Неправомерно осъден американец освободен след 33 г. в затвора

През 1990 г. той е осъден на 45 г. за опит за убийство
26 май 2023 12:52, Елка Василева
23
Неправомерно осъден американец освободен след 33 г. в затвора
Снимка: архив, БГНЕС

Петдесет и пет годишният Даниел Салдана от Болдуин Парк в щата Калифорния беше освободен от затвора в началото на май, където излежавал присъда за опит за убийство, извършен през 1989 г., предаде ДПА.

Прокурори и служители, които отговарят за условно предсрочно освобождаване, открили неприложени по делото доказателства, които оневиняват Салдана. През 1990 г. той е осъден на 45 години затвор за опит за убийство по време на инцидент след футболен мач. Тогава мъж открил огън срещу шестима гимназисти в Болдуин Парк, вземайки ги по погрешка за членове на банда, според окръжния прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон. Двама от учениците били ранени.

Салдана, Раул Видал и Ейприл Галегос били осъдени по шест обвинения за опит за убийство и по едно обвинение за стрелба по пътниците в превозно средство, сочат съдебни документи. Салдана обаче не спирал да твърди, че е невинен и настоявал, че дори не е бил на местопрестъплението.

През 2017 г. Видал признава пред щатската комисия за предсрочно освобождаване, че носи отговорност за стрелбата, а Салдана не е бил с него, посочва Гаскон. Тази информация обаче така не стига до Салдана и неговите защитници. Прокурор от окръг Лос Анджелис, присъствал по време на признанието на Видал, също не оповестява разкритото от Видал.

През февруари 2023 г. обаче комисията по предсрочно освобождаване предава преписи от изслушването на Видал на отдела за правомерност на постановените присъди към окръжната прокуратура, който бързо започва разследване и поставя под въпрос вината на Салдана, информира Гаскон. Към това разследване е присъединено и искане на Салдана за отмяна на присъдата му. Въз основа на това Върховния съд на окръг Лос Анджелис стига до извод за невинността на Салдана и на 11 май той е помилван от съдия.

Салдана е бил на 22 години, когато е арестуван. Той заяви, че е работел като строителен работник и е бил на работа по време на стрелбата, затова няма никаква представа защо е бил свързан с престъплението.
(БТА, Десислава Николова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това се казва справедливост по американски . 33 години в затвора, без да си виновен. После ти дават право да живееш, ама на 55 не е като на 22.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Белене и сега е затвор за опасни затворници.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Австралиеца дето намушка бг и го пуснаха по искане на САЩ.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен/13 "А защо не напишете колко хора бяха пратени в Белене по време на соца и по какъв начин се доказваше тяхната вина, колко от тях изобщо излязоха живи оттам?" - повечето пращани в Белене бяха криминални и ***. Малкото дисиденти са лежали по няколко години и доста от тях са били на цивилните си длъжности. Отделно, че има поне два известни случая на дисиденти, карани с кола до югославската граница, да ходят в мечтания от тях Запад. Това са факти.
17
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До Бай Дрън/16 "Абе дядо ми го убиха по време на комунизма, на убиеца дадоха 3 години затвор" - в развитите ЕС демокрации ще дадат 3 месеца общественополезен труд...
16
3
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Гешев, направи и ти грешка, вкарайте неправомерно Бойко в затвора за 45 години...ВРЕМЕТО Е НАШЕ!
15
5
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Абе дядо ми го убиха по време на комунизма, на убиеца дадоха 3 години затвор, излезе след година. Тоя 45 години за опит за убийство...ненормална работа. И тия там се стрелят пак за забавление, хич не им пука. Наште хубавци пък искат да вкарват в затвора шофьори за какво ли не. Да вземем челния опит на американските съдилища! Предлагам по бързата процедура да направят грешка и да вкарат половината парламент в затвора...тия, дето им стигат 45 години.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
45 години за опит за убийство?! За убийство дадат три пъти по-малко. 33 години излежал, отменили му били присъдата! И сега какво? Извинявай?
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо не напишете колко хора бяха пратени в Белене по време на соца и по какъв начин се доказваше тяхната вина, колко от тях изобщо излязоха живи оттам?Няма ли достатъчно интересни истории в България, мили журналисти, та да трябва да чета колко ужасен екапитализма, за 200 коментара си продадохте заднUците
12
0
 
3
 
! Отговори
Тъкмо навреме преди 10 месеца
за погребението.
11
1
 
4
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 10 месеца
Да заклеймим гнилият капиталистически империализъм, а онези другари, които бяха осъдени за убийството на Луканов също се оказа, че не само не са били на местопрестъплението, а някои от тях са отсътвали от територията на България и никога не са чували за Андрей Карлович. Така че стават грешки. ;)
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако беше със смъртна присъда проблема щеше отдавна да е решен два метра надолу.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям прас! У нас поне 25% от про'с'таците гласуващи за евроатлантизъм биха искали да са на неговото място...
8
0
 
23
 
! Отговори
Трагедия преди 10 месеца
45 ГОДИНИ ЗА ОПИТ ЗА УБИЙСТВО???!!!В България с добър адвокат може да минеш и с условна
7
3
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Смяна на главния прокурор на САЩ, веднага! Реформа на съдебната система!
6
5
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 10 месеца
Ето ви една интересна официална статистика за америкатското правосъдие-в периода 1960-2010г.всеки девети американец осъден за убийство е осъден без да има вина!??И ед0на значителна част от тези хора са екзекутирани!?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
грешка - човешка. КОй сега не е бъркал. Ако беше смъртно наказание.. нямаше нужда да се извиняват. Това в рамките на шегата.
4
0
 
13
 
! Отговори
ххх преди 10 месеца
А онези които са задържали информацията от 2017г до сега каква присъда са получили за нехайство или поне глоби и уволнение
3
4
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Не е вярво, животните на свобода живеят по-малко от тези в плен
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каквото и да правят, колкото и пари да му изплатят като обезщетение, нищо не може да му върне живота. В момента е на 55 г., животът в затвора със сигурност му е взел поне 20 г. от това, което е имал да живее.