Намира ли се светът на прага на Трета световна война?

Тя може да стане, ако се стигне до сблъсък между Русия и НАТО
12 мар 2022 09:43, Елка Василева
461
Намира ли се светът на прага на Трета световна война?
Снимка: архив, БГНЕС

Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна. Експерти обясняват до какво може да доведе това и има ли опасност от Трета световна война.

Вече трета седмица Украйна се съпротивлява срещу руската агресия, а мнозинството страни по света подкрепят Киев. Във военния конфликт в една или друга степен вече са въвлечени редица страни - става дума както за оръжейните доставки и подготовката на бойци за защита на Украйна, така и за западните санкции срещу Русия, пише Дойче веле.

Още по темата
Предупреждения за опасност от Трета световна война

В тази връзка в западните медии все по-често се появяват предупреждения за опасността от Трета световна война - винаги с въпросителна, разбира се.

Мнозинството експерти смятат обаче, че такава опасност засега не съществува. "Всеки конфликт има и международно измерение. Многозначителен е дори самият факт, че Общото събрание на ООН осъди войната, а представителят на Кения изнесе урок по история на Владимир Путин", припомня Матийо Булег от британския мозъчен тръст "Чатъм Хаус".

Според него днешният конфликт не е Трета световна война, а западните страни по разбираеми причини се опитват да я избегнат. "Нито Франция, нито Великобритания ще обявят война на Русия, освен ако не настъпи непредвидима ескалация", казва той.

Професор Ангелика Нусбергер, специалистка по източноевропейско право в Кьолнския университет и някогашна съдийка в Европейския съд за човешки права, също е на мнение, че войната в Украйна още не е станала "Трета световна". "Това е война между две държави в резултат от нападението на Русия срещу Украйна, което не засяга трети страни. Нищо, че в своите реторични изяви руският президент Владимир Путин косвено посочва Запада и НАТО като противници", обяснява тя.

Проф. Нусбергер казва още, че не съществува юридическа рамка, в която при воюващи примерно пет държави войната не е световна, но ако броят им стане по-голям - тогава е. Според нейния възглед една война става световна, когато в нея участват големи държави, които използват въоръжените си сили. "От такова развитие можем да се опасяваме, ако се стигне до сблъсък между Русия и НАТО", казва тя.

Експертите не са съгласни с твърдението на Путин, че западните санкции срещу Русия били равносилни на обявяване на война. "Това показва пълно пренебрежение към установените механизми на сдържане. Ако Русия предпочита да интерпретира санкциите като военен акт, това си е нейна работа", казва Матийо Булег от "Чатъм Хаус".

"Санкциите не са обявяване на война. Те са реакция на нарушението на международното право - и по-точно на Устава на ООН, който забранява насилието", казва и проф. Нусбергер. Според нея, когато една държава наруши международните договори, други държави в отговор могат да развалят други договори с нея. В случая - икономически.

А как да интерпретираме оръжейните доставки за Украйна и участието на чужди граждани в бойните действия на страната на украинската армия? Дали това не може да се възприеме като косвено участие във войната?

"Доставки на оръжие се извършват по цял свят. В случая става дума за действие в подкрепа на усилията на Украйна да се защити сама", казва проф. Нусбергер и обяснява, че от юридическа гледна точка единственото важно нещо е кой взима решението за използване на оръжието или на наемниците в бойни действия.

Точно за това става дума и в многодневните усилия на Киев да получи изтребители от държави от НАТО. С други думи: решението за доставка взима доставящата страна, решението за използване - воюващата.

"Това не е обявяване на война"

Матийо Булег смята, че оръжейните доставки за Украйна са не само възможни, но и необходими - независимо за какви оръжия става дума. "Прави се изкуствено разграничение. Ние самите сме си вдигнали нещо като бариера, ограничение за западните помощи. Имам предвид говоренето, че за изтребители и дума не може да става, защото, видите ли, това може да предизвика прекалено остра реакция от страна на Кремъл и да доведе до ескалация", обяснява експертът от "Чатъм Хаус". И добавя: "Но откъде можем да знаем, след като не сме опитали?".

Булег предлага поетапен подход при доставката на оръжие, съпътстван от обяснението, че "това не е обявяване на война, а действия на една доброволна коалиция, която помага на Украйна да се защити". Според него границата, която Западът няма да прекрачи, е изпращането на военни в Украйна. Експертът от "Чатъм Хаус" е убеден, че Западът все пак може да помага повече на Киев. "В мига, когато кажем, че вече сме направили всичко възможно, ние сме загубили", казва Булег.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
11
 
5
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА САЩ преди 2 години
И българските им слуги!
316
4
 
9
 
! Отговори
СМЪРТ НА РУСИЯ преди 2 години
Това не са хора.... А УБИЙЦИ....!
315
10
 
4
 
! Отговори
Американските изроди преди 2 години
Трябва да бъдат избивани заедно с българската им прислуга!ХАУ
314
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се плашете, по лесно се умира от бомба отколкото от вирус
313
2
 
12
 
! Отговори
РУСКИТЕ ИЗРОДИ преди 2 години
Трябва да бъдат избивани, защото са зверова.... а не хора!
312
7
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
Да пречука Путин. Не може белия свят да трепери един шизоидно- параноичен тип дали ще натисне червеното копче.
311
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война ще има и то голяма
310
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намира се на 6та световна...ей, умират си да създават суматоха! Падаш направо! Като с короната! Да чешат езиците!
309
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да пречука Бай Дън! Не може ядреното куфарче да е в ръцете на такава деменция дето не познава сина и жена си.
308
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздрави за всички военнолюбци https://youtube/watch?v=o_l4Ab5FRwM&feature=share За тези които не могат да го отворят- Five finger death punch - wrong side of Heaven
307
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро Русия ще стане отново ВЕЛИКАЯ РУС?! а Америка ще се върне на индианците...
306
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да цъкате минуси, прочете за "мъртвешка ръка"! Много е лесно - пишеш го в гугъл и излиза. По лесно е отколкото да ходиш в първи клас...
305
1
 
0
 
! Отговори
Юда преди 2 години
До СССР. Прав си но не знаем сателитите на Мъск кви екстри имат точно.
304
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СССР "***!!! Единствения съюзник на Русия а нейната армия и флот.." Страшно е да се гледа, как рецитираш думите на Пууттлер. Напълно лишен от собствена воля или мисъл. Зомбитата на путинския режим са по-страпни от военната му заплаха, защото показват докуъде може да се докара човешкия индивид в подчинението си. Имайте предвид, че това не са хора, който са в абсолютна принуда, а сами са "поддали" на пропагандата на Империята на Злото.
303
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навярно ще има Путин изпълнява комунистически интернационални поръчки с действия за провеждане на световната не перманентна революция щото постоянно ще се явява тук-таме с поставени му задача за изпълнение както заявяваха не само той,а и негови политически последователи по ред за търсене с издирване на елементи от бандеровци помощници на всички по низходящ порядък антикомунисти,но с Нео за възходящ,които са от западните покрайнини за сега от областта с която те са воювали през ПСВ и ги победили.
302
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трета световна война може да се избегне ако Путин бъде убит, а Русия да се разчлени на 5 части. Една за Китай, една за Северна Корея за комунистите, една за Чеченските и татарските народи и една за Украйна. Москва трябва да бъде изравнена под земята
301
3
 
12
 
! Отговори
Jeh преди 2 години
Стига сте плашили народа. За затвор сте
300
3
 
2
 
! Отговори
СССР преди 2 години
До: Света има ПВО и 80% от ракетите ще бъдат унищожени. Ракетите на Путин ще ударят не по вече от 20 града. ПВО е безпомощна срещу балистични ракети.. Може би искаш да Кажеш ПРО неграмотнико..да знаеш че такова има само в щатите и Русия и то все още с локално покритие и ниска ефективност
299
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин 20 години упражнява геноцид по сета, трета световна война е неизбежна за да бъде унищожена Русия. България трябва да осигури ПВО, самолети и консерви
298
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% война ще има, Русия трябва да бъде унищожена