Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията

Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно
5 мар 2024 22:06, Елка Василева
214
Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията
Снимка: архив, БГНЕС

Едно независимо и автономно правителство. Това е мечтата на Даниъл Милър, който подобно на шепа други тексасци, иска в консервативния американски щат Тексас да има "Текзит", тоест независимост като тази отпреди 200 години.

Вдъхновени от Брекзит, привържениците на Текзит смятат, че подобно нещо ще им позволи да разрешат проблема с притока на мигранти на границата с Мексико, заради което са в схватка с федералното правителство във Вашингтон.

Още по темата
"Знаем, че тук, в Тексас, единственият смислен начин да се обезопаси границата и да има имиграционна система, е този да се действа като 200 други страни по света и да имаме една страна с независимо и автономно правителство", казва Даниъл Милър за Франс прес. Милър е  председател на Тексаското националистическо движение.

Според него движението, създадено през 2005 г., е по-близо от когато и да е било в постигането на целта си за Текзит.

През 1836 г. Тексас постига независимост след революция, която противопоставя Мексико, от която той зависеше, на коалиция от заселници. Девет години по-късно Тексас става 28-ия щат на САЩ.

Според Милър Тексас споделя историята и интересите с останалата част на САЩ, но федералното правителство не разбира специфичните проблеми на тексасците.

Привържениците на Текзит искат техният щат да приеме закон, който разрешава референдум за независимост, което американската конституция не позволява.

А и все още не са се затворили раните от кървавата Гражданска война (1861-1865 г.), в която щатите от Севера се противопоставиха на робовладелските щатите от Юга, борещи се за независимост, сред които е и Тексас.

Отцепническото движение в Тексас съществува от дълго време, но оставаше досега маргинално, според Джошуа Бланк, изследовател в Тексаския университет.

Бунтът, воден от републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, който е приближен на Доналд Тръмп, срещу администрацията на президента демократ Джо Байдън, създаде една ситуация, която привържениците на независимостта искат да използват, за да придадат по-голяма видимост на каузата си и да я представят като по-вероятна за реализиране, отколкото е в действителност, допълва изследователят.

На среща, провеждаща се в типично тексаско заведение за барбекю, Мисти Уолтърс, домакиня на около 50 години, казва: "Сега у нас има нашествие", визирайки 2,5-те милиона души, преминали границата с Мексико от 2023 г. насам.

Това е една гореща тема в предизборната кампания за президентския вот, на който, освен ако няма изненада, ще се противопоставят отново Доналд Тръмп и Джо Байдън. Двамата вече посетиха щата по едно и също време миналата седмица.

"Тексас трябва да надигне глас и да защитава по-добре гражданите си", казва Мисти Уолтърс, убедена, че половината от жителите на щата се чувстват повече тексасци, отколкото американци.

Допитване, публикувано този месец от инициативата "Тексаски политически проект", показва обаче, че едва 26 процента от жителите на Тексас се чувстват преди всичко тексасци. Преди 10 години 27 процента казваха, че се чувстват преди всичко тексасци. Така че процентите в тази насока остават стабилни.

"И дори в този случай това не означава, че 26 процента са в подкрепа на кървав развод със САЩ", подчертава анализаторът Бланк.

Сепаратисткото движение е подхранвано от идеята, че съществува една "хомогенна американска култура, свързана с белите", допълва той. "И тази криза на границата засилва страховете на гражданите, които споделят по-скоро тази визия за американската култура", посочва той.

В град Игъл Пас в Южен Тексас губернаторът Грег Абът разположи ограда от бодлива тел по дължината на границата и пое военния контрол в зоната, наричана Шелби парк покрай река Рио Гранде, като по този начин се противопостави на федералното правителство.

Администрацията на Байдън пък започна съдебна процедура срещу Тексас, припомняйки, че контролът по границите винаги е бил от федералните компетенции.

Даниъл Милър вижда в това символ на една скъсана връзка между федералното правителство и щатите.

Но противно на революцията срещу Мексико привържениците на независимостта мислят, че могат да я получат по мирен път.

Това е малко вероятно, според Джошуа Бланк. "Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно. САЩ няма да преговарят по начин, който ще е в техен ущърб", допълва той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е виновен той праща имигранти през Мексиканската граница...други обяснение няма...към земята наближава и комета пратена лично от Путин
142
1
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Май мокрите мечти за дезинтеграция на Русия на разни психо либерали, ще се случат на хранилката им ;) !!!
141
0
 
7
 
! Отговори
Един дол дренки преди 1 месец
Няма значение какво си мечтаят в Тексас. Няма да има независимост за щата. Всички трябва отдавна да сме разбрали че тия приказки за "демокрация" "свобода" "равенство", "толерантност" са само едни ПРИКАЗКИ и нищо повече. Цензура имаше през комунизма , до сега хиляди примери доказващи че цнзура има и сега. Разни партийни и държавни величия богатееха през комунизъма,подобни богатеят и сега. Преди ни разправяха как лошо живеели при капитализъма, сега ни разправят колко лошо се живее при комунизъма.
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гражднанче - Пожелавам на тексасци да си постигнат мечтата. Стискам палци... :) ...
139
0
 
10
 
! Отговори
Гражднанче преди 1 месец
Като човек живял в Тексас, искам да кажа че този щат е отделна тема от другите им щати. Открай време те са преди всичко тексасци. Там флага на Тексас винаги е поставен над този на Сащ -пред кметства аминистации, части домове.Освен това Тексас е самодостатъчен от икономическа гледна точка-всичко си произвеждат сами -петрол,храна всичко и само изнася за другите щати.Идеята им за независимост не е нова и в действителност никога не е умирала...
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не ми звучи добре на мен това което споделят отТексас! Тоест,те Признават Публично,че Не могат да вземат Решения за политики ,касаещи самите Тях!!" - Ти откри топлата вода хахаха Ми няма как да взимат такива решения, защото според законите им те се взимат на централно ниво. По същия начин област Ямбол например не може сама да си реши, че ще слага някакви препятствия на границата ни с Турция. Подкрепям Тексас в желанието им да се справят с проблема. Подкрепям и теб в научаването на това-онова...
137
1
 
4
 
! Отговори
Закривай фащ! преди 1 месец
Независимост!
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми звучи добре на мен това което споделят отТексас! Тоест,те Признават Публично,че Не могат да вземат Решения за политики ,касаещи самите Тях!!-:((( Абеверно ли че има " свобода там"?? Вече се съмнявам във всичко при тях!!
135
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руска пропаганда!
134
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Защо във ФАЩ нямаш право на референдум за независимост??????? Нали точно това е "земята на свободните....." според химна им. Освен това - и в Сърбия такъв референдум не е позволен но това не попречи на ЕС и ФАЩ да отдели косово от Сърбия. В същото време същите тези ФАЩ и Европа отказаха да приемат резултатите от Испания (за Каталуния) и от уРкайна (за Донецк и Луганск)..... странна демокрация!
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу либералната диктатура!
132
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде сега всички борци за независимост да помогнат и на тексас, както помогнаха на окрайна, Венецуела, Ирак, Либия и останалите държави..
131
1
 
3
 
! Отговори
1.03.1954 г. преди 1 месец
Бащата на Шимомото, Тубей Огуро, е бил 30-годишен рибар на борда на японски риболовен кораб, когато "Касъл Браво" (ядрената бомба) избухва в 6,45 ч. местно време на изкуствена платформа в Тихия океан. Шест години по-късно в моряшкия му дневник е записано, че е уволнен поради неуточнено заболяване.
130
0
 
3
 
! Отговори
1.03.1954 г. преди 1 месец
Неуспехът да се предвиди размерът на взрива, съчетан със силните ветрове в централната част на Тихия океан, води до това, че радиоактивните отпадъци падат върху огромна част от океана и върху около 1000 японски риболовни лодки в района.
129
0
 
7
 
! Отговори
1.03.1954 г. преди 1 месец
Как САЩ и Япония опитаха да покрият най-мощния ядрен взрив, извършван от американската армия.
128
2
 
9
 
! Отговори
Закривай фащ! преди 1 месец
Независимост!
127
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се разпадне СССР си беше напълно демократично, но да се случи същото в САЩ, моля моля. Пък и за някакви бели да се говори, аааааааааааа
126
1
 
20
 
! Отговори
Закривай фащ! преди 1 месец
И няма да има войни по света!
125
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Ако Тексас стане прецедент, има още 24 кандидати за тоя прецедент. САЩ наполовина след 25 години го виждам.
124
3
 
24
 
! Отговори
Закривай фащ! преди 1 месец
След като Косово се отдели от Сърбия, нека и Тексас да се отдели от фащ.