Кой е екипът, който преработва руските оръжия в полза на украинските сили?

Според Юрий Голодов повечето руски войници не знаят защо са в Украйна
21 мар 2022 21:35, Нели Христова
272
Кой е екипът, който преработва руските оръжия в полза на украинските сили?
Снимка: БГНЕС

Звукът от изстрелващи се в далечината ракети нарушава тишината на иначе тихата сутрин в Киев.

"Това сме ние - атакуваме руски позиции близо до Хостомел", казва украински войник, докато изстрелите ехтят в синхронен ритъм.

В този конкретен случай ракетите, които украинските военни използват за насочване към нахлуващите войски на Москва, всъщност са руски.

"Снощи изпратихме на украинските въоръжени сили 24 ракети "Ураган", които бяха тук, за да прелитат над нашите градове", казва Юрий Голодов, заместник-командир на една от териториалните сили на Украйна и пенсиониран моряк от украинските военноморски сили. "Ние ги заловихме непокътнати, дадохме ги на въоръжените сили на Украйна през нощта и сега украинската армия стреля с тях."

Голодов играе ключова роля в преназначаването на военно оборудване, изоставено от руската армия, или заловено от нея.

Той ръководи екип, работещ във военна сметище на неразкрито място в Киев, ремонтирайки и пребоядисвайки руска военна техника за използване от украинските сили.

"Всичко, което отнемаме от руската армия, ние прехвърляме на въоръжените сили на Украйна", казва той пред CNN. Когато медията посещава сметището, украинските сили работят върху артилерийска помощна машина, използвана за засичане на цели.

Украинското знаме е изрисувано върху руските военни символи, а подразделението на Голодов премахва всяко  комуникационно оборудване, преди да изпрати техниката обратно на фронтовата линия.

"Ще го използваме за транспортиране на ранените", казва той, добавяйки, че ще има "важен" принос към военните усилия на Украйна. "Това е много подходящо превозно средство за преминаване през проблемна местност. Може да се справи с всяко блато или сняг."

Голяма част от оборудването, използвано от руските военни, е подобно или същото на това, използвано от украинските войници, така че те знаят как да оперират с тези машини.

"Те датират от Съветския съюз", казва Голодов. "Достатъчно надеждни са. Всичко е в работно състояние. Изглежда старо оръжие, но всъщност, ако го използваме правилно, ще ни служи дълго време", добавя той.

Голодов казва, че неговият батальон е отговорен и за залавянето на част от оборудването.

"Ние сме батальон на специалните сили за дълбоко разузнаване, който работи в тила на противника", обяснява той. "Нашата задача е да унищожим снабдяването на руската армия - боеприпаси, гориво, храна."

Зад ъгъла бивш камион с гориво на руската армия е готов за преместване, а под прикритието на камуфлажно одеяло заловен бронетранспортьор очаква следващата си задача.

Това е стара, ръждясала и тежка техника от съветската епоха, която разбива паважа, докато членовете на украинските сили за териториална отбрана я преместват, но войниците тук казват, че ще я използват добре.

По думите на Голодов, превозното средство е заловено от неговите хора, които атакували руска колона.

"Стреляхме по първото превозно средство и когато се взриви колоната спря", разказва той. "Руските войници избягаха и ние взехме военното им оборудване."

Според Голодов и хората му това е често срещано явление на бойното поле.

"Руските войници са уплашени, деморализирани. Страхуват се да се разделят един с друг, защото са обстрелвани от всеки храст", казва той и добавя, че някои изглеждат много млади и неопитни: "Повечето от тях не знаят или не разбират защо са тук."

Силите на териториалната отбрана на Украйна са също толкова зелени. Повечето не са имали никаква военна подготовка преди руската инвазия, но мъжете казват, че са готови за битка.

В друга част на съоръжението войници, въоръжени с АК-47, тренират за евентуална среща с руски войски. Те се движат на групи по организиран начин и изглеждат безразлични, когато командирът им стреля с патрони в тяхна посока.

Голодов гледа с гордост. Преди да се пенсионира от флота, той казва, че е прекарал време със северния флот на Съветския съюз в Северозападна Русия, и казва, че знае на какво са способни руските сили. Той ни казва, че не е изненадан от това колко добре се е справила Украйна в лицето на привидно непреодолими шансове.

"Силата на руската армия не е нищо повече от мит", казва той, уверен в украинската победа. — Как може някой да мисли другояче?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
0
 
! Отговори
гост преди 2 години
До 142 абе, къде зареждаш ти бе...? навсякъде около 2,90.
130
9
 
5
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Много руски *** започнаха да пишат тук.Окопитиха се след загубите от Москва ли пишете *** мръсни
129
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски призива от луксозната си уютна вила в Полша украинците да излязат на улицата и да бъдат избити. И това ако не е цинизъм...
128
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелите на зеленски от нацисткия батальон Азов убиха десетки български и руски деца, само защото са българи и руснаци. Търсете информация за убитите българи в Одеса и руснаци в донецк и луганск.
127
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най точният коментар който чух напоследък беше от нашият сънародник от Бесарабия Руслан Мъйнов! ТОВА НЕ Е ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА,А МЕЖДУ АМЕРИКА И РУСИЯ! Моят скромен коментар продължава така - Зеленски Безроднико, ти не си никакъв "борец" ти си Машата в ръцете на едната велика сила САЩ в глобалният им план Русия да бъде превзета, ти си "човекът" който сдави два братски народа Украинци и Руси!
126
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиони хора умряха от Чернобилския рак заради украинските леваци, сега ще им се върне
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, интересно, като оставим евтината пропаганда на страна, която, трябва да се признае на запада, изключително добри са в PSYOPS, дезинформация и манипулация, украина по данни от самите украинци, ама не тия от тик-ток, няма контрол над 40% от територията си и е изгубила 75% от техниката си. Военната и инфраструктура е почти свършила, няма практически работещи ВВС и ПВО. Руснаците почнаха и заводите им за боеприпаси да унищожават. Тези данни съвпадат с това, което и китайците показват като информация и израелците.На практика украинската армия е разбита. Останалите батальони им се затваря изця
124
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния и Полша с радост биха влезли във войната, за да може после да ръфнат по парче от Украйна. Те имат отколешни мераци.
123
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко. На 9 май пак ще има День Победы!
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На двадесет и шестия ден от Операцията в Украйна, българските зрители знаят за нея толкова, колкото и първия ден. Почти нищо.Телевизиите не им предлагат новини, а пропаганда при това, доста саката.Кореспондентите им не са й помирисали фронтовата линия.Главно разказват, вместо да показват.В замяна на това ни предлагат смехотворни нововъведения: кореспондент, уж от мястото на събитието, приканва редактора си да съобщи от студиото последните новини.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам за Путин ама аз вече почвам да усещам санкциите. Сутринта заредих по 3.60 / литър
120
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 хиляди гърла от Украйна са вече тук, ние ще ги издържаме и ще се надпреварваме с тях да кандидатстваме в нашата страна за нашите работни места!Да не говорим че и носят и си филис.
119
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички укри са като тея дето се срещам с тях по пътищата, Путин и Байдън трябваше едновременно да им пуснат бомбите. Нема таков добиттък. За тях правила няма, те са най-великите. Даже турските тираджии са вдигнали ръце. И оня ден и вчера 3-4 от тея се опитаха да ме изблъскат от пътя, и ако карах дребна кола със сигурност щяха да успеят. Нагли и самозабравили се. Предполагам че виждаме "елита" им, обикновенните хора са на произвола на съдбата.
118
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме притесняват тия жени и деца дето ги дават. Притесняват ме бандеровците с голите глави дето избягаха първи от куршумите и се изпокриха тука (а уж не могли да напускат заради мобилизацията). Оставиха обикновените хора да мр ат да воюват с роднини и приятели за нищо... А на запад доволно потриват ръце - бежанци за гетата, парички, инфлация, криза, долара се качва, външния дълг за 10% инфлация им е намалял с 3 трилиона на една специфична държава...
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бандеровците избиват всеки, който се насочи към хуманитарните коридори. Жените и децата им трябват за жив щит.
116
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доблестните украински войници не позволяват на хората да се евакуират и ги използват като жив щит. Край Мариупол при сражение са изкарали пред себе си около 1500 цивилни, включително майки с деца.
115
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дошлите в България украинци са незаконно забогатяли, както нашите мутри. Не им завиждам на кървавите пари, колкото и много да са те. Съдбата ги наказва такива богаташи. Лошото е, че и поведението им е мутренско по ресторантите и скоро ще им се случват случки. М/у другото, колко от обеднелите българи могат да си позволят ходене по ресторанти сега?!
114
3
 
7
 
! Отговори
Офф преди 2 години
До Анонимен абе толуп... тея 40лв. ги дават на хотелиерите, а не на украинците.Тея с джиповете си имат имоти, където да отидат.
113
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очаквахте? Докато запада измисляше нови полове Русия измисляше нови оръжия. Сега не ревете.
112
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Донбас умираха деца с откъснати от бомбите крайници, но това е тема табу за родните ***.