САЩ представят национална стратегия за борба с антисемитизма

Наблюдава се тревожно нарастване на антисемитските инциденти
26 май 2023 07:40, Анисия Иванова
25
САЩ представят национална стратегия за борба с антисемитизма
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви първата в историята национална стратегия за борба с антисемитизма, се казва в изявление на Белия дом.

"Тази стратегия включва над 100 нови действия, които администрацията ще предприеме, за да повиши осведомеността за антисемитизма и неговата заплаха за американската демокрация, да защити еврейските общности, да обърне нормализирането на антисемитизма и да изгради солидарност между общностите", се казва в изявлението.

В САЩ се наблюдава тревожно нарастване на броя на антисемитските инциденти заедно с други форми на престъпления, мотивирани от омраза.

Американските евреи са жертви на 63% от религиозно мотивираните престъпления от омраза, а антисемитизмът подхранва всички други форми на омраза, дискриминация и предразсъдъци, се посочва в изявлението.

Байдън създаде Междуведомствен комитет за политика по въпросите на антисемитизма, ислямофобията и свързаните с тях форми на предразсъдъци и дискриминация, ръководен от Съвета за вътрешна политика на Белия дом и Съвета за национална сигурност.

Като първа задача Байдън възложи на групата да изготви първата в историята на САЩ национална стратегия за борба с антисемитизма в САЩ.

Националната стратегия предлага план "за цялото общество", който едновременно отговаря на настоящата ескалация на омразата и полага основите за намаляване на антисемитизма с течение на времето.

Стратегията също така призовава за подобряване на безопасността и сигурността на еврейските общности, за противодействие на нормализирането на антисемитизма и антисемитската дискриминация. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари