Новата "Лейди Смърт" - снайперистката "Въглен", която ще се бие до край

Тя обещава да се бие с руснаците "до самия край"
6 апр 2022 22:16, Нели Христова
353
Новата "Лейди Смърт" - снайперистката "Въглен", която ще се бие до край
Снимка: Getty

Украинска снайперистка, известна само като Charcoal (Въглен), беше обявена за национален герой, след като се завърна на фронтовата линия, за да помогне за отблъскването на руската инвазия.

Мистериозната снайперстка, чието истинско име не е разкрито, беше представена на света от украинските въоръжени сили тази седмица.

Въглен, чието лице е частично прикрито, за да защити самоличността й, се присъединява към украинските морски пехотинци през 2017 г.

Смъртоносната снайперистка участва в множество обиколки в източната част на страната, водейки битки с подкрепяни от Кремъл сепаратисти в самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск.

През януари тя напусна украинските въоръжени сили, но след месец цивилен живот тя се завърна доброволно на фронтовата линия с 35-та пехотна бригада на контраадмирал Михаил Остроградски.

В Русия и Украйна има дълга традиция на бляскави снайперисти, които често са определяни като национални герои
заради усилията си на бойното поле.

Снайперистите са изиграли важна роля в битката при Сталинград от 1942 до 1943 г., решаващ момент в съветската история, когато Червената армия спря настъплението на шеста германска армия, обръщайки хода на Втората световна война.

Въглен е сравняван с Людмила Павличенко, една от най-успешните снайперистки във военната история. На Павличенко е приписана смъртта на 309 нацисти по време на Втората световна война, за което й е данено названието "Лейди Смърт".

Първоначално й е дадена само граната, за да се защитава поради недостиг на боеприпаси, но когато до нея загива другар, завещавайки й пушката си, тя демонстрира своята доблест, като убива двама нацисти.

Павличенко служи на Червената армия в отбраната на Одеса и Севастопол, преди да бъде ударена от шрапнел през 1942 г., което води до евакуацията й от Крим чрез подводница. Впоследствие тя прекарва войната в обиколка на Съединените щати и Англия като част от пропагандни упражнения и два пъти получава орден "Ленин" - най-високото гражданско звание в страната.

В съобщение, насочено към сплотяване на украинските войски, "Въглен" обеща да се бие с руснаците "до самия край".

"Трябва да убием всички!", казва тя. "Тези хора не са хора. Дори фашистите не бяха толкова подли като тези орки. Трябва да ги победим."

От руска страна елитна жена снайперист беше заловена от украинските сили, след като очевидно беше оставена да умре на бойното поле. Ирина Старикова, с кодово име Багира, за която се смята, че е от Сърбия, е издирвана от украинците от 2014 г. Тя беше тежко ранена, когато беше заловена и й беше оказана медицинска помощ.

Старикова, за която се твърди, че е разведена с две дъщери, е издирвана за убийството на 40 души, включително цивилни, според местни доклади. Тя се бие със сепаратистки сили в района на Донецк в Източна Украйна от 2014 г.

Съобщава се, че тя споделила, че нейните съратници са я напуснали, "знаейки, че съм ранена и надявайки се, че ще умра".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
8
 
! Отговори
Всичко разбрах преди 2 години
Един гаща плява,вие редактор нямате ли?
193
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Публикацията си е напълно адекватна за ситуацията в Украйна, но е радващо, че нашите *** русофили се дразнят много от такива новини... Ха-ха-ха!
192
30
 
26
 
! Отговори
Тираджията Z преди 2 години
Имам дете на 3 години и половина,и вместо приказка за лека нощ тая вечер му прочетох тая измислена статия и нашия заспа за 2 минути.Смятай колко скучно му е било да я слуша
191
29
 
21
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
Първо беше призрачния летец дето с МиГ сваляше десетки руски самолети нищо че сегашните руски самолети са класи над старите МиГ-ове. Сега призрачната и мистериозна снайперистка която сее страх и смърт сред и така "страхливите" руски войници. А до сега поне според господин президента украински то вече и да не са останали живи руски войници в Украйна. Мдаа успехите на украинците са все така увити в мистерии и легенди. Всичко е пропаганда ама тази западната е ок и не знае за граници а?
190
24
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се радвам, че днес имаше протест на Възраждане, защото така поне им видяхме лицата. Грозните, мазни, прости, неграмотни муцуни. Добре е да се знае, че в България има и истински, про-български националисти! Края на Путин е близо, а след неговия край, идва и края на националните предатели от Възраждане и Атака.
189
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те чеченците овъглиха вече една украинска снайперистка. Убила 5 - 6 от техните и това доста ги раздразнило... Даже спрели да стрелят по нея само и само да я изгорят жива... Така чух...
188
29
 
25
 
! Отговори
Те и тия преди 2 години
От Змийския остров уж бяха убити, даже посмъртно ги направиха герой, ама те взеха, че оживяха и се оказа, че са се предали без бой... лъжи без край от продуцентската къща "Зеленски фейк нюз"
187
28
 
22
 
! Отговори
С добра памет преди 2 години
Труповете в Буча сапоредната лъжа, помним как се твърдеше, че Садам Хюсейн има оръжия за масово поразяване, оказа се, че не е имал нинакви такива, как уж имало геноцит в Косово и масови гробове, оказа се лъжа, как Башар Асад употребявал химическо оръжие, оказа се, че "умерената опозиция го е употребила по поръчка на трета страна, за да се натопи Асад... знаеме ви лъжите
186
12
 
25
 
! Отговори
До 262 преди 2 години
Аре стига глупостти, Ботев е говорил яко против Русия още преди Левски. Има вестници пазят се, чети ако искаш
185
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Лена картечарката :))))
184
5
 
13
 
! Отговори
AZ преди 2 години
Змийския остров, духът от киев, сега и тази, нямат умора
183
3
 
0
 
! Отговори
poskitt преди 2 години
До АнонименБратле, стегни се малко. Говорих пълни *
182
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не се окаже пак като с измишльотината за "духът на Киев", дето бил свалил 10 руски изтребителя, ама такъв пилот се оказа, че не съществува хахахаха укропи жалки
181
7
 
3
 
! Отговори
poskitt преди 2 години
Новата "Лейди Смърт"... *** глупостите
180
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина! "(Петко Киряков - Капитан Петко Войвода).Това си го запишете 100, 1000, 10 000 пъти, да не се налага да ви го татуираме.
179
2
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
До 3Човече ако забучи нещо Няма да работи дори пощата
178
1
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
Човече 50Наведи се да те има след мача
177
2
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
До 47Човече има хора във парка И миришат дори Що за доктор те доведе
176
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е ВЕЛИКА.СЛАВА НА РУСИЯ,СЛАВА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ,СЛАВА НА ПУТИН.БОЙ ПО УКРИТЕ и наЦИСтките им военноначалници.Краят им наближава.
175
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 247 Кни внуци бе,