Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията

Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно
5 мар 2024 22:06, Елка Василева
214
Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията
Снимка: архив, БГНЕС

Едно независимо и автономно правителство. Това е мечтата на Даниъл Милър, който подобно на шепа други тексасци, иска в консервативния американски щат Тексас да има "Текзит", тоест независимост като тази отпреди 200 години.

Вдъхновени от Брекзит, привържениците на Текзит смятат, че подобно нещо ще им позволи да разрешат проблема с притока на мигранти на границата с Мексико, заради което са в схватка с федералното правителство във Вашингтон.

Още по темата
"Знаем, че тук, в Тексас, единственият смислен начин да се обезопаси границата и да има имиграционна система, е този да се действа като 200 други страни по света и да имаме една страна с независимо и автономно правителство", казва Даниъл Милър за Франс прес. Милър е  председател на Тексаското националистическо движение.

Според него движението, създадено през 2005 г., е по-близо от когато и да е било в постигането на целта си за Текзит.

През 1836 г. Тексас постига независимост след революция, която противопоставя Мексико, от която той зависеше, на коалиция от заселници. Девет години по-късно Тексас става 28-ия щат на САЩ.

Според Милър Тексас споделя историята и интересите с останалата част на САЩ, но федералното правителство не разбира специфичните проблеми на тексасците.

Привържениците на Текзит искат техният щат да приеме закон, който разрешава референдум за независимост, което американската конституция не позволява.

А и все още не са се затворили раните от кървавата Гражданска война (1861-1865 г.), в която щатите от Севера се противопоставиха на робовладелските щатите от Юга, борещи се за независимост, сред които е и Тексас.

Отцепническото движение в Тексас съществува от дълго време, но оставаше досега маргинално, според Джошуа Бланк, изследовател в Тексаския университет.

Бунтът, воден от републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, който е приближен на Доналд Тръмп, срещу администрацията на президента демократ Джо Байдън, създаде една ситуация, която привържениците на независимостта искат да използват, за да придадат по-голяма видимост на каузата си и да я представят като по-вероятна за реализиране, отколкото е в действителност, допълва изследователят.

На среща, провеждаща се в типично тексаско заведение за барбекю, Мисти Уолтърс, домакиня на около 50 години, казва: "Сега у нас има нашествие", визирайки 2,5-те милиона души, преминали границата с Мексико от 2023 г. насам.

Това е една гореща тема в предизборната кампания за президентския вот, на който, освен ако няма изненада, ще се противопоставят отново Доналд Тръмп и Джо Байдън. Двамата вече посетиха щата по едно и също време миналата седмица.

"Тексас трябва да надигне глас и да защитава по-добре гражданите си", казва Мисти Уолтърс, убедена, че половината от жителите на щата се чувстват повече тексасци, отколкото американци.

Допитване, публикувано този месец от инициативата "Тексаски политически проект", показва обаче, че едва 26 процента от жителите на Тексас се чувстват преди всичко тексасци. Преди 10 години 27 процента казваха, че се чувстват преди всичко тексасци. Така че процентите в тази насока остават стабилни.

"И дори в този случай това не означава, че 26 процента са в подкрепа на кървав развод със САЩ", подчертава анализаторът Бланк.

Сепаратисткото движение е подхранвано от идеята, че съществува една "хомогенна американска култура, свързана с белите", допълва той. "И тази криза на границата засилва страховете на гражданите, които споделят по-скоро тази визия за американската култура", посочва той.

В град Игъл Пас в Южен Тексас губернаторът Грег Абът разположи ограда от бодлива тел по дължината на границата и пое военния контрол в зоната, наричана Шелби парк покрай река Рио Гранде, като по този начин се противопостави на федералното правителство.

Администрацията на Байдън пък започна съдебна процедура срещу Тексас, припомняйки, че контролът по границите винаги е бил от федералните компетенции.

Даниъл Милър вижда в това символ на една скъсана връзка между федералното правителство и щатите.

Но противно на революцията срещу Мексико привържениците на независимостта мислят, че могат да я получат по мирен път.

Това е малко вероятно, според Джошуа Бланк. "Тексас не може да се отцепи от САЩ мирно. САЩ няма да преговарят по начин, който ще е в техен ущърб", допълва той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
15
 
! Отговори
Закривай фащ! преди 2 месеца
Независимост! Отново 4.06.!
122
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не виждам никаква информация по повод прекъсването на кабелите в района на Червено море. Информацията за няколко скъсвания е от няколко дена, но вчера точно преди срива на Фейсбук е имало също скъсване. Там минавал 25% от информационния поток, трябвало да бъде пренасочен. Припомням, че британци и особено американци много се опасяваха от прекъсване на презатлантическит кабели от страна на руските подводници.
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички, буквално всички кадри, които по какъвто и да е повод се дават от САШ, показват на практика мизерна градска ( селишна) среда, мизерна, необновявана от изграждането им вътршна обстановка, включително на ниво държавни учреждения. Пълна изостаналост и абсолютна липса на естетика, както в строежите, така и в облика на хората.
120
7
 
4
 
! Отговори
Платиков преди 2 месеца
Пускайте ги да се цепят, слагайте им визов режим и да си живеят както си искат. Щатите сами си слагат прангите и зорлем ще станат новите изгои на света.
119
16
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
СТАТИЯ Е ФАНТАЗИЯ!!! ТЕКСАС МОЖЕ ДА ИСКА НО ТОЙ Е ФАЛИРАЛ И Е НА ИЗДРЪЖКА ГОДИШНА ОТ ФЕДЕРАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО С ПО 20 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА ДА НЕ ОБЯВИ ФАЛИТ! ЦЯЛАТА ДРАМА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТАМ Е ПОПУЛИЗЪМ С ЦЕЛ ДА КРЪНКАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ФЕДЕРАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ПОВЕЧЕ РЕЙТИНГ
118
2
 
10
 
! Отговори
Тръмп преди 2 месеца
направи СуперВторника Скучен - Печели навсякъде и то с по над 50% преднина!
117
14
 
4
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
Що за порнографска литература чете тази джypнaлиcтичнa rъcкa ЗЕлка Василева? В Тексас изобщо не се говори за отцепване, освен в някоя психиатрия може би.
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"На среща, провеждаща се в типично тексаско заведение за барбекю, Мисти Уолтърс, домакиня на около 50 години, казва: "Сега у нас има нашествие", визирайки 2,5-те милиона души, преминали границата с Мексико от 2023 г. насам." ==> e наистина не знам какво има тука за разбиране, тия хора трябва или да успеят, или да им палим свещи.
115
10
 
18
 
! Отговори
Има така добри преди 2 месеца
И така, да обясним на кравопитек 161, че България от 35г се управлява от кравария, и глей до де я докарахме, без икономика , без армия, обезлюдена и загиваща всеки ден, бе защо така кравопитека все не разбрал, все трябва да му обясняваш, ама иначе рупаме банани яко, па преди рупахме луканки.
114
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Крим е украински, но укрите там са с руски паспорти.
113
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кво става с контра настУпа, върнаха ли вече Крим.
112
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кравопитеците да пишат за статията, която няма нищо общо с Русия, но на кравопитека все б,л,я,д,к,и му се привиждат.
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ma ко стана.
110
13
 
7
 
! Отговори
Има ли така добри? преди 2 месеца
Може ли някой тук да бъде така добър и да обясни на путинoпитeците един елементарен урок по История, а именно че Руската Империя (която ни освободи) няма общо с Болшевишка Русия, която има влияние в България вече над 100 години и ни управлява 80 години? Благодаря! Хубава вечер!
109
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не мога да сложа (+) на N158-Сведете глави ?
108
7
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 2 месеца
Търся си мъж тексасец, притежател на много петролни кладенци. Ако наистина ги има, може и да няма плочки на стомаха, да е висок 1.30 м, може да се държи бетер бай Г., но да не е скръндза. Може да псува като хамалин, да се секне с ръка и да се орига шумно, но да ми осигури платинена карта, да плащам с нея всякакви луксозни покупки. Не ме интересува дали Тексас ще е част от САЩ или ще е независим. Не знам английски, нито испански и нямам намерение да ги науча. Казах!
107
15
 
10
 
! Отговори
Сведете глави! преди 2 месеца
Да запазим минута мълчание за украинците, които дадоха живота си за Освобождението на България.... Поклон и ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
106
2
 
1
 
! Отговори
Ехааа! преди 2 месеца
Възхитително въображение имаш! Ама тези тексасци, надупени към Кремъл сега с теб ли са в стаята? (P.S. не приписвай собствените си качества на хора, които ги нямат)
105
4
 
7
 
! Отговори
Мухахаха преди 2 месеца
Ако Тексас поиска да обяви независимост и да се отдели от САЩ и ония започнат да ги бомбардират и избиват местното население , както когато Луганск поиска независимост и да се отдели от Украйна а украинската армия избиваше хората в Луганск... дали тексасци ще поискат помощ от Китай ... или от Русия . Не че нещо, ама за един прЕател от Кремъл питам, че много му се насъбраха "специалните" операции напоследък.....
104
10
 
6
 
! Отговори
Крим е украински преди 2 месеца
Торбалан-Путин, крадеца на украински деца, кога ще върне отвлечените дечица на украинците? За едни приятели в Хага питам.