Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна

Тя благодари на първите дами на света, че са спасили част от децата на страната
22 мар 2022 19:30, Нели Христова
134
Олена Зеленска за съпруга си: Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна
Снимка: БГНЕС

Съпругата на украинския президент Владимир Зеленски благодари на първата дама на Франция Брижит Макрон и съпругите на други лидери за това, че са помогнали болните деца на Украйна да бъдат в безопасност. Тя отдаде почит на европейците, които настаняват и помагат на украинските бежанци, заявявайки, че заслужават Нобелова награда за мир.

В писмо до вестник Le Parisien, 44-годишната Олена Зеленска пише, че когато Русия започва да атакува Украйна, тя отправя призив за подкрепата към първите дами на света. Брижит Макрон е една от първите, които отговорят на този призив, а връзката им е била "топла и приятелска".

"Апелът ми беше чут", казва Зеленска. "Искам да благодаря на всички европейци, които сега помагат на нашите хора, дават им домове, хранят ги, насърчават ги… като нас, вие не бяхте подготвени да имате толкова много травмирани хора във вашата страна. Но начинът, по който реагирахте, струва колективна Нобелова награда за мир. Украинците са прекрасни хора и са много благодарни. Нашите деца никога няма да забравят какво сте направили за нас.”

Тя също така говори за възхищението си от смелостта на съпруга си.

"Възхищавам ли се на този човек? Всеки ден. Изненадан ли съм? Не. Владимир винаги е бил такъв: решителен и спокоен. Във време на война всички украинци и целият свят ясно са видели принципите, които той държи и са усетили силата в него. Той никога няма да изостави това, което е в интерес на Украйна."

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, Зеленска написа в Instagram: "Няма да се паникьосвам или да плача. Ще бъда спокойна и уверена." Тя признава, че оттогава това е станало невъзможно.

"Плача, когато видя жертвите, мъртвите деца, семействата застреляни или погребани под развалините на собствените си домове. Не мога да го спра. Но няма паника. Паниката идва, когато не знаете какво да правите. Аз знам много добре какво трябва да направим и украинският народ също знае. Нашият план е да защитим украинците и да спечелим.

Тя каза, че обаждането на членове на семейството, за да се провери дали са още живи, е "ежедневен ритуал" за украинците.

"Проверявате съобщенията си, ако са маркирани като прочетени, все още има надежда, че все още имат някаква мрежова връзка и са все още живи, а това вече е невероятно щастлива новина по време на война", обяснява тя. "Ужасяващо е да се четат публикации в социалните мрежи, където украинците търсят напразно членове на семейството си, които са изчезнали. Нуждаем се от истински безопасни хуманитарни коридори, които не са насочени към минохвъргачки, където възрастните хора не умират от сърдечни удари и в които се убиват цели семейства."

Зеленска работи с Брижит Макрон и Агата Корнхаузер-Дуда, която е омъжена за полския президент, за евакуация на болни украински деца, особено тези, които се нуждаят от животоспасяващо лечение за рак.

"Тези "конвои на живота" са безпрецедентни. Когато стана ясно, че е невъзможно да се лекуват деца с рак в бомбоубежища, веднага потърсихме решение. Някои деца ще останат в Полша, други ще бъдат изпратени във Франция, Италия, Германия, Съединените щати и Канада. Щастлива съм, че бях полезена в този процес. По-специално съм щастлива, че със съгласието на г-жа Макрон можем да изпратим нашите малки пациенти във Франция", пише Зеленска.

Le Parisien казва, че Зеленска все още е в Киев, но на неопределено място за да се гарантира собствената й безопасност, тъй като е идентифицирана като основна цел на руснаците след съпруга си.

Попитана каква е ролята на жените във войната, тя отговаря: "Нашата съпротива, като бъдеща победа, придоби особено женствено лице. Жените се бият в армията, записани са в териториалната отбрана, те са основата на мощно доброволческо движение за снабдяване, доставка, храна... раждат в приюти, спасяват децата си и гледат чужди деца, поддържат икономиката, отиват в чужбина да търсят помощ. Други просто си вършат работата, в болници, аптеки, магазини, транспорт, обществени услуги... за да продължи животът."

Зеленска признава, че "няма какво да каже" на руснаците, които подкрепят атаката на Владимир Путин срещу страната й, но искаха да изпрати послание до майките на руските войници.

"Вашите синове убиват украински цивилни; жени, деца, цели семейства. Те са дошли тук за това и системно изпълняват заповедите на своите началници. Те не са дошли за "специална операция". Те са дошли да изтребят хората. Тук загиват руски войници, прокълнати от други майки. Путин ви обеща компенсация за смъртта им. Не знам каква компенсация може да замени дете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
12
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
А британците са най-злобни и проклети. Те са в момента в основата на войната. Дори не САЩ. Те имат интерес да изземат руските пари. Лудият Джонсън уж умирал от кеф да отиде зависи Зеленски, ама на думи. Страхливо *** мазно е той. Външната им министърка още преди година каза, че нямало да миряса, докато не съсипе Русия. Британците винаги са били долни влечуги. Гъзолизачите от тук обожават главния им *** Чърчил. Универсален ***.
36
1
 
13
 
! Отговори
ако щеш преди 2 години
Краварите нямат интерес от спирането на войната!И тя ще продължи!
35
0
 
5
 
! Отговори
Уорън Бъфет преди 2 години
Няма по печелив бизнес от войната..
34
2
 
10
 
! Отговори
Са са преди 2 години
Кой с какъвто се събереш такъв ставаш И двамата от сем зеле са въздух под налягане Господ ги събира такива недоразумения
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Уикипедия забелязах че жена му се води Зеленска а майка му Зеленская...
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не чух нашта Буля да фигурира някъде?
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите циркове, като Славуца разиграва. Абе....актьори.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зад всяка война стоят хора с много пари за които има много печалби Сега се сетете защо САЩ се намесват във всяка война
29
3
 
5
 
! Отговори
Този льольо преди 2 години
е толкова президент на Окраина,колкото Виталик кмет на Киев.А между другото Киев е наше градче!Кой не вярва,да пие вода от историческите извори.Фактите и истината без макиаж лесно се намират,стига да търсиш..
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа им страда и трябва да погледнат и в себе си. Много горделиви но без покритие.
27
0
 
5
 
! Отговори
Ко?Не! преди 2 години
Ако беше така, нямаше да има война... Или войната е в интерес на Украйна?
26
1
 
12
 
! Отговори
Олена Зеленска преди 2 години
Докато тъпaнapите воюват и умират, аз пазарувам по Европа.
25
2
 
5
 
! Отговори
Сега разбрахте ли преди 2 години
защо британците избягаха от еврейския съюз през глава?!?!
24
1
 
7
 
! Отговори
И няма край... преди 2 години
ЕВРЕЙСКИ ПРИКАЗКИ за ЛЕКА НОЩ!
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвърлиха народа си във война а не спират да се правят като част от някакъв европейски елит какъвто не съществува. Първите дами това е лицемерно и звучи нагло.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 - Какъв бункер бе глупи - нали до одеве му дискутираше якето на Путин ! От бункер на бункер като цветарка търчи този *** и само реве ! Последното му изявление , е че имали храна и патрони само за още два дни , да ама и Руснаците имали за толкова и сега било кой ще изгладнее пръв и ще се откаже - Колко глупав трябва да си да приказваш подобни глупости ?!
21
2
 
3
 
! Отговори
Виц на Годината преди 2 години
Знаете ли по какво се познава ЮдеюСемита?! Отговор, по това, че Майката му мисли, че е Бог, а той си мисли, че тя е Девствена и баща му е Господ!
20
1
 
8
 
! Отговори
Зеленски преди 2 години
Слава Кокаине! Наркотикам слава!
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По количество ограбени средства Украйна е най-корумпираната държава в света. Бойко Борисов и ГЕРБ със заграбените 100 Милиарда лева за 12 години са монахини в сравнение с бардака в Украйна. Първият министър-председател на Украйна след Мандана Яйценюк прати първите войски срещу Донбас. Като благодарност, ЦРУ си затвориха очите и той живее в момента в САЩ като раполага с около $5 Милиарда. И него го броят за "малка риба". Представяйте си мащабите на грабенето на останалите там.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, ако е разумен и уравновесен човек, ще заложи на мирните преговори с Русия, за да си спаси хората. Предлагат му се приемливи компромисни решения. Лудост е да излагаш народа си на кръвопролития и да не преговаряш минута по мирен начин минута по- рано. Но явно има и такиваоткачени политици.