Тръмп на тръни, участието му в изборите на кантар в 16 щата

Съдилищата ще трябва да решат дали да го допуснат
21 дек 2023 14:58, Александър Попов
32
Тръмп на тръни, участието му в изборите на кантар в 16 щата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението от тази седмица на Върховния съд на Колорадо да отстрани бившия президент Доналд Тръмп от президентската надпревара през 2024 г. "е първата победа в голямо съдебно дело, което все още се развива в цялата страна", съобщава "Ню Йорк Таймс".

В най-малко 16 други американски щата в момента има висящи съдебни оспорвания относно възможността Тръмп да заеме президентския пост съгласно 14-ата поправка.

В съдебните дела се твърди, че бившият президент е негоден за длъжността, тъй като „с действията си е участвал в безредиците в Капитолия на 6 януари 2021 г.“, пише вестникът.

Четири от тези дела – в Мичиган, Орегон, Ню Джърси и Уисконсин – са заведени в щатските съдилища. 11 дела – в Аляска, Аризона, Невада, Ню Йорк, Ню Мексико, Южна Каролина, Тексас, Върмонт, Вирджиния, Западна Вирджиния и Уайоминг – са заведени във федералните окръжни съдилища.

Делата в два от тези щати, Аризона и Мичиган, първоначално бяха отхвърлени от по-нисшестоящ съд, но обжалвани, а още едно предизвикателство пред Тръмп е дело, заведено в Мейн.

Кампанията на бившия президент заяви, че ще обжалва решението в Колорадо, в което Върховният съд на щата каза, че ще отложи решението си - което означава, че то не е ефективно - до 4 януари, с надеждата да получи насоки от Върховния съд на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: избориСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ем накрая на тексас и дургите южни щати ще им писне и ще се отделат, мож еи нов агражданска война
7
9
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 4 месеца
и това е Демокрация?!
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И като не стане ще се кандидатира дъщеря му. Всичко е по план,ние сме овцете
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И все пак ще ви дръсти и ще стане президент! Няма как да измамят народа.Ако стане демократ, републиканците от Сената ще му цепнат трътката.
4
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Писна ми да слушам за тоя. Надявам се да е за последно
3
14
 
36
 
! Отговори
Не е удобен преди 4 месеца
Не е удобен. Не разпалва войни, не допуска мигранти, не тормози хората да се ваксинират против волята си. Друго е да имаш кукла на конци, която се здрависва с въздуха, а?
2
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
чао тръмпи :D
1
12
 
6
 
! Отговори
какъв готин човек , преди 4 месеца
уризилиха го . сега му измислили Възтаник да го наричат . Не го съдят . какви хора . Да не става президент . Остава му само Гражданска война . Давай Тръмп .