Зукърбърг се извини на родители за вредата от социалните мрежи

Никой не трябва да минава през болката ви, каза той
1 фев 2024 12:14, Стела Стоянова
16
Зукърбърг се извини на родители за вредата от социалните мрежи
Снимка БГНЕС

Изпълнителният директор на "Мета" Марк Зукърбърг се извини на семейства, чиито деца са пострадали заради социалните медии. Това се случи по време на ожесточено изслушване в Сената на САЩ. Зукърбърг, който управлява Инстаграм и Фейсбук,  се обърна към тях и каза, че никой не трябва да преминава през тяхната болка.

Той и шефовете на ТикТок, Снапчат, X и Дискорд бяха разпитвани почти четири часа от сенатори на двете партии. Те искаха да знаят какви мерки се предприемат, за да се защитят децата онлайн, информира BBC, цитирана от "24 часа".

В момента Конгреса разглежда закони, целящи да държат социалните медии отговорни за материалите, които се публикуват в платформите им. Изслушването в сряда беше рядка възможност за сенаторите да разпитат технологичните шефове.

Зукърбърг и главният изпълнителен директор на ТикТок Шоу Дзи Чю се съгласиха да свидетелстват, но ръководителите на  останалите приложения първоначално отказаха, затова им бяха изпратени призовки да се явят.

Зад петимата директори стояха семейства, които споделиха, че децата им са се самонаранявали или самоубили в резултат на съдържанието в социалните медии.

Докато изслушването беше най-вече върху защитата на децата от онлайн сексуална експлоатация, въпросите бяха разнообрази. Сенаторите се възползваха от факта, че имат толкова влиятелни ръководители пред себе си под клетва да казват само истината.

Главният изпълнителен директор на ТикТок беше попитан дали компанията му споделя данни на американски потребители с китайското правителство, което той отрече. Един от сенаторите му зададе въпроса дали някога е бил член на Китайската комунистическа партия „Сенаторе, аз съм сингапурец", заяви Чу и отново отрече обвинението.

Той добави, че като баща на три малки деца знае, че обсъжданите проблеми са ужасяващи и представляват кошмара на всеки родител. Чу призна, че собствените му деца не използват приложението му заради правилата в Сингапур, които забраняват на лица под 13 години да създават акаунти.

Но именно Зукърбърг беше подложен на най-голямо внимание, тъй като той свидетелства пред Конгреса за осми път.

Един от сенаторите даже сподели възмущението си от конкретна функция на Инстаграм. Тя предупреждава потребителите, че са на път да видят сексуално насилие над деца, но все пак ги пита дали биха искали да им бъде показано съдържанието. Зукърбърг обеща лично да се погрижи за проблема.

По време на друг разговор със сенатор, Зукърбърг беше привикан да се извини на семействата, седящи зад него. Той се изправи, обърна се към публиката и каза: "Съжалявам за всичко, през което всички сте преминали, това е ужасно. Никой не трябва да преминава през нещата, които вашите семейства са преживели."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: МетаЗукърбъргТикТок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Извинявайте бре! преди 2 месеца
Той и Тони Блеър се извини за подправените "доказателства" в резултат на които беше опустошена Либия и градовете и бяха сринати от английските бомбандировки. Не че имаше някакъв ефект. Заграбените либийски петролни кладенци все още се намират в английски и американски компании. Както и Иракските петролни залежи, които станаха американска и английска собственост щото в Ирак Садам имал складове с "химично оръжие" което така и не бе открито, но пък беше причина за унищожаването на Иракската страна.
13
0
 
1
 
! Отговори
здрасти преди 2 месеца
за какво им се и извиняваш... на който социалните мрежи са му проблем - не ги използва и толкова.. някой да не ги накарал на сила
12
0
 
3
 
! Отговори
Някоя преди 2 месеца
Родителите са отговорни за децата си до навършване на пълнолетие. Никой изобщо не трябва да им се извинява... Щом се е стигнало до там, децата да разглеждат такова съдържание и съответно от това да има последствия за физическото и психическото здраве, значи родителите не са се интересували достатъчно от децата си. На първо място трябва да кажем, че принципно децата изобщо не би трябвало да имат акаунти в социалните мрежи. Родителят трябва да упражнява контрол в това отношение!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Твърде късно! Злото вече е извършено.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Започва тотален контрол на социалните мрежи, защото се оказва, че те са голяма сила и не е добре да са безконтролни.
9
1
 
4
 
! Отговори
Фейса преди 2 месеца
Лесно му е на Цуки - никой самоуважаващ се под 40 не влиза у фейса.
8
0
 
9
 
! Отговори
ьаьаьа преди 2 месеца
Крадеш парите и времето на хората извиняваш се, но парите остават за теб. Също, като убиците и крадците.
7
0
 
7
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 2 месеца
Кефи ме как простите хора се влияят и манипулират лесно в соцялните мрежи. Цъкайте минуси. Истината боли. Никога не са ми действали на мен и не ми пречат, каквото и да пишат в тях. Живеем в свободен свят.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Връщай парите на децата, лицемер
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя защо не тренира за бой в клетка срещу Мъск, а се занимава с даване на безсмислени интервюта?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо забогатяваш, после се извиняваш на хората, че си забогатял на техен гръб..
3
0
 
13
 
! Отговори
извини се бе преди 2 месеца
все едно наркопроизводител да се извини за вредата от вредата от наркотиците
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Късно е ! Вече са увредени , пристрастени , напушени , завсисими и тн ! Целия капитализъм с ламтежа за все повече пари за сметка на хората е уникално зло .
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Социалните" мрежи са оръжие за масово поразяване и контрол на живата сила на врага! По ефективни са от бомбите. Постепенно проникват навсякъде, до всяко едно кътче на вражеската територия. Хората веднъж облъчени остават увредени за цял живот.