Новата "Лейди Смърт" - снайперистката "Въглен", която ще се бие до край

Тя обещава да се бие с руснаците "до самия край"
6 апр 2022 22:16, Нели Христова
353
Новата "Лейди Смърт" - снайперистката "Въглен", която ще се бие до край
Снимка: Getty

Украинска снайперистка, известна само като Charcoal (Въглен), беше обявена за национален герой, след като се завърна на фронтовата линия, за да помогне за отблъскването на руската инвазия.

Мистериозната снайперстка, чието истинско име не е разкрито, беше представена на света от украинските въоръжени сили тази седмица.

Въглен, чието лице е частично прикрито, за да защити самоличността й, се присъединява към украинските морски пехотинци през 2017 г.

Смъртоносната снайперистка участва в множество обиколки в източната част на страната, водейки битки с подкрепяни от Кремъл сепаратисти в самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск.

През януари тя напусна украинските въоръжени сили, но след месец цивилен живот тя се завърна доброволно на фронтовата линия с 35-та пехотна бригада на контраадмирал Михаил Остроградски.

В Русия и Украйна има дълга традиция на бляскави снайперисти, които често са определяни като национални герои
заради усилията си на бойното поле.

Снайперистите са изиграли важна роля в битката при Сталинград от 1942 до 1943 г., решаващ момент в съветската история, когато Червената армия спря настъплението на шеста германска армия, обръщайки хода на Втората световна война.

Въглен е сравняван с Людмила Павличенко, една от най-успешните снайперистки във военната история. На Павличенко е приписана смъртта на 309 нацисти по време на Втората световна война, за което й е данено названието "Лейди Смърт".

Първоначално й е дадена само граната, за да се защитава поради недостиг на боеприпаси, но когато до нея загива другар, завещавайки й пушката си, тя демонстрира своята доблест, като убива двама нацисти.

Павличенко служи на Червената армия в отбраната на Одеса и Севастопол, преди да бъде ударена от шрапнел през 1942 г., което води до евакуацията й от Крим чрез подводница. Впоследствие тя прекарва войната в обиколка на Съединените щати и Англия като част от пропагандни упражнения и два пъти получава орден "Ленин" - най-високото гражданско звание в страната.

В съобщение, насочено към сплотяване на украинските войски, "Въглен" обеща да се бие с руснаците "до самия край".

"Трябва да убием всички!", казва тя. "Тези хора не са хора. Дори фашистите не бяха толкова подли като тези орки. Трябва да ги победим."

От руска страна елитна жена снайперист беше заловена от украинските сили, след като очевидно беше оставена да умре на бойното поле. Ирина Старикова, с кодово име Багира, за която се смята, че е от Сърбия, е издирвана от украинците от 2014 г. Тя беше тежко ранена, когато беше заловена и й беше оказана медицинска помощ.

Старикова, за която се твърди, че е разведена с две дъщери, е издирвана за убийството на 40 души, включително цивилни, според местни доклади. Тя се бие със сепаратистки сили в района на Донецк в Източна Украйна от 2014 г.

Съобщава се, че тя споделила, че нейните съратници са я напуснали, "знаейки, че съм ранена и надявайки се, че ще умра".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Те морските пехотинци се предадоха онзи ден!?
233
9
 
12
 
! Отговори
Православен преди 2 години
Наслука и късмет и пожелавам!
232
11
 
11
 
! Отговори
кой преди 2 години
Това да не е някоя нова видео игра, като оная с изтребителя дето свалил 100 самолета за 1 час, хахахах
231
8
 
12
 
! Отговори
ШАРЕН СВЯТ преди 2 години
ОТ NYPOST: Украинският снайперист "Charcoal" е възхваляван като съвременната "Lady Death" ; Видео показва, че украинските сили застрелват ранен руски войник ; Съдия в Ню Йорк се самоубива седмици след като властите нападнаха дома му ;11-годишно дете се обажда неистово на 911, за да съобщи, че майка е била убита от втория баща: ченгета от Индиана. Я НИ СВЕТНЕТЕ КАК УКРАИНСКИТЕ СИЛИ ЗАСТРЕЛВАТ РАНЕН РУСКИ ВОЙНИК!!! И НИ ОБЯСНЕТЕ НАРУШАВА ЛИ УКРАИНСКАТА АРМИЯ ЖЕНЕВСКИТЕ КОНВЕНЦИИ?!!!
230
0
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
тези коментари от войната са като на НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ.ИЗЛИЗА РАДЕФ ПО ТИЛИВИЗОРА И ПОЧВА ДА ПЛЮЕ ПО БОЙКО,,ПОСЛЕ Е РЕД НА БОЙКО,ПОСЛЕ НА ПЕТКОВ/БАРОН МЮЛХАУЗЕН/,ПОСЛЕ НА НЯКОЙ ДРУГ,И ВСЕКИ ГО ВАДИ НАЙ ГОЛЯМ И НАЙ КРАСИВ,И ПО ПО НАЙ,БЕЗ ИСТИНСКИ ДЕБАТ,БЕЗ ОЧИ В ОЧИ ДА СИ КАЖАТ КРИВИНИТЕ.А НАРОДА КОГА ВЯРВА-КОГА НЕ -АМА ВИНАГИ СИ ПЛАЩА ЗА НАИВНОСТА
229
10
 
27
 
! Отговори
аз преди 2 години
Лейди Смърт" - снайпериска която не знае поражения"Призракът от Киев" - летец който свалил 10 руски изтребителя за 1 денВсичо това се оказа снички и приказки от компютърни игри.Следващ е "Мистър Гранотомет", "Вещицата от Харкiв", "Зайо Байо от Лвiв"Съвсем откачили ...
228
11
 
17
 
! Отговори
дрън дрън чи пляс преди 2 години
Тази "снайперистка" руснаците я гръмнаха още преди две седмици! Даже и в ютюбето има поне 10 клипа
227
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До трамвая - Фалшива снимка тук? Не мож да бъде! Но съм сигурен, че скоро ще я видим и в истинска да лежи в някоя локва в неестествена поза като другата й колежка.
226
4
 
7
 
! Отговори
Въглен преди 2 години
Не пропускам !
225
2
 
10
 
! Отговори
Чичо доктор преди 2 години
Багира е черна пантера, демек леопард. А тигърът се казва Ширхан (Шир Хан).Ама кой да чете и помни. По-лесно е акъл да се дава.
224
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, онзи прословутия Кандски сснайпер наемник прекара 9 часа в Украйна и вече го няма. А колкото до тази измислица, всичко е един голям фейк и такава не съществува. Просто Урките стават смешни всеки ден с тези приказки от 1001 нощ
223
11
 
13
 
! Отговори
Игленика преди 2 години
Някой се е учил на пропаганда от холивудски филми. Поне да поканят Джъд Лоу за цвят.
222
11
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Тази снайперистка ще излезе като Призрака от Киев, отново от някоя компютърна игра.
221
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смешното е, че в оригинала на "Книга за джунглата" Багира е мъжки тигър. Но като са я превеждали на руски са сменили пола и Багира става женска.
220
2
 
9
 
! Отговори
До трамвая преди 2 години
До Анонимен Отивай да ставаш трамвай. Това е просто снимка от Getty. Да не мислиш, че джурналята ще публикуват истинска снимка?
219
19
 
13
 
! Отговори
Сс преди 2 години
Колко добре стреля незнам но предполагам че поне улабва героите.Те хохлите в поли в това са най добри.
218
23
 
26
 
! Отговори
Бум преди 2 години
И скоро на въглен ще стане като дружките и от Азов в Мариопол.
217
24
 
30
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Ало мисирките....... Фашистка пропаганда е да подкрепяш психопата Путин и армията му от мародери, садисти и убийци!
216
12
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Псевдонима и е "Уголек" - Въгленче и "откобзонила" т.е. изпратила стотици *** на концерт на Кобзон!
215
12
 
23
 
! Отговори
Ало мисирките преди 2 години
Това е фашиска пропаганда....забранена от закона у нас.