Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна

Тя благодари на първите дами на света, че са спасили част от децата на страната
22 мар 2022 19:30, Нели Христова
134
Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна
Снимка: БГНЕС

Съпругата на украинския президент Владимир Зеленски благодари на първата дама на Франция Брижит Макрон и съпругите на други лидери за това, че са помогнали болните деца на Украйна да бъдат в безопасност. Тя отдаде почит на европейците, които настаняват и помагат на украинските бежанци, заявявайки, че заслужават Нобелова награда за мир.

В писмо до вестник Le Parisien, 44-годишната Олена Зеленска пише, че когато Русия започва да атакува Украйна, тя отправя призив за подкрепата към първите дами на света. Брижит Макрон е една от първите, които отговорят на този призив, а връзката им е била "топла и приятелска".

"Апелът ми беше чут", казва Зеленска. "Искам да благодаря на всички европейци, които сега помагат на нашите хора, дават им домове, хранят ги, насърчават ги… като нас, вие не бяхте подготвени да имате толкова много травмирани хора във вашата страна. Но начинът, по който реагирахте, струва колективна Нобелова награда за мир. Украинците са прекрасни хора и са много благодарни. Нашите деца никога няма да забравят какво сте направили за нас.”

Тя също така говори за възхищението си от смелостта на съпруга си.

"Възхищавам ли се на този човек? Всеки ден. Изненадан ли съм? Не. Владимир винаги е бил такъв: решителен и спокоен. Във време на война всички украинци и целият свят ясно са видели принципите, които той държи и са усетили силата в него. Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна."

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, Зеленска написа в Instagram: "Няма да се паникьосвам или да плача. Ще бъда спокойна и уверена." Тя признава, че оттогава това е станало невъзможно.

"Плача, когато видя жертвите, мъртвите деца, семействата застреляни или погребани под развалините на собствените си домове. Не мога да го спра. Но няма паника. Паниката идва, когато не знаете какво да правите. Аз знам много добре какво трябва да направим и украинският народ също знае. Нашият план е да защитим украинците и да спечелим.

Тя каза, че обаждането на членове на семейството, за да се провери дали са още живи, е "ежедневен ритуал" за украинците.

"Проверявате съобщенията си, ако са маркирани като прочетени, все още има надежда, че все още имат някаква мрежова връзка и са все още живи, а това вече е невероятно щастлива новина по време на война", обяснява тя. "Ужасяващо е да се четат публикации в социалните мрежи, където украинците търсят напразно членове на семейството си, които са изчезнали. Нуждаем се от истински безопасни хуманитарни коридори, които не са насочени към минохвъргачки, където възрастните хора не умират от сърдечни удари и в които се убиват цели семейства."

Зеленска работи с Брижит Макрон и Агата Корнхаузер-Дуда, която е омъжена за полския президент, за евакуация на болни украински деца, особено тези, които се нуждаят от животоспасяващо лечение за рак.

"Тези "конвои на живота" са безпрецедентни. Когато стана ясно, че е невъзможно да се лекуват деца с рак в бомбоубежища, веднага потърсихме решение. Някои деца ще останат в Полша, други ще бъдат изпратени във Франция, Италия, Германия, Съединените щати и Канада. Щастлива съм, че бях полезена в този процес. По-специално съм щастлива, че със съгласието на г-жа Макрон можем да изпратим нашите малки пациенти във Франция", пише Зеленска.

Le Parisien казва, че Зеленска все още е в Киев, но на неопределено място за да се гарантира собствената й безопасност, тъй като е идентифицирана като основна цел на руснаците след съпруга си.

Попитана каква е ролята на жените във войната, тя отговаря: "Нашата съпротива, като бъдеща победа, придоби особено женствено лице. Жените се бият в армията, записани са в териториалната отбрана, те са основата на мощно доброволческо движение за снабдяване, доставка, храна... раждат в приюти, спасяват децата си и гледат чужди деца, поддържат икономиката, отиват в чужбина да търсят помощ. Други просто си вършат работата, в болници, аптеки, магазини, транспорт, обществени услуги... за да продължи животът."

Зеленска признава, че "няма какво да каже" на руснаците, които подкрепят атаката на Владимир Путин срещу страната й, но искаха да изпрати послание до майките на руските войници.

"Вашите синове убиват украински цивилни; жени, деца, цели семейства. Те са дошли тук за това и системно изпълняват заповедите на своите началници. Те не са дошли за "специална операция". Те са дошли да изтребят хората. Тук загиват руски войници, прокълнати от други майки. Путин ви обеща компенсация за смъртта им. Не знам каква компенсация може да замени дете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пльх забрани всички опизиционни партии включително и тези които осъдиха навлизането на русия
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази се беше замесила с имоти за милиони евро в чужбина, нямс проблем крали са като баце.
55
3
 
0
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
До кадиров - Еййй , Рамзанчо , ела един път дядо поп да те изповяда с .......... та да го излекуваме това ДОН кане на сека втора дума .
54
1
 
11
 
! Отговори
това на снимката са преди 2 години
семейство сатанисти!
53
2
 
6
 
! Отговори
Много глупав преди 2 години
човек: A response to Arnold Schwarzenegger / Ответ Арнольду Шварценеггеру youtu.be/saSAP0UUnyU - загледах и неговото обръщение към руснаците, не го догледах докрай, досрамя ме. Изглежда добър и искрен човек, а може и да е лицемер, но ме стана срам от глyпостите които говори, как може толкова глyпав човек да стане политик в САЩ, айде културист и спортист и холивудски артист е нормално, но политик! Каква страна е това!!
52
1
 
12
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До според мен: И на този момент ще дойде времето! Избягалите на запад започват да се освестяват и да разбират какво им се е случило и ако досега бяха уплашени и не смееха да говорят много, то полека лека разбират, че тук няма фашисти от които да се плашат и скоро ще започнат да говорят какво им се е случило заради този наркоманизиран фашистки клоун.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може очевидната истина да е обърната на обратно. Запада много лицемерен бе а народите заспали.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да има отопление все пак тениската си е съмнителна и го издава,че не е в Киев.
49
1
 
11
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Прав си. Какво ще прави по тениска, ако Путин му спре тока и газта? Ще трябва спешно да му изпратят няколко акумулатори с оръжието.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Le Parisien са взели интервюто.Тези и двамата са във Франция.
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинския народ трябва да потърси отговорност от своите ръководители за това че с непремерени изказвания грешни политики и висока корупция вкараха страната си във война. Стига вече с това лицемерие. Да поиска мир.
46
1
 
12
 
! Отговори
кадиров преди 2 години
бъдеща вдовица!
45
0
 
14
 
! Отговори
Мината преди 2 години
Ходи в страната на мъжа ти! Сънародниците ви ги хранят другите страни.
44
1
 
16
 
! Отговори
Време е преди 2 години
Кадиров е изпратил подарък на Зе...пистолет с един патрон.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е заедно със Зеленски иначе щеше да каже как се чувала всеки ден с мъжа си,как й липсвал и т.н.Щом не реве значи са заедно.Някъде на топло са,защото онзи на клипчетата все е по тениска.Ние тук измръзнахме от студ,а в Украйна било още по-студено.В статията пише,че тя се укривала в Киев.Не вярвам.Къде ли може да се гушкат двамцата докато другите умират?В Ница май някой беше писал,че я забелязали.По жена му ще го хванат тоя.Тя е жена и все някой ден ще излезне на пазар:D
42
1
 
23
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Да направиш народа си на пушечно месо заради чужди интереси и това ако не е предателство ?!
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз друго и не очаквам да каже госпожата! Тук вече топката е в полето на " журналистите"! Нагледахме се на " репортажи от Украйна"! Сега е време да кажат истината! Защо Русия е в Украйна? Какво се е случвало в Украйна като " ничия земя" към никого? Русия Не нападна Украйна от " скука"!!!! Говорете вече и пишете журналисти!!!!
40
0
 
10
 
! Отговори
ОБИДЕН преди 2 години
Съпругата на Зеленски БЛАГОДАРИ на Съпругата на Макрон за Децата бежанци .Знаете ли защо тази жена мисли че има деца от Украйна само във Франция - защото тя живее в Париж - пазарува в скъпи Бутици - парите които харчи са съмнителни - нямам друга идея - от дарения .
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски е поел ангажимент и ще се бори с Русия до последния украинец. Докато тази кикиммора ще се плъцика в имението му във Флорида.
38
11
 
4
 
! Отговори
ДОН КИХОТ преди 2 години
Истината Санчо се намира на върха на копието . Зеленски каза дайте ми оръжие и остана с народа си знаейки че с империята на злото не се преговаря .СВОБОДА или СМЪРТ .