Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията

Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно
5 мар 2024 22:06, Елка Василева
214
Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията
Снимка: архив, БГНЕС

Едно независимо и автономно правителство. Това е мечтата на Даниъл Милър, който подобно на шепа други тексасци, иска в консервативния американски щат Тексас да има "Текзит", тоест независимост като тази отпреди 200 години.

Вдъхновени от Брекзит, привържениците на Текзит смятат, че подобно нещо ще им позволи да разрешат проблема с притока на мигранти на границата с Мексико, заради което са в схватка с федералното правителство във Вашингтон.

Още по темата
"Знаем, че тук, в Тексас, единственият смислен начин да се обезопаси границата и да има имиграционна система, е този да се действа като 200 други страни по света и да имаме една страна с независимо и автономно правителство", казва Даниъл Милър за Франс прес. Милър е  председател на Тексаското националистическо движение.

Според него движението, създадено през 2005 г., е по-близо от когато и да е било в постигането на целта си за Текзит.

През 1836 г. Тексас постига независимост след революция, която противопоставя Мексико, от която той зависеше, на коалиция от заселници. Девет години по-късно Тексас става 28-ия щат на САЩ.

Според Милър Тексас споделя историята и интересите с останалата част на САЩ, но федералното правителство не разбира специфичните проблеми на тексасците.

Привържениците на Текзит искат техният щат да приеме закон, който разрешава референдум за независимост, което американската конституция не позволява.

А и все още не са се затворили раните от кървавата Гражданска война (1861-1865 г.), в която щатите от Севера се противопоставиха на робовладелските щатите от Юга, борещи се за независимост, сред които е и Тексас.

Отцепническото движение в Тексас съществува от дълго време, но оставаше досега маргинално, според Джошуа Бланк, изследовател в Тексаския университет.

Бунтът, воден от републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, който е приближен на Доналд Тръмп, срещу администрацията на президента демократ Джо Байдън, създаде една ситуация, която привържениците на независимостта искат да използват, за да придадат по-голяма видимост на каузата си и да я представят като по-вероятна за реализиране, отколкото е в действителност, допълва изследователят.

На среща, провеждаща се в типично тексаско заведение за барбекю, Мисти Уолтърс, домакиня на около 50 години, казва: "Сега у нас има нашествие", визирайки 2,5-те милиона души, преминали границата с Мексико от 2023 г. насам.

Това е една гореща тема в предизборната кампания за президентския вот, на който, освен ако няма изненада, ще се противопоставят отново Доналд Тръмп и Джо Байдън. Двамата вече посетиха щата по едно и също време миналата седмица.

"Тексас трябва да надигне глас и да защитава по-добре гражданите си", казва Мисти Уолтърс, убедена, че половината от жителите на щата се чувстват повече тексасци, отколкото американци.

Допитване, публикувано този месец от инициативата "Тексаски политически проект", показва обаче, че едва 26 процента от жителите на Тексас се чувстват преди всичко тексасци. Преди 10 години 27 процента казваха, че се чувстват преди всичко тексасци. Така че процентите в тази насока остават стабилни.

"И дори в този случай това не означава, че 26 процента са в подкрепа на кървав развод със САЩ", подчертава анализаторът Бланк.

Сепаратисткото движение е подхранвано от идеята, че съществува една "хомогенна американска култура, свързана с белите", допълва той. "И тази криза на границата засилва страховете на гражданите, които споделят по-скоро тази визия за американската култура", посочва той.

В град Игъл Пас в Южен Тексас губернаторът Грег Абът разположи ограда от бодлива тел по дължината на границата и пое военния контрол в зоната, наричана Шелби парк покрай река Рио Гранде, като по този начин се противопостави на федералното правителство.

Администрацията на Байдън пък започна съдебна процедура срещу Тексас, припомняйки, че контролът по границите винаги е бил от федералните компетенции.

Даниъл Милър вижда в това символ на една скъсана връзка между федералното правителство и щатите.

Но противно на революцията срещу Мексико привържениците на независимостта мислят, че могат да я получат по мирен път.

Това е малко вероятно, според Джошуа Бланк. "Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно. САЩ няма да преговарят по начин, който ще е в техен ущърб", допълва той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия защитава 1300 км фронт в Ново Русия и 1000 км на границата със Стара Русия (Белгородска и Курска области). Кравария кога е защитавала фронт от 2300 км? Единствено германия е защитавала подобен фронт през втората световна война, но всички знаем до какво доведе това. Братушките за заели такава отбрана, че всички укри и нато да нападнат, не могат да пробият мощната отбрана. Всички врагове ще идат при бандера, чърчил, вашингтон, линкълн и наполеон.
82
3
 
7
 
! Отговори
Слава на Русия преди 2 месеца
Русия не започва воини, тя ги завършва ;)
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 119В Русия са построили нова съвременна магистрала до Черно море. Също така направиха магистрала до Крим, минаваща по новите територии))))Русия има една единствена магистрала Москва - Казан и подобие на магистрала до Петербург.А в Донбас една лопата асфалт не хвърлен от 2013год.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще дойде време укронацягите да се бият с лъкове, арбалети, копия и кухненски ножове. Русия ще действа до Лвов и укронацягите по лагерите, вкл. Zeления нарко-еврей. Друг изход няма. Никога повече западни лъжи. Оставят ли ги тия на 1 кв. м. ще развият укро-наци-бандитизъм. Бой до Полската граница!!! Русия си прибира своето, което и принадлежи от векове
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът блокира руския износ на пшеница, а от украйна са изнесени милиони тонове пшеница. От всичката пшеница изнесена от украйна само 3.1% е отишла в бедните африкански страни. Западът взе украйнската пшеница без пари, а сега я продава скъпо на бедните страни. Западът отново измами останалия свят. На тия гнусни измамници не трябва да се вярва. Долу гнилия запад!!!
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна дори и сама в началото на войната скъса бикините на Русия.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Империята на педофилията да не вземе да се разпадне?
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като слушам руски език все едно слушам български, всичко се разбира. Когато слушам английски, френски и немски, ама нищо не разбирам. Русия са наши кръвни братя, ние сме една кръв, една вера и имаме един език - славянския, на които славяните се разбираме. Ако не обичаш Русия значи не обичаш БГ - напусни БГ моментално, цръвул!
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 117Какво става в американските демократични индиански резервати? Държат хората затворени)))А,индианците знаят ли, че са затворени?
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледайте как Украйна напредва на фронта в украинските телеграм канали: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Rus_criminal; voin_dv; ФРОНТОВИК
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия са построили нова съвременна магистрала до Черно море. Също така направиха магистрала до Крим, минаваща по новите територии. В Русия няма НПО екотерористи, които да блокират всяко строителство. Всички НПО са чужди агенти, на които се плаща от различни фирми, включително от западни фирми. Всички НПО трябва да бъдат забранени. Вът от БГ Zeленяци мирижливи!!!
72
2
 
4
 
! Отговори
Жълт мирижляк преди 2 месеца
Въпреки мощната западна пропаганда, на запад хората се усетиха, че живеят зле, а властите дават на укропитеците стотици милиарди. Затова и там се вдигат масови протести, които тук не ни ги показват. Къде сте бе JълT0пaветници? Къде сте бе безработни бираджии?
71
2
 
3
 
! Отговори
Мусор-линии преди 2 месеца
Какво става в американските демократични индиански резервати? Държат хората затворени (на етническа основа), не ги пускат, престъпността отдавна е ескалирала - наркотици, алкохол, убииства, изнасилвания и каквото се сетите. Нашите краварски съюзници са раzсистка иzmet!!! Защо държат хората в резервати?
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато краварската армия позорно избяга от Афганистан, оставиха безплатно оръжие на Талибаните, което е повече от половината арсенал на европа. Вижте справките. Цифрите говорят. А нашата натовска техника къде е? Имаме ли един натовски патрон след толкова години в нато?
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Десетки хиляди си минават границата, ВСЕКИ ДЕН, както им кефне. Демократите им раздават гражданство и им казват, да гласват за тях ...
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато укронацистите си почиват за наша сметка по черноморието, хората от Берковица и карловските села ще пият една студена вода и сами ще си чистят дворовете и къщите.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя сайт е бъкан с гнусни доларджии, на които им се плаща директно от американското посолство. Самият гнусен пропагандаторски сайт е доларджийски!
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 93 - Той ти говори за преди 2 години, не за преди 32 ... Па и ти сига си приказвал така, че някой ден някой щи изсипе карантията ...
65
2
 
3
 
! Отговори
Денко Зеленков преди 2 месеца
Руснака много пие и яде само картофи, а гаубицата му от времето на Сталин, като перне супер модерния швабски Леопард 2, същият става на вторични суровини, а екипажа му е командирован завинаги при бандера.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Гледате ли какво се случва с православните храмове в украйна? Изгониха свещенниците и започнаха да правят в тях сатаниски сборища." - Въх, ти да видиш! :)) Като са изгонили агитаторите за плоската земя и започнали да правят някви сборища! И пилон сложиха на олтара и викнаха извънземни жени да правят cтpиптийз, налЕ? Пийте ги тия хапчета бе хора!