Намира ли се светът на прага на Трета световна война?

Тя може да стане, ако се стигне до сблъсък между Русия и НАТО
12 мар 2022 09:43, Елка Василева
461
Намира ли се светът на прага на Трета световна война?
Снимка: архив, БГНЕС

Редица страни вече са въвлечени косвено във войната в Украйна. Експерти обясняват до какво може да доведе това и има ли опасност от Трета световна война.

Вече трета седмица Украйна се съпротивлява срещу руската агресия, а мнозинството страни по света подкрепят Киев. Във военния конфликт в една или друга степен вече са въвлечени редица страни - става дума както за оръжейните доставки и подготовката на бойци за защита на Украйна, така и за западните санкции срещу Русия, пише Дойче веле.

Още по темата
Предупреждения за опасност от Трета световна война

В тази връзка в западните медии все по-често се появяват предупреждения за опасността от Трета световна война - винаги с въпросителна, разбира се.

Мнозинството експерти смятат обаче, че такава опасност засега не съществува. "Всеки конфликт има и международно измерение. Многозначителен е дори самият факт, че Общото събрание на ООН осъди войната, а представителят на Кения изнесе урок по история на Владимир Путин", припомня Матийо Булег от британския мозъчен тръст "Чатъм Хаус".

Според него днешният конфликт не е Трета световна война, а западните страни по разбираеми причини се опитват да я избегнат. "Нито Франция, нито Великобритания ще обявят война на Русия, освен ако не настъпи непредвидима ескалация", казва той.

Професор Ангелика Нусбергер, специалистка по източноевропейско право в Кьолнския университет и някогашна съдийка в Европейския съд за човешки права, също е на мнение, че войната в Украйна още не е станала "Трета световна". "Това е война между две държави в резултат от нападението на Русия срещу Украйна, което не засяга трети страни. Нищо, че в своите реторични изяви руският президент Владимир Путин косвено посочва Запада и НАТО като противници", обяснява тя.

Проф. Нусбергер казва още, че не съществува юридическа рамка, в която при воюващи примерно пет държави войната не е световна, но ако броят им стане по-голям - тогава е. Според нейния възглед една война става световна, когато в нея участват големи държави, които използват въоръжените си сили. "От такова развитие можем да се опасяваме, ако се стигне до сблъсък между Русия и НАТО", казва тя.

Експертите не са съгласни с твърдението на Путин, че западните санкции срещу Русия били равносилни на обявяване на война. "Това показва пълно пренебрежение към установените механизми на сдържане. Ако Русия предпочита да интерпретира санкциите като военен акт, това си е нейна работа", казва Матийо Булег от "Чатъм Хаус".

"Санкциите не са обявяване на война. Те са реакция на нарушението на международното право - и по-точно на Устава на ООН, който забранява насилието", казва и проф. Нусбергер. Според нея, когато една държава наруши международните договори, други държави в отговор могат да развалят други договори с нея. В случая - икономически.

А как да интерпретираме оръжейните доставки за Украйна и участието на чужди граждани в бойните действия на страната на украинската армия? Дали това не може да се възприеме като косвено участие във войната?

"Доставки на оръжие се извършват по цял свят. В случая става дума за действие в подкрепа на усилията на Украйна да се защити сама", казва проф. Нусбергер и обяснява, че от юридическа гледна точка единственото важно нещо е кой взима решението за използване на оръжието или на наемниците в бойни действия.

Точно за това става дума и в многодневните усилия на Киев да получи изтребители от държави от НАТО. С други думи: решението за доставка взима доставящата страна, решението за използване - воюващата.

"Това не е обявяване на война"

Матийо Булег смята, че оръжейните доставки за Украйна са не само възможни, но и необходими - независимо за какви оръжия става дума. "Прави се изкуствено разграничение. Ние самите сме си вдигнали нещо като бариера, ограничение за западните помощи. Имам предвид говоренето, че за изтребители и дума не може да става, защото, видите ли, това може да предизвика прекалено остра реакция от страна на Кремъл и да доведе до ескалация", обяснява експертът от "Чатъм Хаус". И добавя: "Но откъде можем да знаем, след като не сме опитали?".

Булег предлага поетапен подход при доставката на оръжие, съпътстван от обяснението, че "това не е обявяване на война, а действия на една доброволна коалиция, която помага на Украйна да се защити". Според него границата, която Западът няма да прекрачи, е изпращането на военни в Украйна. Експертът от "Чатъм Хаус" е убеден, че Западът все пак може да помага повече на Киев. "В мига, когато кажем, че вече сме направили всичко възможно, ние сме загубили", казва Булег.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на света е САЩ, които се стремят към абсолютно световно господство.
356
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военната операция на Русия в Украйна е опит на Русия да предотврати Трета световна война, каквато неминуемо ще има, ако САЩ разположат ядреното си оръжие в Украйна. Като подцел на Русия е спиране на геноцида, на който Украйна подлага Донецката и Луганската републики.
355
5
 
9
 
! Отговори
Да преди 2 години
И като откъснем главата САЩ и ще се кефим на съветски автамабили, и съветски кампутер. Аве, ти у ред ли си?
354
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната я предизвика САЩ използвайки Украйна, която е подчинена на САЩ след Майдана организиран от САЩ.
353
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъсне ли се Главата на Змията - САЩ тогава ще има Мир на Земята! РОССИЯ с ТОБОЙ БОГ - врерд спаситель мира !!!!!
352
8
 
12
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА РУСИЯ! преди 2 години
ХИТЛЕР , СТАЛИН И ПУТИН----РАЗБИРАТ СВЕТА САМО ПО ЕДИН НАЧИН:...ВОЙНА , РОБСТВО И ПЪЛНО СМАЗВАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ , В УГОДА НА " РУСКИЯ -НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ"/фашизъм/
351
8
 
11
 
! Отговори
Bravo преди 2 години
Смърт за Путин и шайката му! Радиоактивно избомбване и изчистване на света от червените ***.
350
5
 
12
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 2 години
МИРЪТ С РУСИЯ --Е МИТ И ФАНТАЗИЯ!!!!!--ТОВА СА УБИЙЦИ И ЗВЕРОВЕ , С ТЯХ МИР И СЪГЛАСИЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА!--МЪРЪТ С ТЯХ ---ОЗНАЧАВА ЗВЕРСКО РОБСТВО, ГНЕТ И ТЕРОР!
349
9
 
11
 
! Отговори
ВОЙНАТА Е ФАКТ! преди 2 години
ЗА ДА ИМА МИР--РУСИЯ И ПУТИН ТРЯБВА ДА УМРАТ!
348
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ ТАЗИ ВОИНА НАИ МНОГО ЩЕ ЗАГУБИ БОГАТИЯ ЗАПАД И АМЕРИКАНЦИТЕ А НИЕ БЕДНИТЕ ПУДЕЛЧЕТА НИЕ ВСЕ ЕДНО ЩОТО СМЕ БЕДНИ КАТО МИШКИ
347
13
 
19
 
! Отговори
ВОЙНАТА Е ФАКТ преди 2 години
РУСИЯ ТРЯБВА ДА УМРЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕ СВЕТА!!!
346
8
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Появи се еднa по "виша форма" на хитлеризъм-нацизъм.... ПYТЛЕРИЗЪМ-РYСИЗЪM!
345
0
 
2
 
! Отговори
, преди 2 години
Тц, не се намира. Но на някой много му се иска.
344
8
 
11
 
! Отговори
Няма да има преди 2 години
Зеленски да отвори границите на Украйна за всички и тогава ще видим дали ще остане някой да се бие. Който иска да напусне страната. Другото е насила вкарване във война. Сега задължава мъжете да се бият.Задържа и 15-17 годишните.Няма бежанци на тази възраст. Следователно не ги пускат
343
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най смешно ми става как комунистите защитават Путин
342
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички руснаци трябва да понесът същото, каквото изпитаха чеченците, грузинците, сирийците и украинците. Всеки човек на земята трябва да има право да обстрелва безнаказано путинофилите
341
13
 
15
 
! Отговори
Да преди 2 години
Руснаците трябва да се унищожат
340
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са брутални съдисти и трябва да бъдат унищожени
339
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът и НАТО извършват нарушение на международното право, Украйна няма обвързаности нито с НАТО нито с европейският съюз, в случаят правото е на военната сила, затова и руснаците се възползваха а другите държави не могат да направят нищо друго освен да гледат. Зеленски е истинският престъпник защото с охота позволява западните кукловоди да му дърпат конците за да запали 3-тата световна.
338
3
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Нещата вървят натам, че в НАТОвска държава определени платени елементи използват "свободата" в пресата и медията гарантирани от Запада, за да разпалват брожение и подкрепят Московското правителство. МОЛЯ, РЕДАКЦИЯТА да обърне сериозно внимание и отсвири ВСИЧКИ предатели на нашата демократична държава Република България. През следващите няколко дни четири български форума ще бъдат затворени завинаги. Наздраве със щатско уиски.