Експерт за "Титан": Планът за успех е бил обречен от два дни

Дори екипажът да напусне, дълбочината е твърде голяма
23 юни 2023 10:20, Анисия Иванова
61

Петимата души на изчезналата подводница "Титан" са загинали. Това потвърди бреговата охрана на САЩ и посочи причината за трагедията - имплозия на батискафа.

"Имплозията е следствие на голямото налягане. Долу имаме близо 40 атмосфери налягане. Не може да се каже точната причина, говореше се за свършване на въздуха, което също е твърде вероятно. Станала е имплозия, от която няма спасение", коментира експертът по подводни спортове Пламен Вукадинов в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че дори екипажът да напусне батискафа, дълбочината е твърде голяма.

"Нека да го допуснем, но какво от това. Нямат шанс. Всеки поема риск за себе си, но няма никаква гаранция, че на тези метри и неизвестност краят ще бъде добър", посочи експертът по подводни спортове.

Вукадинов коментира и звуците на почукване, които се чуваха през интервал от 30 минути.

"Не се знае дали са били от тях, но се предполага, че са били те. Така беше и с руската подводница "Курск". Това е правилно да се предприема при такива случаи. Хората показват, че са живи, но не може да се определи точно местоположение", обясни експертът.

Според Вукадинов планът за успех е бил обречен от два дни. "Опитите бяха обречени от онзи ден", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: експертТитанBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Разбирач преди 10 месеца
Dnes.bg Вие знаете ли за какво налягане става въпрос при такава дълбочина?
54
0
 
1
 
! Отговори
Д. Албатросов преди 10 месеца
Ако извадят от дъното потъналият преди повече от век " Титаник " и го поставят на брега като музеен експонат , много любопитни туристи ще отидат да го видят . Естествено ще има и големи приходи . Не е голяма работа ( не е мисия невъзможна ) да се извади " Титаник " на брега , защото той е разделен на две половини падайки на дъното . Учените изчислили , че до 40 години , ако не бъде изваден на сушата , водата и корозията ще го разрушат
53
2
 
1
 
! Отговори
а ся де преди 10 месеца
Чакайте е, долу нали не е имало жени. Кво са чукали през 30 минути тея?
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Подводничар Съгласна съм с Вас. Който не разбира какво е имплозия и експлозия, мога да го обясня елементарно.Експлозията се случва отвътре на вън, а имплозията отвън - навътре, като действащи сили.За имплозия - вижте някоя от статиите за гаврата между роми в един сливенски завод отпреди няколко дни. Мъжът е бил насилен с няколко атмосфери пистолет в завода и има разкъсано дебело черво и други вътрешни органи. Това което може да ти се случи на такава дълбочина е за секунда и няма оцелявяне
51
0
 
8
 
! Отговори
Подводничар преди 10 месеца
Да, има дума "експлозия", има и - "имплозия". Двете явления са коренно противоположни по начина на действия. Подводниците "газят" на дълбочина не по-голяма от 300 метра. След потапяне под 300 метра, се чуват пукания по корпуса, леки, а после яки, течове и - прашчай Григорий.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този експерт с изказването си, явно не е никакъв експерт и дори не се е потрудил да прочете светските новини по темата досега за да не се изказва глупаво. Поредният дървен философ, а не експерт.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 37 Много си зле...те са сложили в района много чувствителна техника, която да чуе евентуални звуци от суб-а. Но е имало доста спасителни кораби наоколо и шума от тях се е записал също. Никой не е "почуквал" нарочно, поради каквато и да е причина. Сега като се аназилираха повечето от записаните звуци в района се оказа, че единственият звук, който може да е имплозията на суб-а е записан случайно и то преди да се донесе по-чувствителна техника.Още когато е прекъснал контакта са били починали.
48
1
 
8
 
! Отговори
Подводничар преди 10 месеца
През 1960 Жак Пикар и американският лейтенант от ЮЕс армията Дон Уолш слизат на дъното на "Марианската падина" - 11,000 метра (11км) с батискафа "Триест", който е издържал налягането безпроблемно, за да открият живи твари живеещи на тази дълбочина.
47
0
 
4
 
! Отговори
Голямата картинка преди 10 месеца
До 46: Да, да, ясно ми е това. Учудвам се на думите на "експерта", както и вметките в текста(не само в тази статия), дали е имало шанс да излязат ?!? И също така, че батискафът можело да бъде отворен. Това имам предвид.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 44 Абсолютно си прав. Някои от коментиращите нямат елементарни познания за нищо, но си дават мнението.Че то миналата година в р.Лесновска от Ботевградско шосе се метна една кола и единия се удави. Не са могли да излязат заради водата ... който е бил по-бърз.Та какви са тези глупости да отваряш люкове, излизаш, едва ли не да плуваш с шнорхел на такава дълбочина... Пълни щуротии говорят някои хора.
45
1
 
3
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 10 месеца
До qze - Затова има милиардери, мулти-милионери, милионери и прошляци. Последните могата само да подпръцкнуват из форуми и други чатарници, а богатите и умните са на върха на пирамидата и движат света в правилната посока. Логика.
44
0
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 10 месеца
Те не са го отворили. Той се е пръснал преди да стигне дъното.
43
4
 
2
 
! Отговори
qze преди 10 месеца
Милиардери - какво ли не правят, само и само да не платят данъци
42
0
 
4
 
! Отговори
Голямата картинка преди 10 месеца
Нещо не мога да си представя отварянето на батискаф на дълбочина, при такова убийствено налягане. 1) Как ще го отвориш на дъното, като водата ще нахлуе под налягане равно на разликата между това на водата на дъното и това в батискаф, т.е. със стотици атмосфери - това ще разсече/смаже/пръсне всичко вътре за милисекунди. 2) Дори да е възможно, как човешкото тяло ще издържи на това налягане с всичките си кухини, меки тъкани, кръвоносни съдове и прочее - нали ще умре на момента.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много дребни хорица има.Синът на Хамиш, който е бил на концерт на любимата си група му е доведен син, а не му е роден син и е известно богаташко ***.Няма нищо общо с доведеният си баща като характер.А французинът Жан-Пол е известен работата си и изследванията си на дълбочинното дъно, изобщо не разбирам защо някой пита поради каква причина е бил там, като такива са му били интресите, работата, професията и трудовете.. И тези хора са починали. Злобата ви е жалка.Най-ме е яд за момчето.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече се разбра, че почукването НЕ Е от тях, а от някой от спасителните кораби наоколо.Те са починали тогава, когато са изгубили връзка и не е имало шанс да бъдат спасени, след като им се е разпаднал суб-а.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя как може да говори за някакво излизане и плуване с почукване около останките? При 400 атм. (а не 40) налягане? Не, че и при 40 атм човек може да плува "облечен" само в собственото си тяло, де.... Много неук матерял имало!
38
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 10 месеца
Обяснението е в преписвачите на статията. Не се коси чак толкоз.
37
0
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 10 месеца
Товарните кораби имат график, маршрут на движение спрямо трафика, също като самолетите. Дори да не се движат имат като машинария по тях, отделно има и предмети във водата, а пък за животните да не говорим. Почукванията идват от много места покрай тях!
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо да почукват от други кораби, те да не са плаващи затвори тия. Според мен са заличили и без това протеклата подводница, а с парите са направили нова без да казват.