САЩ свалиха с ракета китайския шпионски балон

Китай категорично се противопостави на действията на САЩ
5 фев 2023 09:21, Елка Василева
203
САЩ свалиха с ракета китайския шпионски балон
Снимка: архив, БГНЕС

Американски военен изтребител F-22 свали китайския балон, който се носеше във въздуха край бреговете на щата Южна Каролина, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това приключи драматичната сага, която насочи вниманието към влошаващите се американско-китайски отношения.

Още по темата
"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън.

Байдън добави, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ. Само един изтребител F-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил самолета, съобщи високопоставен американски военен представител.

Балонът е свален на около шест морски мили (малко повече от 11 км) от бреговете на САЩ, добави той.

Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от основните съставни части на китайския шпионски балон, предаде Ройтерс.

"Това събиране (на останките - бел. ред.) се извършва в момента. Колко дълго ще продължи то, все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната.

Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието.

Друг високопоставен американски военен представител каза, че изваждането на останките от китайския балон вероятно няма да отнеме седмици или месеци и ще напредне относително бързо, допълва Ройтерс.

Свалянето на балона стана малко след като американското правителство нареди да се спрат полетите за и от три града в щата Южна Каролина - Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, заради неупомената тогава "активност по националната сигурност." Полетите бяха възобновени в следобедните часове на съботния ден.

Китайското външно министерство заяви днес, че изразява "силно недоволство" и категорично се противопоставя на "използването на сила" от страна на САЩ за атаката срещу техния летателен апарат, предаде Ройтерс.

Говорител на министерството на външните работи в Пекин нарече тези действия "очевидна свръхреакция", предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че китайският говорител е отхвърлил многократно обвиненията в шпионаж на Вашингтон, твърдейки, че балонът е бил "граждански" летателен апарат, който се е отклонил от курса си поради "форсмажорни обстоятелства".

Балонът е бил забелязан за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това отново се е върнал във въздушното пространство на САЩ на 31 януари, уточни американски представител на отбраната.

САЩ съобщиха за първи път открито за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го нарече "явно нарушение" на суверенитета на САЩ, припомня Ройтерс.

Министърът на отбраната Лойд Остин първи съобщи за свалянето на балона и каза, че той се използва от Китай "в опит да извършва наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на САЩ".

Фотограф на Ройтерс, станал свидетел на свалянето, каза, че от изтребител е дошла реактивна струя и е ударила балона, но не е имало експлозия. След това балонът е започнал да пада, каза той.

Китай изрази съжаление, че въздухоплавателният съд, използван според Пекин за граждански метеорологични и други научни цели, се е отклонил, навлизайки във въздушното пространство на САЩ.

Инцидентът с китайския балон стана причина държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи посещението си в Китай тази седмица. Отлагането на пътуването на Блинкън, което беше договорено през ноември миналата година от американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, е разочарование за онези, които го смятаха за закъсняла възможност за стабилизиране на все по-влошаващите се отношения между двете страни.

Китай се стреми към стабилни отношения със САЩ, за да може да фокусира вниманието си върху своята икономика, засегната от вече отменената политика за "нулев ковид" и пренебрегвана от чуждестранните инвеститори, които са разтревожени от смятаното от тях като връщане на държавната намеса на пазара.

Пентагонът по-рано съобщи, че още един китайски балон е бил забелязан над Латинска Америка, без да посочва точно къде, припомня Ройтерс.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
3
 
! Отговори
Кривата Ракета преди 1 година
.... след ЧЕТВЪРТИЯ опит . Можело и от първия път да стане ама старчето от Белия Дом забравил кодовете за изстрелване на балистичните ядрени ракети та се наложило с обикновенни боеприпаси да стрелят .
152
0
 
2
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
С колко ракети по точно?
151
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе навремето нямаше ли един бг филм, дето гониха един балон? Време е и Холивуд да увековечи епичната борба на американските ВВС с един кофти китайски балон. Късно прочетох тая новина, но ме развесели :)
150
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ние сме с братския китайски народ, който направи за смях американските ПВС :) Те се чудят седмици за един балон, представям си как ще се чудят на Калибри и Посейдон. Същата работа като украинския дрон, дето прелетя над половин Европа и никой даже не го забеляза.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ущевите явно вече наемат агитката си от детските градини.
148
2
 
10
 
! Отговори
чух, че включили и преди 1 година
самолетоносач в операцията по сваляне на балона, вярно ли е?
147
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети ..." ...Въздушният флот на САЩ воюва с балон. Браво... Дали са успели да победят балона?!
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирките писали че янките свалили самолет, а не балон. При това не става ясно кое му е шпионското, но е определено че такова трябва да се напише :)) Съвсем случайна грешка както много други на подкупната редакция :)
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тошето. Тоше имат бе. Хеликоптер на такава височина не може да лети.
144
2
 
12
 
! Отговори
11 преди 1 година
Толкоз нахвърляни глупости само за един балон.
143
7
 
12
 
! Отговори
...до тошето преди 1 година
Тоше, може ли да си толкова ***? Знаеш ли на каква височина летеше този балон, какви хеликоптери те гонят? Русофилите все повече ме изумявате с интелекта си.
142
9
 
11
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Едно време като прелети такъв балон над България нашите пращаха един миг само с картечница и го сваляха без проблем .......станаха смешни с тази статия
141
17
 
8
 
! Отговори
Тошето преди 1 година
Мириканците имат всичко друго, но не и мозък! Можеха да доближат балона с хеликоптер и да го закачат с въже и да го приземят ЦЯЛ, но не! Изтребители, ракети...
140
9
 
18
 
! Отговори
Хахахахахахахаа преди 1 година
"В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ"... Краварите избълваха огромно количество тор само за едно балонче. Кравари с кафяви ***
139
5
 
10
 
! Отговори
Пилот преди 1 година
U-2 e прелитал с години над територията на СеСеСеРетата абсолютно безпроблемно. Да, засичали са го но са нямали нито подобен самолет, нито подходящи ракети.
138
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 166. Дрън дрън ерина. Че Пауърс е летял по-ниско е вярно, останалото са глупости на търкалета
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За свалянето на следващия балон ще вземат доброволци от България да се включат в акцията, понеже сами няма да успеят. Теляци, фелшери и готвачи им трябвали за армадата.
136
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Верно ли е, че преди това има пуснати 3 ракети и все неуспешно?
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 159. Изтребителите имат и оръдия. Но разбира се е сложно да се доближиш до почти неподвижен обект спрямо твоята скорост и да не се блъснеш в него.
134
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Гръмнаха им поднебесния балон. За какво спорите?