Залез на шистовата ера? Петролните кладенци пълзят към градовете в Тексас

Световният петролен пазар може отново да се върне в ОПЕК
4 яну 2023 05:09, Анисия Иванова
22
Залез на шистовата ера? Петролните кладенци пълзят към градовете в Тексас
Снимка: БГНЕС

Всяка сутрин, когато Майкъл Куин спира на паркинга на луксозния жилищен комплекс, който управлява в Западен Тексас, и поглежда към отсрещната страна на улицата, хоризонтът е забулен с грозна гледка: 24-метрова изолационна стена.

Куин, който работи в Midway Station Apartments в Мидланд, не се притеснява от тази гледка. Преградата, покрита с брезент с пясъчен цвят, е предназначена да заглуши шума от петролния сондаж от другата страна на пътя. За Куин тя е символ на процъфтяваща индустрия, която е в основата на местната икономика.

Но всъщност тя разказва съвсем друга история: Стената и съпътстващият я ръст на сондажите в градовете са поредният знак, че шистовите находища в Америка достигат зряла възраст.

Увеличаването на броя на сондажите в границите на града е сигнал, че най-добрите скали в едно от най-плодородните петролни находища в света вече са изчерпани. В началото на шистовия бум, когато в други части на Пермския басейн имаше толкова много земя, напоена със суров петрол, нямаше причина да се работи с бюрокрацията, необходима за сондиране под населени места. Но след като над две трети от първокласните земи в Пермския басейн вече са проучени, по данни на BMO Capital Markets, производителите търсят повече разрешителни от всякога, за да копаят под Мидланд и неговите 130 000 жители.

Наблюдателите отдавна предричат залеза на шистовия добив или неговото възраждане. Но този път е различно: След години на усъвършенстване на умения за увеличаване на добива производителите в двете основни зони на Пермския регион изпомпват не повече, а по-малко петрол на всеки пробит фут във всеки нов сондаж. Насоките за добива на Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. и Devon Energy Corp. показват, че ръстът на шистовия сектор в САЩ е в долната граница на очакванията. Според анализатори Пермският регион може да достигне плато на добива в рамките на пет години.

Това е проблем, който се простира далеч отвъд Тексас. Според изследователската фирма Enverus американските шисти, начело с Пермския регион, са осигурили 90% от световния ръст на производството на петрол през последното десетилетие. Така САЩ се превърнаха в най-големия производител, изпреварвайки Саудитска Арабия. Забавянето на добива на шистов петрол означава, че светът вече не може да разчита на САЩ като на основен доставчик на петрол, способен бързо да увеличава или намалява добива, за да регулира нестабилния пазар. Това усложнява усилията на администрацията на Байдън за укротяване на цените на горивата и връща повече власт на ОПЕК, тъй като нахлуването на Русия в Украйна нарушава доставките на нефт и газ.

"Предлагането в САЩ вече значително се забавя", каза Франсиско Бланш, ръководител на отдел "Изследване на суровините" в Bank of America Corp. "Това дава на ОПЕК голям комфорт да влезе и да поддържа цените високи, защото не се страхува от американските шисти, както в миналото", пояснява той.

Пермският басейн влезе в общественото полезрение преди около десетилетие, когато новите техники за фракинг превърнаха смятаното за изчерпано петролно находище в една от най-желаните площи на планетата. От съществено значение е, че впечатляващият растеж на американските шисти, които от 2012 до 2020 г. ще добавят на световните пазари повече суров петрол, отколкото цялото настоящо производство на Ирак и Иран, взети заедно, се превърна в трън в очите на ОПЕК, която видя, че господството ѝ на пазара е застрашено както никога досега.

Но добивът в САЩ се срина в началото на пандемията от Covid-19 и все още е с около 1 млн. барела дневно под рекордните 13 млн. барела, достигнати в началото на 2020 г. Според Enverus през следващата година ръстът вероятно ще бъде около 560 000 барела на ден. Това се случва въпреки средните цени на суровия петрол от над 90 долара за барел през тази година, което е далеч над това, което е необходимо на производителите, за да излязат на печалба.

За сдържаността на сондьорите отчасти са виновни и растящите разходи за труд и оборудване, както и натискът за връщане на повече пари на акционерите. В същото време повишаването на лихвените проценти вероятно е предвестник на края на евтините пари за шистовите производители, които искат да финансират дори скромни планове за растеж. Но през последните седмици се появи нова, по-тревожна тенденция: самата скала произвежда по-малко нефт.

По данни на BloombergNEF сондажите, прокарани тази година, са произвели между 8 и 13 % по-малко петрол на латерален фут, отколкото година по-рано, което е първият сериозен обрат след десетилетие на повишаване на производителността. Pioneer Natural Resources Co., един от най-големите оператори в Пермския регион, наскоро преразгледа плана си за сондиране, след като ръководството не беше "доволно" от резултатите от сондажите през тази година. Laredo Petroleum Inc. заяви, че част от продукцията му е била засегната от намесата на други кладенци наблизо.

"През следващите четири-шест години запасите ще се изчерпят", казва Джеймс Уест, анализатор в Evercore ISI. "Вероятно сме го видели по-рано в други шисти, поради което напуснахме тези райони и прехвърлихме толкова много дейности в Пермския регион. Сега това се проявява в Пермския регион", допълва той

Мидланд, най-големият град в Перм, е получил 100 заявления за сондиране в границите на града досега, казва Рон Дженкинс, координатор по нефт и газ в града. Това е почти двойно повече от миналата година и най-много, откакто през 2010 г. Мидланд въведе градска наредба за сондиране в града.

Въпреки че Пермският регион е с изчерпани запаси от първокласни скали, той в никакъв случай не е спрял. Очаква се добивът там да продължи да нараства поне през следващите няколко години, макар и с по-умерени темпове в сравнение с разгара на шистовия бум.

За да спечелят предимство, някои от големите публично търгувани американски производители направиха придобивания, за да увеличат достъпа си до първокласни площи. Икономическите проблеми по света допринесоха за понижаване на цените на петрола през последните седмици. Но ако болките в растежа на Пермския регион продължат, световният петролен пазар може да загуби най-големия си двигател на растежа, връщайки властта в ръцете на ОПЕК и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "И защо да няма Всичко под твоята земя в Щатите си е твое а не на алчните политици раздаващи концесии и прибиращи подкупи." ----- с малката подробност, че ти трябва позволение да разработваш находището.. а пидо джо беше избран с обещанието, че няма да дава повече разрешения за разработка на фосили, което го спазва, дори и в тази ресурсна криза, под зоркия поглед на цялото "климатично" лоби.
17
1
 
0
 
! Отговори
рррр преди 1 година
Пермският регион е по-нетраен от апалачите, има и неизследвани райони на северозапад.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да няма Всичко под твоята земя в Щатите си е твое а не на алчните политици раздаващи концесии и прибиращи подкупи.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О свещена простота на некадърните преводачи Ами пермски не е географско понятие а геологическо
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама не думай - Джо-то изпомпма икоомикта, да смъкне с 1 долара цената на "галон" гориво, скара се със Саудитска Арабия, отсвириха Катар и сега забиха и си казха 'Мм .. чекай малко -октъде ще идва целия петрол?!?!"... ААА хА аха ах!
13
0
 
1
 
! Отговори
и от мястото е преди 1 година
Това предния бум е главният конвенционален регион и от началото е най-проучваното, подготвено и известно място и тръгва най-силно там. Има и местни професионална и политическа традиция и т.н.
12
0
 
6
 
! Отговори
Това филмов преди 1 година
сценарий ли беше или ученическо съчинение на тема "Как прекарах лятната ваканция на село при баба?" :)
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде видяхте ниски цени на петрол? Преди 2 години дизела беше евро за литър а сега 1.6/л. Нали знаете кое е повече 80$ при курс 1,1Е за долар или 110$ при курс 0,75е за $
10
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Случаен минувач "Добре, че нашите тука млъкнаха за шистов газ в Добруджа! Слава Богу!" ------ абе след като краваарите загубиха окраинските територии предвидени за тази цел, очаквай още по-силен натиск над нашата колония. Лобистките пари и комисионни отдавна са прибрани и колонизаторите няма да ни оставят ей така да им спираме далеварата. Както ще се бият с русия до последния хохаал, така и ще цоцаат газ тук до последния българин.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХахахаМи гледаме ги цените и гледам Брента и Опек Баскет са над 80 долара при условията на световна икономическа рецесия и понижено търсене от Китай. Та може да са паднали малко цените, ама пак са си високи.
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любопитна статия. В която липсва, въобще липсва, проблемът за тоталното унищожаване на природа чрез хилядите сондажи. Не личи загриженост. Добре, че навремето българите се противопоставоха на амвериканскта агресия в Добрудба и Лудогорието, пардон - на заявения инвестиционен интерес . Мжду другото и тук не пишат какви са последиците за водите. Добре е да давате за големоте водни/ безводнни бедствия в САЩ, в преди плодородни земи..
7
9
 
24
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 5 "Добре, че нашите тука млъкнаха за шистов газ в Добруджа! " - Абе ако Киро лъжата направят коалиция, пак ще ги чуеш.
6
3
 
13
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Споко, чичо Мъск ще прави ел. коли и камиони в изобилие!
5
8
 
39
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
За добиваш шистов газ или петрол, трябва да имаш голяма територия, много кв. километри скалиста неплодородна земя и там да се образува хвостохранилище - едно ужасно миришещо езеро, напоено с отровни химикали. Цялата екология в района се съсипва. Добре, че нашите тука млъкнаха за шистов газ в Добруджа! Слава Богу!
4
9
 
33
 
! Отговори
Fracking преди 1 година
Щетите от добива на шистов газ и от петролни пясъци са колосални. Разливът в мексиканския залив и милиардите глоба за Бритиш петролиум са нищо в сравнение с пораженията от дълбокото сондиране.
3
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До следвамехронологията, прекалено елементарно. Петролодобивната индустрия отдавна е надоле в класацията по важност за Щатите. То е просто сектор в икономиката, не е манна небесна. За Щатите е по-важно как се развива добива от пясъците в Канада, ето там е играта, а канадците са с двойно повече залежи от Русия и на трето място в света. Тия многополюсни шитни не ги споменавайте пред хора, че много ше ви се смеят.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските шисти, начело с Пермския регион, са осигурили 90% от световния ръст на производството на петрол през последното десетилетие по простата причина, че от 15-20 години банките престанаха да дават кредити за инвестиции за откриване, разширяване и развиване на находища в другите региони на света. Американският шистов праздник обаче се оказа доста краткотраен.
1
17
 
13
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Първо: Световният петролен пазар не е излизал от ОПЕК+, за да му се налага да се връща. Второ: Русия, Китай и Пиндостан в момента формират новата многополярност. Трето: Заедно с формирането на новата многополярност, настъпва и новата студена война - Втората Студена война. Четвърто: В случай, че Русия победи в Украйна, Западът ще разгърне глобална агресия.