Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?

Градът има стратегическо местоположение
23 мар 2022 11:58, Александър Попов
220
Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?
Снимка: GettyImages

За Москва превземането на индустриалния и пристанищен град Мариупол има и стратегическо, и символично значение.

От три седмици той е под обсадата на руските сили. Между 100 000 и 200 000 души остават в капан в града, който продължава да бъде подложен на непрестанни бомбардировки.

Местните власти твърдят, че 80% от инфраструктурата на града е разрушена, а част от нея е непоправима. Градът е останал без вода, електричество и отопление и е невъзможно да се преброят труповете.

Тази седмица Украйна отхвърли ултиматума на Русия да предаде Мариупол.

"Мариупол има практическо и символично значение за Русия", разказа пред "Гардиън" Андрий Яницки, ръководител на Центъра за икономическа журналистика към Киевското училище по икономика.

"Той е голям пристанищен град и база на украинските въоръжени сили. Така че ако руснаците искат да имат сухопътен коридор от Донбас към Крим, те трябва да контролират града".

Още по темата
По-малко от 30 км делят Мариупол от контролираните от Русия сепаратистки територии в Донбас.

Мариупол е металургичен център за производство на желязо и стомана, тежко машиностроене и ремонт на кораби. В Мариупол са разположени най-големите стоманодобивни заводи в Украйна, собственост на водещата металургична група в страната - Метинвест. Един от тях, "Азовстал", беше сериозно повреден от руски обстрел тази седмица.

Яницки заяви, че руската армия е взела на прицел не само гражданската, но и икономическата инфраструктура, с цел да нанесе възможно най-големи щети.

В Мариупол се намира и най-голямото търговско пристанище в Азовско море, от което Украйна изнася зърно, желязо и стомана, както и тежки машини. През 2021 г. основните дестинации на украинския износ от пристанището в Мариупол бяха европейски и близкоизточни държави като Италия, Ливан и Турция.

След анексирането на Крим Русия построи мост, свързващ полуострова с континенталната ѝ част и едностранно наложи ограничения за корабите, преминаващи през Керченския проток.

Мариупол не само се намира на територията, за която претендира т.нар. Донецка народна република - област, призната от Русия преди пълномащабната инвазия, но е и част от визията на Владимир Путин за "Новорусия" - територия, простираща се в Източна и Южна Украйна покрай бреговете на Черно море, която се разглежда от Путин като "исторически руски земи".

Превземането на Мариупол би било и огромна победа за кремълската пропаганда, която представя Украйна като управлявана от нацисти, а войната - като "денацификация". Градът някога е бил база на батальон "Азов" - бивша паравоенна част с корени в крайно десни и неонацистки групировки. Въпреки че те съставляват най-малката част от националната гвардия на Украйна, руската пропаганда твърди, че бойците от "Азов" са отговорни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
6
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
До Боби-----ама тя, рублата направо е излетела, опашки в Москва за рубли.
151
8
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Колко глупаво написана статия. мариупол е стратегически важен обект, отгоре на това там имаше 25000 военен контингент, примерно 10000 хиляди членове на нацистката военна организация Азов. Азов е терористична организация подчинена пряко на Арсен Аваков, който контролира всички криминални структури в Украйна опирайки се на Азов и други нацистки формирования. Просто ще ги избият и ще продължат с останалите.
150
22
 
15
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Абе Русофилчетата каквоти и да напишете вече е ясно,че всеки бяга от Русия като от ЧУМА:)Никой не иска с Путин и Русия:)
149
10
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Просто варварство - "Яницки заяви, че руската армия е взела на прицел не само гражданската, но и икономическата инфраструктура, с цел да нанесе възможно най-големи щети." :( :( :(
148
3
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Чубайс е напуснал поста специален представител на Путин НАПУСНАЛ И РУСИЯ
147
7
 
2
 
! Отговори
ВладимирЖенскиОрган преди 2 години
До FallschirmspringerДа наложи, ама не може.
146
9
 
9
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
До руски горубли каква несъстоятелност,бе пич,нефта си е техен и те си определят условията,да не говорим че може би ти е къса паметта но нали "великите"ги изкараха от SWIFT еми сега ще си сърбат попарата
145
9
 
7
 
! Отговори
трябва да го видя преди 2 години
До Последни новини.Аз съм поживял човек... Няма да се учудя и на това ако стане...Ама се съмнявам, че някой ще почне да къта рубли С тая плява ще си палят печките скоро..
144
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дмитрий Медведев доста отдавна не е министър-председател на Русия.Министър-председателят е Мишустин.
143
6
 
12
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
До Herr Muller заСАЩ не знам,ама в Англия ,поработих малко и мога спокойно да кажа,че са пълни *** и мързели,черни бол мързи ги да гледат.пини жени пикаят по пътища и тротоари пред погледа на всички,пияни и догирани навсякъде,така че айде моля ти се не обяснявай колко е добре на запад.
142
13
 
8
 
! Отговори
руски горубли преди 2 години
Руския нефт ще се плаща в рубли ама друг път.Това е равносилно на фалит, на теб договора ти е в долари, не е в рубли. Не си ли изпълняваш договора = несъстоятелност
141
7
 
10
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ преди 2 години
Министър Председателя на Русия Дмитрий Медведев току що обяви,че Руските природни изкопаеми в това число Нефт,ГАЗ,Метали и др. ще се плащат само и единствено с Руски рубли а не долари както беше до сега. Анализатори прогнозират рязко увеличение на Руската рубла предвид увеличеното и търсене, която почти се възстанови от 30%товото пропадане от края на миналия месец!!
140
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная защо е изтрит коментарът ми, в който приканих всеки, който се чуди дали жителите на Украйна искат да бъдат "освободени", да провери в търсачката накъде бягат хората. Над 95% от трите милиона, при това предимно от източната част, където са тези с руско самосъзнание, са избягали в Европа, а под 5% - в Русия и Беларус. Толкова за освобождението и денацификацията.
139
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофил и на снимка да го видиш трябва да му млатиш тиквата
138
8
 
16
 
! Отговори
22 МСП преди 2 години
"бойците от "Азов" са отговорни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол." То си е така,всички го знаят
137
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците винаги са ми били лесни за разбиране, те са бедни но могучий :)) Даже се обиждат когато не говориш мекия руски, мислят си, че ни е втория език и всеки българин е длъжен да го знае :)))
136
6
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ преди 2 години
Българска Бесарабска Федеративна Република ще е една от новите Републики в състава на Украинската федерация. Останалите ще са Бендеровия на запад(нацистите). На изток ДНР и ЛНР . По средата ще е република Новорусия а цялата бесарабия ще стане Българска федерация !!!!
135
10
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Руснаците подобно на много други народи дълго бяха в ролята на лежащата жаба в тенджерата с вода, която се загрява на бавен огън.Москва разполага с множество инструменти за ускоряване срутването на досегашното устройство на света.Ако Москва реши да осъществи контрасанкции, то това ще доведе до колапс на западната промишленост и основата на постиндустриалния сегмент на високотехнологичната икономика.След разпадането на СССР западните елити загубиха чувството за мярка и сега ще плащат
134
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Батальонът "Азов" e фашистка пасмина. Млако ли е това?...
133
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинската шар ван тиийка Кабаева защото се скри?Защо? Нали е депутат! Мястото ѝ не Ели в Думата?