Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията

Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно
5 мар 2024 22:06, Елка Василева
214
Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията
Снимка: архив, БГНЕС

Едно независимо и автономно правителство. Това е мечтата на Даниъл Милър, който подобно на шепа други тексасци, иска в консервативния американски щат Тексас да има "Текзит", тоест независимост като тази отпреди 200 години.

Вдъхновени от Брекзит, привържениците на Текзит смятат, че подобно нещо ще им позволи да разрешат проблема с притока на мигранти на границата с Мексико, заради което са в схватка с федералното правителство във Вашингтон.

Още по темата
"Знаем, че тук, в Тексас, единственият смислен начин да се обезопаси границата и да има имиграционна система, е този да се действа като 200 други страни по света и да имаме една страна с независимо и автономно правителство", казва Даниъл Милър за Франс прес. Милър е  председател на Тексаското националистическо движение.

Според него движението, създадено през 2005 г., е по-близо от когато и да е било в постигането на целта си за Текзит.

През 1836 г. Тексас постига независимост след революция, която противопоставя Мексико, от която той зависеше, на коалиция от заселници. Девет години по-късно Тексас става 28-ия щат на САЩ.

Според Милър Тексас споделя историята и интересите с останалата част на САЩ, но федералното правителство не разбира специфичните проблеми на тексасците.

Привържениците на Текзит искат техният щат да приеме закон, който разрешава референдум за независимост, което американската конституция не позволява.

А и все още не са се затворили раните от кървавата Гражданска война (1861-1865 г.), в която щатите от Севера се противопоставиха на робовладелските щатите от Юга, борещи се за независимост, сред които е и Тексас.

Отцепническото движение в Тексас съществува от дълго време, но оставаше досега маргинално, според Джошуа Бланк, изследовател в Тексаския университет.

Бунтът, воден от републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, който е приближен на Доналд Тръмп, срещу администрацията на президента демократ Джо Байдън, създаде една ситуация, която привържениците на независимостта искат да използват, за да придадат по-голяма видимост на каузата си и да я представят като по-вероятна за реализиране, отколкото е в действителност, допълва изследователят.

На среща, провеждаща се в типично тексаско заведение за барбекю, Мисти Уолтърс, домакиня на около 50 години, казва: "Сега у нас има нашествие", визирайки 2,5-те милиона души, преминали границата с Мексико от 2023 г. насам.

Това е една гореща тема в предизборната кампания за президентския вот, на който, освен ако няма изненада, ще се противопоставят отново Доналд Тръмп и Джо Байдън. Двамата вече посетиха щата по едно и също време миналата седмица.

"Тексас трябва да надигне глас и да защитава по-добре гражданите си", казва Мисти Уолтърс, убедена, че половината от жителите на щата се чувстват повече тексасци, отколкото американци.

Допитване, публикувано този месец от инициативата "Тексаски политически проект", показва обаче, че едва 26 процента от жителите на Тексас се чувстват преди всичко тексасци. Преди 10 години 27 процента казваха, че се чувстват преди всичко тексасци. Така че процентите в тази насока остават стабилни.

"И дори в този случай това не означава, че 26 процента са в подкрепа на кървав развод със САЩ", подчертава анализаторът Бланк.

Сепаратисткото движение е подхранвано от идеята, че съществува една "хомогенна американска култура, свързана с белите", допълва той. "И тази криза на границата засилва страховете на гражданите, които споделят по-скоро тази визия за американската култура", посочва той.

В град Игъл Пас в Южен Тексас губернаторът Грег Абът разположи ограда от бодлива тел по дължината на границата и пое военния контрол в зоната, наричана Шелби парк покрай река Рио Гранде, като по този начин се противопостави на федералното правителство.

Администрацията на Байдън пък започна съдебна процедура срещу Тексас, припомняйки, че контролът по границите винаги е бил от федералните компетенции.

Даниъл Милър вижда в това символ на една скъсана връзка между федералното правителство и щатите.

Но противно на революцията срещу Мексико привържениците на независимостта мислят, че могат да я получат по мирен път.

Това е малко вероятно, според Джошуа Бланк. "Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно. САЩ няма да преговарят по начин, който ще е в техен ущърб", допълва той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
3
 
! Отговори
Цвилещ русофоб преди 2 месеца
Най ми харесва да слушам рева и цвиленето на русофобите. Това е музика за ушите ми хахахахаха
62
3
 
3
 
! Отговори
Слава на Русия преди 2 месеца
Видяхте ли какво стана със "свръх модерната" американска и натовска техника? Тотално изтребление. На 100 кв. м. 1 леопард, 3 бтр брадли и 1 трал машина. Супер модерната натовка техника е направена на пух и прах от рсзо, което е произведено през 60 те години и гаубици от 50 те години на миналия век. От тука можем да заключим, че Русия е поне 60 години напред във военно отношение в сравнение с пропадналия запад. Нали нямаха акъл, много пиеха и ядяха само картофи?
61
1
 
3
 
! Отговори
Краваророб преди 2 месеца
ЕС стана музей пълен с неработещи емигранти, в които няма нито една бензиностанция и нито една ракета. Рецесията стремително завладява некъпещите се вонящи западни хлебаркоеди.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не искаме евро, не искаме запад, шенгеняк и джендерсво!не искаме укронацисти да почиват тук за наша сметка! не искаме украйна, ес, нато и кравария да съществуват!искаме БГ русофобите да напуснат, да отидат в джендер-канада и да ни оставят на мира. Искаме русофобите да не ни замърсяват околната среда
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Частни американски фирми купуват руски нефт и газ и после го продават на геiропа с надценка. Някой знае ли къде са американските залежи на нефт, освен нищожни залежи в Тексас. Всичко се купува от Близкия изток и Русия (като трябва да отчетем, че арабелите намалиха добивите си). Кравария създаде санкции за да точи пари от геiропата. Ти русофобе караш чупения си катраник с Руско гориво!!!
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Германия е вече втора година в рецесия. Швеция я последва. Цели производства затварят. Еврото се превръща в т0алетна хартия. Геiропа бавно и стремително потъва в септичната яма." - И кво правиш в Европа тогава? Ходи си в Чебуряшкино! Нали там е рай! Какво се пенявиш по европейските сайтове???
57
1
 
3
 
! Отговори
Русофоб друсалка преди 2 месеца
Видяхте ли наpкосите по улиците в америка на фентанил, който властите там са легализирали и с които се тровят маса народ в меката на демонкрацията. Поради липса на пари, освен фентанила хората употребяват и конска упойка, която нямало как да се забрани. Тотално зомбирани дpусалки и в комплект плюс още 60 милиона бездомни клошари по улиците. Да живее капитала и демокрацията!!!
56
3
 
4
 
! Отговори
Краварски к0пт0р преди 2 месеца
Гледате ли какво се случва с православните храмове в украйна? Изгониха свещенниците и започнаха да правят в тях сатаниски сборища. Освен това десетки храмове бяха подпалени. Какво се случва в Киево-Печорската лавра? Защо нито дума не се казва за това а? Да не би това да се нарича "информационно затъмнение"?
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В освободените от укронацисткия режим области и републики кипи бурно строителство. Строят се жилища, пътища, водопроводи и всякаква инфраструктура. Жизненият стандарт на населението се е повишил 5 пъти в сравние с живота им в покрайна.Тези хора там са изключително щастливи и доволни. Там няма екотерористи и зелени НПО, които да блокират строителните и индустриалните дейности. Развиват се хората и не деградират като нас тук.Тук като видите градските разбити панелки все едно сте в Бахмут.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Преди изнасяхме ток за целия Балкански полуостров" - Момче, видно е по всичко, че ти си просто един желан, но неуспешен aборт! Помисли първо... Затова ли имаше режим на тока? ;)
53
2
 
4
 
! Отговори
Русия е сила преди 2 месеца
Германия е вече втора година в рецесия. Швеция я последва. Цели производства затварят. Еврото се превръща в т0алетна хартия. Геiропа бавно и стремително потъва в септичната яма. Междувременно Русия от 2020 до 2023 г. е увеличила 2 пъти запасите си от злато. С това злато и безграничните залежи на нефт, газ и диаманти подпира яко рублата. Дори в положение на война вече втора година, въпреки 12 пакета санкции, руската икономика бележи ръст с над 3%.
52
0
 
2
 
! Отговори
Сапунчето Денко каза преди 2 месеца
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru различни канали в smotret.tv
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Десетки хиляди си минават границата, както им кефне. Демократите им раздават гражданство и им казват, да гласват за тях ...
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Краварите и геiропейците реват на умряло и аз съм много доволен ))))
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук има хора, които бачкат за краварското сополство и пропагандират краварска пропаганда. Получавате ли краварски копейки или го правите на слава?
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците напредват към бандера във вид на мръвки и ламарини! Слава!
47
2
 
5
 
! Отговори
Слава Урине преди 2 месеца
Някой виждал ли е така наречената държава Израел на карта от преди 1948 г. ? А някой виждал ли е така наречената държава Украйна на карта от преди 1991 г.?
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейския капиталистически модел на развитие рухна още 80те години. Европа оцеля само благодарение на разпада на СССР и разграбването на Русия. Европа вече няма друг избор, освен война с Русия за ресурси защото Европа е бедна като мишка, няма нищо, без ресурси не може да съществува. За разлика от САЩ които са самодостатъчни и винаги могат да бъдат богата и силна държава, дори и да не са световен хегемон.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те и в Калифорния левите дургари заговориха за отцепване, че Тетмп щял пак да стане президент. Изпбщо там силно прекаляват с опиятите. :-)
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аляска поиска ли помощ от Русия?