Посланичката на САЩ в РСМ вини България в агресивен език

"Имам късмет, че съм посланик в Скопие, а не в София"
19 май 2023 19:00, Стела Стоянова
190
Посланичката на САЩ в РСМ вини България в агресивен език
Снимка БГНЕС

София е използвала "много агресивен език" срещу Скопие. Това заяви посланичката на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер в интервю за Македонското радио и телевизия, цитрано от БГНЕС.

"Мисля, че има хора, които продължават с този наратив. Да, абсолютно вярно е, че чухме много агресивен език от София, който, честно казано, не се основава на факти за ситуацията тук", казва тя.

Анджела Агелер е посланик на САЩ в РСМ от по-малко от година - тя връчи акредитивните си писма на президента Стево Пендаровски през ноември 2022 г.

"Важното е, че между Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос - тези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност", допълни висшият дипломат.

Още по темата

"В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на конституцията и това е следващата стъпка към членство в ЕС. Според мен тези, които използват напрежението между двете страни, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на страната в Европейския съюз. Това ще им помогне по отношение на сигурността, по отношение на тяхната икономика и по отношение на регионалните възможности и интеграция“, допълни Агелер.

Тя заяви, че има "голям късмет", че е посланик на САЩ в Скопие, а в София. "Важно е и аз наистина вярвам в това, че лидерите и гражданите - хората в тази страна (РСМ) и България, а не тези, които са най-шумни в момента, признават ползите от това да имаш много близък съсед, който също да е в Европейския съюз. Съсед, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности", допълни още Агелер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
9
 
! Отговори
До 101 преди 11 месеца
Щото са тъпички! Ние нари вече сме колония на САЩ! Не е като да не сме се продали..или така искат да ни контролират да не надигнем глава!
101
2
 
8
 
! Отговори
Абе защо САЩ преди 11 месеца
Може унилитерално да санкционира цилия свят, а нше не можеме да санкционираме РСМ??Бойкот икономически и на туризма! Докато не станат по добрички :)
100
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А посланика на България в РСМ що мълчи? А не обвини посланичката на САЩ в агресивен изик срещу България??
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нека да напомня че Гърция по същият начин се раздели с Кипър. Сащ одобряваха и подкрепяха тогава в Гърция режима на черните полковници което доведе до ескалация в Кипър. Турция взе после половината въпреки че идвете бяха в натото. Гърция излезе тогава от натото обаче янките използваха Турция да ги подмами пак вътре.
98
3
 
16
 
! Отговори
Хан Тервел преди 11 месеца
Американските посланици се опитват да имитират конфликта Украйна-Русия тук на Балканите! Да видим дали ще им се получи?
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А защо омовците, а не янките и продажната им клика тук?
96
4
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 11 месеца
РУСКИТЕ "УКРАИНСКИ МУРАФЕТИ "---НА БАЛКАНИТЕ НЕ ВАЖАТ--- РУНДЮ МОЖЕ САМО ДГД!!!!!
95
4
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 11 месеца
Америка ни погоди тези номер с Македония.
94
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Незабавно изпращане на сто хилядна българска армия в запорожие в помощ на братска русия!
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Между другото къде са 8те самолета които тези мошеници ни продадоха преди 6 години?
92
5
 
11
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
....СЛЕД ТАКОВА ИЗЯВЛЕНИЕ , БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОЛЕЗЕН ХОД!СЛЕДВА ---РАЗПАДА НА СОЦ-ДЪРЖАВАТА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ!..ГАРАНЦИЯ!!
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво и се връзвате, тя говори каквото и наредят. Макетата да духат с
90
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Основната роля на посланиците на САЩ на балканите е да поддържат тлеещи конфликти между държавите и при нужда да ги разпалват и използват. В този смисъл тази англо-саксонска кpaнта си е свършила отлично работата.
89
6
 
16
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
Полезният ход на България,пълен неутралитет по конфликта с Украйна,блокиране на евроинициативи,не приемане на еврото и натиск върху всички Западни фирми да увеличат възнагражденията поне с 50,,%.
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато се държиш като червей, индругите се държат с теб като червей.
87
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сори, вето до дупка
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Василев или другият ти ник космонавта, идеята за отделна македонска държава е на ВМОРО, пише го в устава на организацията,никалъв Сталин не е имало по това време. Целта е била да се присъедини после към България, но запада не иска силна държава на балканите. Такава държава се създава след победата на Хитлер Югославия Сталин няма как да признае хитлеровите завоевания. И никой нормален човек също. Освен Василев от ЦРУ
85
0
 
8
 
! Отговори
Като знам преди 11 месеца
Шефът и Блинкън на какъв успех и любов по смета се радва! Ето Китай например не го допускат в държавата си и не вдигат телефона! Во те имат то пки, а ние не!
84
0
 
4
 
! Отговори
АМИ ТО И СЕГА преди 11 месеца
АНДЖЕЛА БГ Е ПЪЛНА С ОТРОВНИ МАКЕ-ЯБЪЛКИ > КАК СТАВА ТОВА ?
83
2
 
8
 
! Отговори
Тея дипломатите преди 11 месеца
На Байдън знаят само как да бъдат агресивни, заплашват и правят преврати! Не знаят какво и това дипламация :) Всички намразват САЩ, големи международни успехи !