Бомба със закъснител – Китай е в беда според Байдън

Причината били икономическите проблеми
11 авг 2023 09:15, Елка Василева
84
Бомба със закъснител – Китай е в беда според Байдън
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Китай "бомба със закъснител" заради икономическите предизвикателства за Пекин и заяви, че страната има проблеми заради слабия растеж, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Те имат известни проблеми. Това не е добре, защото когато лоши хора имат проблеми, те правят лоши неща", каза Байдън по време на събитие за набиране на средства в Юта.

Забележките на Байдън напомнят на коментарите, които той направи по време на друго такова събитие, когато спомена президента Си Цзинпин като "диктатор". Китай нарече тези забележки провокация.

Тези коментари бяха направени малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън завърши посещение в Китай, насочено към стабилизиране на  отношенията, които Пекин определи като намиращи се в най-ниската си точка от установяването на официалните връзки през 1979 г.

Китай може би навлиза в ера на много по-бавен икономически растеж със застой на потребителските цени и заплатите, което контрастира с инфлацията в други части на света, посочва Ройтерс.

Съединените щати, най-голямата икономика в света, се борят с висока инфлация и се наблюдава стабилен пазар на труда.

"Китай е в беда", заяви Байдън вчера. Той допълни, че не иска да нарани Китай и иска рационални отношения с тази страна.

В сряда Байдън разпореди забрани за някои нови американски инвестиции в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове. Китай, който има втората по големина икономика в света, заяви, че е "сериозно загрижен" поради забраната и си запазва правото да предприеме реципрочни мерки.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бавно но сигурно заради великокомунистически амбиции Китай си изпъррдя късмета който му предостави запада да нахрани и облече 1.5 милиарда китайци.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ееех, много лоши тез' китайчета беее, щели да се самопритиснат в ъгъла и щели да правят лоши неща да защитят интересите си. Много лоши, че били основен кредитор на фалиралия САЩ
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 43Тези държави са с по 20-30 г зад китай и той забави а те не, значи го настигат след 40-50г на ниво на доходи на днешните най-развити страни. Всички си минават по реда и бавно конвергират.
50
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
признание, че печатането на пари без покритие отговаря на описанието лоши хора с проблеми правят лоши неща, 100 войни отговаря също на описанието
49
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До Това беше с Китай/43 "... а и вече не са най ефтиното място за инвестиции ." -така е. Особено като имаш предвид някои сделки с които Китай праща отпадъците си да се преработват в Европа, защото тука законите срещу замърсяването са по-меки.
48
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Кредитният рейтинг на падааа....
47
2
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 9 месеца
Нито една от изброените от теб страни или пък взети заедно нямат потенциала и никога няма да го имат да достигнат нивото на развитие на Китай,брой патенти,ноу-хау,образовано население,средства за масово производство,неограничен достъп до евтини руски суровини,целонасочена планова икономическа и производствена инвазия която помита всички конкуренти!
46
2
 
4
 
! Отговори
Биг Комедиан преди 9 месеца
Дедото се мери със Зеленски по *** вицове! ХА ХА ХА!
45
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Май е време прокуратурата да се сезира и въдвори оня (с главните букви) под мен в психиатрия, че нелеченеито му го прави опасен за обществото, че и за него самия.
44
3
 
5
 
! Отговори
краваромучалките, преди 9 месеца
по-кротко с децибелите де! :)
43
0
 
6
 
! Отговори
бомба със закъснител преди 9 месеца
"Байдън поиска от Конгреса нови $13 млрд. спешна помощ за Украйна".....- БУМ!
42
2
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 9 месеца
И в Китай съм бил и в Сащ съм живял . В китай можеш да видиш прогрес и азиатска мизерия . Ти бил ли си в Китай ?
41
3
 
3
 
! Отговори
Това беше с Китай преди 9 месеца
От тук на татък застой . Те нямат младо население а и вече не са най ефтиното място за инвестиции . Виетнам , Филипините и Индонезия са новата инвестиционна точка . А китай скоро ще са само пенсионери заради политиката на едно дете . Лошото е че при тая политика когато жените са разбирали че ще имат момиче са правили аборт защото мъжкото е на почит в Китай и сега освен че нямат млади ами и са все мъже в по малките населени места .
40
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
това куку няма да и;кара мандата - самите янки ще го очистят...недоумявам как може такъв ненормалник да ръководи такава голяма държава?...изглежда да го изберат са по ненормални от него!
39
2
 
8
 
! Отговори
До38 преди 9 месеца
Съветвам те и да прескочиш до Китай,където ще видиш неща от които свят ще ти се завие и тук става на въпрос за страна която до преди 30-35 години произвеждаше и изнасяше главно кецове,хилки и топки за тенис на маса и поданиците и бяха"любители"главно на ориза!
38
2
 
5
 
! Отговори
краваромучалките, преди 9 месеца
по-кротко с децибелите! :)
37
5
 
3
 
! Отговори
Достатъчно е да се преди 9 месеца
Отиде в Сащ и да се види колко е развита държавата . А разни руски *** имат право да се обаждат когато достигнат заплатите поне на ...България
36
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ОДОБРЯВАМ МАХАНЕТО НА ПУТИНОВИЯ РЕЖИМ ТОЙ Е СМЕХОТВОРЕН! ОДОБРЯВАМ МАХАНЕТО НА ОЩЕ ПО СМЕХОТВОРНИТЕ РЕЖИМИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ , ИРАН , СИРИЯ И БЕЛАРУС! ОБАЧЕ КИТАЙЦИТЕ СА ФАНАТИЦИ! ЩЕ ИМА ВОЙНА ТАЙВАН СРЕЩУ КИТАЙ И ФАЩ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПОМАГАТ НА ТАЙВАН И ЩЕ СТАНЕ ЯДРЕНА ВОЙНА! ПУТИНА ЩЕ ГО МАХНЕМЕ НАЙ-МНОГО ДА ВЗРИВИ ЗАЕС! ОН КИТАЙСКИЯ РЕЖИМ НЕ Е ЕДИН ЧОВЕК! СИ ГО СМЕНЯТ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ ТАМ УПРАВЛЯВА МНОЖЕСТВОТО ПАРТИЯТА МАЙКА А НЕ ЕДНОЛИЧНА ФИГУРА! ЩЕ ИМА ЯДРЕНА ВОЙНА УВИ КИТАЙ ЩЕ Я ПОЧНЕ!
35
2
 
8
 
! Отговори
все у чуждото преди 9 месеца
Дедото да каже колко е цветущо състояние в обора - пък после да гледа конкуренцита ! Ако направи сравнителен анализ - може да направим опит да му повярваме нещо!
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спор няма,Бомбата е голяма и тя цъка във вашият двор,при едно отхвърляне на долара като разплащателно средство а то неминуемо ще се случи САЩ и Западна Европа отиват директно в канала,производството е в Китай,суровините са в Русия,единственият коз който все още държите и се крепи благополучието на златният милиард са фиатните знаци Долар/Евро