Трифонов: България е най-корумпирана, без нито един осъден политик

Бърза и безапелационна съдебна реформа иска той
11 фев 2023 19:15, Анисия Иванова
166
Трифонов: България е най-корумпирана, без нито един осъден политик
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира новите обвиняеми от САЩ по закона "Магнитски".

"За пореден път американските институции ни показаха как трябва да работят българските. Много е тъжно, но е факт. За българите, санкционирани вчера по закона “Магнитски”, беше ясно отдавна, че има съмнения за мащабни корупционни схеми", написа в личния си профил в социалната мрежа Трифонов.

"За американските власти обаче няма съмнения - те са категорични, че бившият министър на финансите Владислав Горанов е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”. Американското разследване посочва и колко точно са пропуснатите данъчни постъпления - 600 млн.лв.

Още по темата

Днес партията на Горанов се отрече от него. Т.е. Владислав Горанов няма нищо общо с ГЕРБ, въпреки че в по-голямата част (над 5 години) от 10-годишното управление на ГЕРБ точно той получаваше доверието на партията за най-важното министерство - това, което управлява парите на цялата държава. Колко па да няма общо? Но така, де - след като преди Горанов остана без дом, днес остана и без партия.

За американските власти няма съмнения и за другото голямо име в санкционираните - “Румен Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката”, “получавайки подкупи и други облаги” и е “получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки”.

У нас обаче срещу Румен Овчаров бяха прекратени дела заради изтекла давност, а условната му присъда по делото “Мини Бобов дол” този месец беше отменена. Между другото, след 16-годишен съдебен процес по източването на милиони от “Топлофикация-София”, тези дни беше оправдан и Вальо Топлото, който навремето написа прословутото писмо за помощ именно до “Р. Овч.”

2023 г. България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик за корупция.

И българските институции, и българската прокуратура отдавна трябваше да открият истината за санкционираните по “Магнитски” (и не само). Сега този скандал ни излага и пред света, и пред собствените ни възприятия за държавност. Трябва бързо и безапелационно да се реализира съдебна реформа и най-после да се свърши с тази липса на справедливост и с този срам", пише още Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наредбите, които се спускат от ЕС, са плод на много по-голяма и трудно преодолима корупция. Защото обслужват най-големия капитал. Отнася се за всички сфери. А че в ЕС няма никаква законност, се вижда в последните години с въвежбдането на ограничения, изисквабия, конфискации, запорирания и т.н., които не отговарят на никоя демократична конституция или международни закони. За изнасилването ни по повод Украйна - отделно.
75
1
 
14
 
! Отговори
Как преди 1 година
Този има наглостта да говори за корупция, открай време е затънал в далаве ри, уговорки лъжи и манипулации. Няма по -голям *** от него.77
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подай си данъчната декларация, корумпир ан лъ жец
73
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че Слави беше достъчно смел да се опъне на дикатурата на Кирил Петков и да разкрие корупционните му схеми. Как е възможно заплатата на Лена Бориславова да бъде над 20 000 лв като говорител на правителството?
72
0
 
16
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Славчо, политически си пълен инфантил.
71
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славчо, ама и ти едни министри избираш, почти същите като ГЕРБавите
70
0
 
17
 
! Отговори
Ивайло Шопски преди 1 година
За първи път в историята видяхме, как лидер на партията станала първа полит сила, се скри като лалу гер в нощта на изборите, а впоследствие изпрати един май-му-но подобен в парламента да го представлява. Сурат тефтер патриот, и нищо друго!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България със сигурност НЕ е най-корумпираната страна. Също със сигурност г-н Трифонов не е и не иска да бъде осведомен за далавери, измами и мошенничества в големи и особено големи размери по света и в частност разбогателия западен свят. Напринер фирмата Пфайзер е осъдена преди 15 години за измами и мошенничество за 4,5 милиарда $. ВСИЧКИ големи немски автомобилни концерни са осъждани и в момента също (замиларди) за фалшикация на данните за отпадъчни газове и ср, стойности,
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с най п рост народ! Справка: На тоя чалга партийката му беше първа сила до преди 2 години.
67
4
 
12
 
! Отговори
Бутна правителството преди 1 година
че не му дадоха 4.5 милиарда за пътища, да краде! А уж било заради цар Самуил!
66
4
 
18
 
! Отговори
Бабата преди 1 година
Подай си данъчната декларация, мърляч!
65
5
 
19
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Теэи които гласуваха за тоя, и някои даже два пъти...оохооо те са със синдрома на Даун.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Регистрираните за миналата годин съмниотелни парични преводи, т.е. подозрения за пране на пари в Германия са били над 200 000 . За предната година около 144 000.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти що се изплези на СУВЕРЕНА?М?Плендзавец.
62
3
 
20
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Трябва да ьапочнат от теб,уважаеми г-н Трифонов!Вие сте олицетворение на корупция и задкулисие!
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според официалните немски недии за миналата година и канцлерът на Германия Шолц, и нимистърката на външните работи Бербок са изхарчили всеки поотделно повече от 300 000 евро държавна пара за фотогряфи, грим, фризьори, дрехи и подобни дейности за подобряване външния вид. Подобно има и за другите министри.
60
2
 
12
 
! Отговори
а защо не го казахте преди 1 година
вие итн в парламента навремето!?: България е най-корумпирана, без нито един осъден политик
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без нито един осъден нотариус, прокурор, съдия.
58
1
 
12
 
! Отговори
Как да има осъдени, преди 1 година
като законите...?Съдът иска едва ли не нотар.завер.декларация от извършителя,че е направил престъпление.Презумпцията за невиновност няма как да бъде преодоляна,а свидетели или няма,или се отказват от показанията си.Пример:мин.Масларова-отпуснати пари за строеж и ремонт,усвоени напълно,комисия констатира,че влож. материали не отговарят на изписаните,липси за 13млн.Няма парите,няма материалите,Масларова казва,че не ги е взела,свидетел твърдеше друго,отказа се,делото закрито,няма доказателства.
57
5
 
23
 
! Отговори
и това кой го казва преди 1 година
Учиндолският чалгаджия който не си декларира имотите и финансите и умишлено ги крие с цел да не плаща данъци на държавата!!!!Иначе се прави на божи кравичка и вика ДОЛУ КОРУПЦИЯТА!!!