Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна

Тя благодари на първите дами на света, че са спасили част от децата на страната
22 мар 2022 19:30, Нели Христова
134
Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна
Снимка: БГНЕС

Съпругата на украинския президент Владимир Зеленски благодари на първата дама на Франция Брижит Макрон и съпругите на други лидери за това, че са помогнали болните деца на Украйна да бъдат в безопасност. Тя отдаде почит на европейците, които настаняват и помагат на украинските бежанци, заявявайки, че заслужават Нобелова награда за мир.

В писмо до вестник Le Parisien, 44-годишната Олена Зеленска пише, че когато Русия започва да атакува Украйна, тя отправя призив за подкрепата към първите дами на света. Брижит Макрон е една от първите, които отговорят на този призив, а връзката им е била "топла и приятелска".

"Апелът ми беше чут", казва Зеленска. "Искам да благодаря на всички европейци, които сега помагат на нашите хора, дават им домове, хранят ги, насърчават ги… като нас, вие не бяхте подготвени да имате толкова много травмирани хора във вашата страна. Но начинът, по който реагирахте, струва колективна Нобелова награда за мир. Украинците са прекрасни хора и са много благодарни. Нашите деца никога няма да забравят какво сте направили за нас.”

Тя също така говори за възхищението си от смелостта на съпруга си.

"Възхищавам ли се на този човек? Всеки ден. Изненадан ли съм? Не. Владимир винаги е бил такъв: решителен и спокоен. Във време на война всички украинци и целият свят ясно са видели принципите, които той държи и са усетили силата в него. Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна."

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, Зеленска написа в Instagram: "Няма да се паникьосвам или да плача. Ще бъда спокойна и уверена." Тя признава, че оттогава това е станало невъзможно.

"Плача, когато видя жертвите, мъртвите деца, семействата застреляни или погребани под развалините на собствените си домове. Не мога да го спра. Но няма паника. Паниката идва, когато не знаете какво да правите. Аз знам много добре какво трябва да направим и украинският народ също знае. Нашият план е да защитим украинците и да спечелим.

Тя каза, че обаждането на членове на семейството, за да се провери дали са още живи, е "ежедневен ритуал" за украинците.

"Проверявате съобщенията си, ако са маркирани като прочетени, все още има надежда, че все още имат някаква мрежова връзка и са все още живи, а това вече е невероятно щастлива новина по време на война", обяснява тя. "Ужасяващо е да се четат публикации в социалните мрежи, където украинците търсят напразно членове на семейството си, които са изчезнали. Нуждаем се от истински безопасни хуманитарни коридори, които не са насочени към минохвъргачки, където възрастните хора не умират от сърдечни удари и в които се убиват цели семейства."

Зеленска работи с Брижит Макрон и Агата Корнхаузер-Дуда, която е омъжена за полския президент, за евакуация на болни украински деца, особено тези, които се нуждаят от животоспасяващо лечение за рак.

"Тези "конвои на живота" са безпрецедентни. Когато стана ясно, че е невъзможно да се лекуват деца с рак в бомбоубежища, веднага потърсихме решение. Някои деца ще останат в Полша, други ще бъдат изпратени във Франция, Италия, Германия, Съединените щати и Канада. Щастлива съм, че бях полезена в този процес. По-специално съм щастлива, че със съгласието на г-жа Макрон можем да изпратим нашите малки пациенти във Франция", пише Зеленска.

Le Parisien казва, че Зеленска все още е в Киев, но на неопределено място за да се гарантира собствената й безопасност, тъй като е идентифицирана като основна цел на руснаците след съпруга си.

Попитана каква е ролята на жените във войната, тя отговаря: "Нашата съпротива, като бъдеща победа, придоби особено женствено лице. Жените се бият в армията, записани са в териториалната отбрана, те са основата на мощно доброволческо движение за снабдяване, доставка, храна... раждат в приюти, спасяват децата си и гледат чужди деца, поддържат икономиката, отиват в чужбина да търсят помощ. Други просто си вършат работата, в болници, аптеки, магазини, транспорт, обществени услуги... за да продължи животът."

Зеленска признава, че "няма какво да каже" на руснаците, които подкрепят атаката на Владимир Путин срещу страната й, но искаха да изпрати послание до майките на руските войници.

"Вашите синове убиват украински цивилни; жени, деца, цели семейства. Те са дошли тук за това и системно изпълняват заповедите на своите началници. Те не са дошли за "специална операция". Те са дошли да изтребят хората. Тук загиват руски войници, прокълнати от други майки. Путин ви обеща компенсация за смъртта им. Не знам каква компенсация може да замени дете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
9
 
2
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
Путин подготвя противоядрения град в Урал за пълноценно обитаване. Евакуират се министерства, скъпоценности, златния рез., произведения на изкуството и архиологически ценности. Архива също предстои да се евакуира. Така че бай Дън го чака ядрен сюрприз. Противоядерения град е снабден със всичко необходимо за преживяването на 250 000 души в продължение на 10 години. Има собствена подземна писта и надземни защитни охранителни кули. Вчера излетя поредния спътник който трябва да осигури комуникацийте
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интереса на Украйна още от НоваРус или когато са палили огньове в пещерата е охранителната фирма Нато да ги пази.
75
1
 
13
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Ама се дрогирала.......
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55 - Вие си вземайте поуки и внимавайте кого избирате че и нашите са същите !
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бас че някои друг я помпи докато зеленски чете сценария под дулото на калашник
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марионетка и национален интерес !? Нещо не се връзват нещата.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видя ви се Интереса , фронтова линия и пушечно месо срещу Русия . Ама напълнихте банковите трезьори
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези Украйна ще се окажат *** на Европа. Дори и Косово са по-разбрани.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя бабата на Макрон мей вече е в пенсия !
68
1
 
12
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Тая и тя избягала със 100 мильона кеш и ся дава благословии от Монако.
67
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 2 години
По ме притеснява нашите дупедавци, да не направят някоя простотия тук, да хванат самолетите за Канада, а тук да стане глад и мизерия. Пък и без война. Много са *** горките. Нивото на Харвард, тотално падна. Харвард, покрай тези става синоним на некадърност. Освен, ако нарочно не ги обучават, да съсипват държавите си.
66
1
 
11
 
! Отговори
Искат веднага в ЕС?? преди 2 години
Слушайте и гледайте в Украйна 24 разговора с украйнския военен лекар, който заповядал да се КАСТРИРАТ пленените ранени войници!
65
0
 
10
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До само питам: Байдън освен в сектата череп и кости е също активен ръководител в Ку-клукс-клан. Белите се съгласиха мелеза Барак Обама да стане президент само ако човек на Ку-клукс-клан стане вице. Така, че Байдън е човека на Ку-клукс-клан.
64
13
 
0
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Егати колко много путински тролчета тука бре, ей! ЕЙ РОБОФИЛНИ ПТИНОБЛИЗЦИ, И ДА СЕ НАПЪВАТЕ ПУТИНОВА РУСИЯ УМИРА, А С НЕЯ И ВИЕ! И СЕ РАЖДА НОВА , ГОРДА И ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ГОЛЯМА И ВЕЛИКА, КОГАТО РУСИЯ Е БИЛА ДЖУДЖЕ! ТОВА ВРЕМЕ ПАК ДОЙДЕ! АМИН!
63
0
 
11
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Тези двамата членуват ли в сектата "Череп и кости", кудето членува бай Дън!
62
0
 
12
 
! Отговори
бар Дака преди 2 години
Тази на снимката става за работа в нашия бар!
61
0
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Вчера говорих с една млада немкиня 20 годишна, която следва информатика в университета в Thüringen. Засегнахме бегло темата за войната в Украйна. Според нея не е възможно да има война и само едната страна да е виновна. И аз така мисля. Няма как украинците да са чисти кат момина сълза а руснаците целите в черно. Твърде наивно.
60
1
 
16
 
! Отговори
не им завиждам преди 2 години
Децата и внучите им ще страдат много защото ще имат много тежка карма осигурена от техния баща. Ще платят за смъртта на хилядите деца убити от украйнските бандеровски наркоманизирани фашистки подразделения.
59
1
 
16
 
! Отговори
ММММ преди 2 години
И това ли е в интерес на Украйна, да я унищожи и следващите 50 години да не може да се оправи? Да не говорим за хилядите убити заради него до момента, а войната все още не е започнала !
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая торти прави ли като наша Кировица?