Посланичката на САЩ в РСМ вини България в агресивен език

"Имам късмет, че съм посланик в Скопие, а не в София"
19 май 2023 19:00, Стела Стоянова
190
Посланичката на САЩ в РСМ вини България в агресивен език
Снимка БГНЕС

София е използвала "много агресивен език" срещу Скопие. Това заяви посланичката на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер в интервю за Македонското радио и телевизия, цитрано от БГНЕС.

"Мисля, че има хора, които продължават с този наратив. Да, абсолютно вярно е, че чухме много агресивен език от София, който, честно казано, не се основава на факти за ситуацията тук", казва тя.

Анджела Агелер е посланик на САЩ в РСМ от по-малко от година - тя връчи акредитивните си писма на президента Стево Пендаровски през ноември 2022 г.

"Важното е, че между Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос - тези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност", допълни висшият дипломат.

Още по темата

"В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на конституцията и това е следващата стъпка към членство в ЕС. Според мен тези, които използват напрежението между двете страни, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на страната в Европейския съюз. Това ще им помогне по отношение на сигурността, по отношение на тяхната икономика и по отношение на регионалните възможности и интеграция“, допълни Агелер.

Тя заяви, че има "голям късмет", че е посланик на САЩ в Скопие, а в София. "Важно е и аз наистина вярвам в това, че лидерите и гражданите - хората в тази страна (РСМ) и България, а не тези, които са най-шумни в момента, признават ползите от това да имаш много близък съсед, който също да е в Европейския съюз. Съсед, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности", допълни още Агелер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
16
 
! Отговори
А аз си мислех преди 11 месеца
Че ролята на един посланик и да подобрява връзките между държавите, а не да ги разделя и сее омраза..Това не е дипломат, а платен активист превратаджия!
81
3
 
9
 
! Отговори
вида преди 11 месеца
Нашето външно министерство трябва веднага да реагира пред САЩ за свободните интерпретации на посланичката си и да поиска от СРМ да отвори досиетата на УДБА, където да се запознаят с хилядите малтретирани и убити българи в тази част на Югославия. Да изискат от правителството на РСМ всички, които са били в управлението в периода на Югославия и част от репресивните им органи да се осветлят и да се поиска деполитизация и недопускането им до ръководни органи в страната.
80
4
 
4
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Сталин е дал зелена светлина за изкуствената държава Македония и македонска нация!И един от приближените му казал, другарю Сталин ами в Македония няма македонци, а той казал , ами и в Беларус няма беларуси , ама има такава държава и изкуствено създадена нация???!!!Животът е жесток селяни прости!А в България даже имаме вече български патриоти русофили!!!!Агент Тони Веласко!ЦРУ!!!
79
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Од порано. Ви пишав . Ке го конзумирате. Немиен.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бсп не са признали македония за държава, Сдс се я признаха по заповед на американците. Същите после набутаха въоръжената АОК в Македония. После ги накараха да признаят албанският за официален, смениха името и набутаха в нато да плащат от "големият"им бюджет на америкаците. Сега американката ти казва, Василев, че си ахресивен, а ти плещишш опорки че Путин ти бил виновен.
77
3
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
Заслужават СВО.Охрид е Български.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откакто Байдън е президент, посланиците му нещо не се държат адекватно... Аз си мислех, че наше чудо Херо Мустафа е изплискала легена, ама тази я бие... И нас бие!
75
1
 
7
 
! Отговори
Ако ние преди 11 месеца
Не бяхме признали РСМ 1991 и да се молим на Кримъл и Анкара да я признаят по наша молба- тази държава РСМ нямаше да я има!!!
74
2
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
Тази е пълно куку.Лошото е че сме в позиция без подкрепа .Така си го вкарахме.Нито ЕС ,нито Сащ,нито Русия са наша страна.Само Турция ще ни подкрепи.
73
0
 
10
 
! Отговори
До 69 преди 11 месеца
Желю даже ходи до Кремъл да си моли на Елцин да признае Фюром!!
72
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
БСП като е партия на 100 години, какво казва по въпроса, носят ли някаква отговорност, за това че са работели против България!Агент Миранда Варгара!ЦРУ!!!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 69....Най-виновен е СССР, че те създадоха РСМАКЕДОНИЯ, за да отслабят БЪЛГАРИЯ.... ***.....цата им....
70
1
 
9
 
! Отговори
А ПОСЛАНИКА В СОФИЯ преди 11 месеца
Е НА ОБРАТНОТО МНЕНИЕ.... АБЕ ТЕ В САЩ ПОМЕЖДУ СИ СЕ СТРЕЛЯТ ВСЕКИ ДЕН, НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ, ТАЯ ВЗЕЛА НА НАС ДА СЕ МЕСИ..... ЗАРАДИ ТАКИВА ПОСЛАНИЦИ, БЪЛГАРИТЕ ЩЕ НАМРАЗЯТ И САЩ И НАТО..... КАКТО НАМРАЗИХА РУСИЯ, ЗАРАДИ ПУТИН, КОЙТО НИ НАРИЧА ТАТАРИ.....
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лельо, помогни на РСМ да впише българите в Конституцията си. Тогава ще разбереш колко са македонците в РСМ. Ние не мислим за вашите инвестиции /разбирай магазини, стоки от всякакъв характер/, а за това, че те са крадци на БГ историята и ни мразят , че не могат да докажат ' ИДЕНТИЧНОСТА" си.
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ссср не не е крив, че демократ Жельо жабата признава бюрм.
67
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
И най вече се сърдете на СССР, Сталин, Димитров и БКП!!!Югославия и СССР са си гледали националните интереси за разлика от нашите комунисти мародери!Агент Латиша Шерууд!ЦРУ!!!
66
2
 
3
 
! Отговори
Рв преди 11 месеца
Мнението на 1000000 души няма никакво значение, ако никой от тях не е компетентен по въпроса. Така че посланика да си мълчи щот баш на царук брига кво мисли тя.
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Държава на 20 години ще ми говори за история да не говорим за избитите милиони индианци от американците.
64
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Абе верицата ви американска.....
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Историята на бюрм е 30 годишна.