Ще успее ли процесът за импийчмънт срещу Джо Байдън?

Доказателствата срещу него са оскъдни
13 сеп 2023 21:51, Нели Христова
88
Ще успее ли процесът за импийчмънт срещу Джо Байдън?
Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли президентът Байдън принуден да напусне Белия дом след разследването за корупция, което беше обявено вчера от говорителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти? Малко вероятно е.

Дори няколко републиканци казват, че разследванията на председателя на надзорната и съдебната комисии досега не са успели да представят никакви доказателства и дори да разкрият нещо, процесът на импийчмънт вероятно ще се провали.

Първо, аритметиката е срещу Маккарти. Успешният импийчмънт изисква подкрепата на две трети от Сената. Демократите държат слабо мнозинство в горната камара и има много републиканци, които смятат, че процесът е загуба на време или както каза един от тях вчера - "глупава задача".

Дори в Камарата на представителите, където ще е необходимо просто мнозинство за импийчмънт на Байдън, има републиканци, които смятат, че преследването на Байдън ще бъде контрапродуктивно.

Фактът, че Маккарти започна разследването вчера без гласуване - въпреки че миналия месец изрично каза, че няма да направи това - може да хвърли светлина върху това дали той има подкрепата в Камарата, за да настоява за импийчмънт на президента. Изводи могат да се правят и от това, че той не отговаряше на въпросите на репортери вчера.

Така че защо Байдън да се притеснява? Процесът ще отнеме ценно време и е вероятно допълнително да отслаби Конгреса в очите на американската общественост.

Отговорът се крие в около 20 членове на Камарата, които наричат себе си фракция на свободата и са верни последователи на Доналд Тръмп.

Малкото републиканско мнозинство в Камарата означава, че те държат баланса на силите там. Отне четири дни и безпрецедентните 15 гласувания, за да спечели Маккарти председателския пост през януари, като Фракцията на свободата изисквашена всеки етап. В един момент, когато най-известното лице на групата Марджъри Тейлър Грийн вдигна телефона си, за да покаже, че "DT" се обажда, нямаше съмнение кой управлява.

Само часове след вчерашното обявяване на импийчмънта на Маккарти, друг представител на свободата, Мат Гетц, предупреди, че това е само "бебешка стъпка" и че той ще започне предложение за принудително отстраняване на Маккарти без пълен импийчмънт на Байдън и сметки за разходи, за да обезпечи съдебното преследване на Тръмп .

В едно отношение групата се опитва да отклони вниманието от собствените правни проблеми на Тръмп. Това, че Байдън е обвинен в корупция, донякъде намалява въздействието на 91 наказателни обвинения, пред които е изправен бившият президент.

От друга страна, това дава на групата влияние и по други въпроси. През следващите няколко седмици Камарата ще бъде принудена да гласува дали да разшири или не финансирането на федералното правителство.

Започването на процеса по импийчмънт беше първият опит на Маккарти да привлече някои членове на Конгреса, дори ако това отблъсна други по-умерени републиканци.

Маккарти е политически оцелял и откакто стана председател на Камарата на представителите, трябваше да "танцува на глава на карфица", за да направи всички щастливи. Той знае, че разследването за импийчмънт е тактика за задържане на Фракцията на свободата под контрол, но също така знае, че в крайна сметка няма да постигне това, което искат.

Анализ на Алистър Дубър за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
2
 
! Отговори
западен стил преди 7 месеца
там на запад са толкова леко-далеко че даже им задават 'правилните' отговори като "новини". Нашите преписвачи тука ни обиждат като подхождат по същия начин!
72
3
 
1
 
! Отговори
Парадигмов преди 7 месеца
Някой излъга Бидончето че расиюшка е много страшна и да е много внимателен с оръжието за укрите. Ако беше залял украйна с всякакво оържие, досега щяха да са приключили с путинистанската зет армия и нямаше и през ум да минава на някой да го импийчва.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Престарелият президент трябва сам да се подготви за напускане на поста. И да не се заяжда и дори да се опитва да издевателства над експрезидента Тръмп. Позицията му е много уязвима - чрез сина му, свързан с работа в биолаборатория в Украйна. Колко му е да се окаже, че в нея са създавани изкуствено силно заразни вируси и че именно синът му е отговарял за тая разработка. САЩ показа, че в тая държав прокурорите са податливи на внушение и татко Байдън стигна много далече...
70
0
 
0
 
! Отговори
пак ли мисирките преди 7 месеца
НАС питате?
69
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир преди 7 месеца
Мафкайте го тоя сенилен старец, който вече не знае къде е ципът му и се .... в гащите. Вчера изтърси на една пресконференция че щял да си "следва заповедите". Тоя има такава яка деменция че е позорно имного страшно че има ядрено копче.
68
0
 
8
 
! Отговори
Bai Dun преди 7 месеца
Най охраняваната лудница се намира в белия дом !!!
67
3
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
КОЛКОТО УСПЯ СРЕЩУ ТРЪМП! И ДА УСПЕЕ ПАК КАМАЛА СТАВА ПРЕЗИДЕНТ! ТЪЙ, ЧЕ ДО КРАЯ НА 2024-ТА ИЗБИВАНЕТО НА ПУТАНИСТИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ИЛИ ЩЕ ПАДНЕ ПУТИНУВИЯ РЕЖИМ НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джо Байдън се изгаври доста чрез предана Прокуратура с експрезидент Тръмп.Само че отговорът на републиканците беше чрез разследване на дейносстта на сина му в Украйна, като съмненията са за производство на биооръжие в управляваната от него биолаборатория и заплахата е за 10 години затвор. Отделно президент Байдън има няколко случая на неуслужлива памет на публични места. Отделно той е най-вярният съюзник на Зеленски.
65
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 7 месеца
Като контрапункт на говоренето за ракетни и космически технологии между двете джyджета-диктатори Ким и Путин, някои припомниха трагикомичната случка от 2015 година, при която пиян руснак от Мурманск падна в тоалетната яма на порутената си къща и загина там, а докато това стане, съсед междувременно си приказвал с него, но не извикал помощ.Когато после попитали съседа , защо не е извикал спасители, той отговорил - "Не знам номера" ... Ха-ха-ха! Руските алкохолици са номер едно... Ха-ха-ха!
64
10
 
9
 
! Отговори
Гавраил преди 7 месеца
Така като Путин се гаври със НАТО ,никой не го е правил.. Адмирации.
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БайДжо е обвинен в корупция. Славната Марджъри Тейлър Грийн го кастри яко. Цял свят с невъоръжено око вижда корупцията, в която е затънала бЕлата къща.
62
7
 
6
 
! Отговори
абе преди 7 месеца
вова, пусни две хиперзвукови до ню йорк и вашингтон - хич няма да разберат какво става, както с небостъргачите....да се свършва с тая американска "демокрация"
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Болшинството "мъже" от Украйна в България и Европа са украински, *** русофили избягали от мобилизацията за ВСУ, но които не могат да избягат и в Русия защото там също ще бъдат мобилизирани... Затова ще са тук до края на войната и едва тогава ще отидат в Мордор, понеже в Украйна ги чака съд и затвор... Нашите изветрели русофили все още се чудят защо тези "украинци" говорят само на руски... Ха-ха-ха! Ами защото са рускоезични предатели...
60
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАТО губи в Украйна - вече и децата го знаят..
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера най-малко 27 руски фашисти в Донецк, опитващи се да се оттеглят от позициите си, са убити от приятелски огън от техните другари,една част от руските сили са предположили, че техните войски са украинци, които се опитват да си върнат територия близо до летището в Донецк. Ранените са почти 2 пъти повече. Бързото оттегляне подложило войниците на приятелски огън от собствената си артилерия...
58
10
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 7 месеца
До 68 пияния руснак е бил в тях си, дядото се търкаля пред цял свят по телевизията и надали помни как се казва...
57
6
 
13
 
! Отговори
Нещо за джуджетата преди 7 месеца
Като контрапункт на говоренето за ракетни и космически технологии между двете джyджета-диктатори Ким и Путин, някои припомниха трагикомичната случка от 2015 година, при която пиян руснак от Мурманск падна в тоалетната яма на порутената си къща и загина там, а докато това стане, съсед междувременно си приказвал с него, но не извикал помощ.Когато после попитали съседа си, защо не е извикал спасители, той отговорил не знам номера... Ха-ха-ха! Руските алкохолици са номер едно... Ха-ха-ха!
56
2
 
4
 
! Отговори
Тесла и мотика преди 7 месеца
Бай-бай Бай Байдъне..
55
6
 
4
 
! Отговори
С две думи преди 7 месеца
Синът на Чичи Джо до е загазил заради някакви далавери и неплатени данъци.Нормално за бизнесмен.Обаче ,,тати" май че е намесен някъде в ,,успешният бизнес".И ако това се дикаже,демократите в САЩ ще го подменят,защото не може първо да бъде Президент,и второ не може да бъде кандидат на Демократическата Партия.Понеже ако това е най-читавият демократ,правете сметка за останалите демократи.Но общо взето това няма да промени нищо в политически аспект.
54
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В статията вместо да се пише в какво обвиняват Байдън се разтягат локуми за Тръмп и Макартни. *** ПиюлицЪра да беше написала в колко сметки колко пари са му превели от Румъния, Украйна и Китай!