Бомба със закъснител – Китай е в беда според Байдън

Причината били икономическите проблеми
11 авг 2023 09:15, Елка Василева
84
Бомба със закъснител – Китай е в беда според Байдън
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Китай "бомба със закъснител" заради икономическите предизвикателства за Пекин и заяви, че страната има проблеми заради слабия растеж, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Те имат известни проблеми. Това не е добре, защото когато лоши хора имат проблеми, те правят лоши неща", каза Байдън по време на събитие за набиране на средства в Юта.

Забележките на Байдън напомнят на коментарите, които той направи по време на друго такова събитие, когато спомена президента Си Цзинпин като "диктатор". Китай нарече тези забележки провокация.

Тези коментари бяха направени малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън завърши посещение в Китай, насочено към стабилизиране на  отношенията, които Пекин определи като намиращи се в най-ниската си точка от установяването на официалните връзки през 1979 г.

Китай може би навлиза в ера на много по-бавен икономически растеж със застой на потребителските цени и заплатите, което контрастира с инфлацията в други части на света, посочва Ройтерс.

Съединените щати, най-голямата икономика в света, се борят с висока инфлация и се наблюдава стабилен пазар на труда.

"Китай е в беда", заяви Байдън вчера. Той допълни, че не иска да нарани Китай и иска рационални отношения с тази страна.

В сряда Байдън разпореди забрани за някои нови американски инвестиции в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове. Китай, който има втората по големина икономика в света, заяви, че е "сериозно загрижен" поради забраната и си запазва правото да предприеме реципрочни мерки.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
"дъртият"Президент на САЩ праща оръжия на Украйна да могат да си защитят животите,"младият" на раша съветван от разпутиновци като пригожин,ограбващ Народите на Русия,грабещ милиарди,позорящ Народите на Русия с убийствата на жени и деца...това,че службите на резидента ни плющят минуси не ни е чуждо...имат само манипулацията и пропагандата рашите!Бог да пази САЩ и Свободният!!!и некоалицията са руски агенти САЩ!!!
72
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
г-н Си обременен от комунистическата идеология отказва да види как един милиарден Народ на Китай ще тръгне да го търси...децата и внуците му!манипулиран от путин...с ядрени до никъде...не се ядат...убиват,САЩ имат само те да закрият живота на Планетата ни!Дайте един факт когато САЩ заплашиха когото и да било с ядрените си???Един факт когато САЩ убиваха жени и деца за територий?Грешите...г-н Си!!!Първа...втора...Историята е Съдията!!!руската пропаганда е скъпо платена лъжа!!!
71
4
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Алоу, дядка, Китай реално е първа икономика, не втора! Америка може да е първа само счетоводно. Впрочем, Китай има промишленост колкото американската и европейската взети заедно.
70
5
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън : преди 8 месеца
Всички,които не ни се подчиняват,са лоши!
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо трябва да цитирате всяка идиотщина, идваща от повредената глава на този човек ?? Ами той е сбъркал държавата. Така както преди няколко месеца каза, че войната в Украйна се води в Ирак. Та той не знае президент ли е или сенатор, камо ли да ви говори за Китай........!
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така,така. Всичко върви по план. До ноември 2024г.когато са изборите за президент, всичко ще си дойде на мястото. Глобалният финансов капитал ще е хвърлил американците в още една война този път в китайско море, ВПК ще е обезкървен, а Тръмп ще се върне на бял кон. И ще реанимира сърцето на световната икономика - САЩ!
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
70 % от търговията на Китай е със САЩ и ЕС . Китаеца да не е луд да отреже клона на който седи .
66
5
 
6
 
! Отговори
komitata преди 8 месеца
само че Китай не печата пари а Америка печата и ще има голям проблем
65
3
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 8 месеца
До АнонимеН: Смешен си ти. Русия има повече ядрени бойни глави от САЩ. Кой кого че бутне не е сигурно. Най-добре е да не се стига дотам.
64
2
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
САЩ считат Китай за най-голяматз заплаха за тяхната хегемония. Дали ще стигнат чак до война, ще видим, но със сигурност ще се стараят да пречат на развитието на Китай по всякакъв начин.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кой президент си е позволил да нарича най-голямата нация в света 'лоши хора'??? цялата нация?
62
6
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
СЛЕД КАТО БАЙДЪН БУТНЕ ПУТИНОВИЯ СМЕШЕН РЕЖИМ ТАКА ЩЕ СИ ПОВЯРВА, ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАХВАНЕ И С КИТАЙ КАТО ПОДКУКУРОСА ТАЙВАН ДА ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ! ОБАЧЕ КИТАЙСКИЯ РЕЖИМ Е ПОЧТИ НЕСВАЛЯЕМ И ЩЕ СТАНЕ МАЗАЛО И ЩЕ ИМА И УПОТРЕБА НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ОТ СТРАНА НА КИТАЙ НАЙ-ВЕРОЯТНО ПО ФАЩ! ПУТИНОВИЯ РЕЖИМ СИ ЗАМИНАВА ТОВА ДА Е ЯСНО НА ВСИЧКИ! А ВЕЧЕ ВОЙНА КИТАЙ И ФАЩ АЗ ЛИЧНО ЗНАМ КАК ЩЕ ЗАВЪРШИ И НЯМА ДА ИМА ПОБЕДИТЕЛИ!
61
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
До Дедото злобееИЗМЕСТВА Я САМО КАТО ПРЕДПОЧИТАНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ) :D
60
5
 
5
 
! Отговори
Гай Баньо преди 8 месеца
Тоя изперка напълно! Китай бил в беда. Да, ама не. Говедария е в беда. Но е време да се приключва с тая бандитска държава!!
59
2
 
4
 
! Отговори
Какво следва преди 8 месеца
САЩ започва контранастъпление срещу Китай?
58
2
 
4
 
! Отговори
do 44 преди 8 месеца
До До 41 : Да на Кенсигтън Аве във Фили може да видиш голям прогрес на зомбита. Откъде ви намират такива неграматници, краварофилите?
57
6
 
14
 
! Отговори
Дедото злобее преди 8 месеца
Китайската валута измества зелената тоалетна хартия - това е всичко!
56
4
 
11
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 8 месеца
Краварите колкото изолираха Русия, толкова и ще "отрежат" Китай! Няма как мравките да се репчат на слона!
55
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази закана на Байдън предвещава скорошно рязване на Китай от финансовите пазари на Запада. На тариката Си ще му сеналожи да обикаля Африка за да търси откъде да чопне 5 долара каквото в момента правят преливащите от акъл руснаци.
54
4
 
8
 
! Отговори
краваромучалките, преди 8 месеца
и по-кротко с децибелите де! :)