Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие - риск и за България

Шаламанов: Битката за Източна Украйна е ключова, търси се тактически военен успех
16 апр 2022 14:10, Елка Василева
115
 Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие - риск и за България
Снимка: архив, БГНЕС

"Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна операция. Без сериозна противовъздушна отбрана на украинските войски ще бъде трудно да се справят с тази агресия. Определено им трябват тежки въоръжения, за да могат да се изнесат боевете извън градовете и да се намали рискът за цивилното население, за цивилната инфраструктура. Решаването на тази операция дори в календарното време с наближаването на 9 май има голямо символично значение за руснаците. Което означава, че те ще хвърлят всички сили." Това мнение изрази пред БНР бившият военен министър и военен експерт Велизар Шаламанов.

Логистиката за руските военни части на изток ще бъде по-лесна, защото са по-близо до руската граница, както и заради създадения коридор от Крим към Донбас, допълни експертът.

Още по темата
На изток има достатъчно украински сили - тяхното обграждане и евентуален успех на руската армия практически ще обезсили много сериозно украинските въоръжени сили, заяви Велизар Шаламанов.

Според него резултатите от тази битка на изток ще предопределят шанса за прекратяване на огъня, а след това възможност за договаряне на стъпки към мира.

Относно прегрупирането и насочването на руските войски на изток бившият военен министър коментира: "На стратегическо ниво промяна няма. Това е тактическа адаптация след крупния неуспех да бъде овладян Киев, да бъде сменено правителството, да бъде поставено марионетно управление, да започне процес на денацификация, както казва Путин, което означава прочистване на украинското общество от свободомислещи хора. Тактически се търси военен успех в Източна Украйна."

Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие, свързването с Приднестровието и удържането на голяма и икономически важна част от Украйна е сериозен риск и за България, изтъкна Велизар Шаламанов.

"Овладяването на тази част от Украйна ще направи икономическото опериране в Черно море почти невъзможно, много трудно и ще намали възможностите за бързо възстановяване на Украйна," посочи Шаламанов.

Загубата на крайцера "Москва" е огромна и символна, смята Шаламанов. Той поясни, че флагманът на Руския черноморски флот е построен в Украйна под името "Слава", преминал е в Руските военноморски сили след разпадането на Съветския съюз, а сега "Москва" е потопена и то край украинския бряг, най-вероятно с ракетен удар.

"Да се взривят боеприпаси без кинетична атака, е много малко вероятно. Тепърва ще има разследване от руска страна, но едва ли ще чуем истината."

"Това е голяма победа за намаляване на риска срещу Одеса", изтъкна още Велизар Шаламанов след потъването на руския крайцер. По думите му много трудно би бил проведен десант "без такъв кораб като "Москва".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
5
 
! Отговори
Качо преди 2 години
Кучето си лае, кервана си върви.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки бандит знае да филocoфства. Така трябвало да направят украйнците иначе трябвало да направят. Само подлъгват хората да се избиват а тия ядът пият пътуват по света, взимат си комисионните от военната индустрия и стискат палци да се бият още глупaците та да печелят на техен гръб
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харков Одеса Полтава и Херсон както и Луганск и Донецк разбира се са в Малорусия. Връщане на зад няма да има. Българийо спаси черноморието си !!!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми допада поста по долу "Руснсците..." Отличен
81
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Боже,слез да си събереш вересиите.... -Военен "експерт" и бивш министър на отбраната. Цирк,със такива специалисти по отбраната,агресори не са нужни!
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците заобикалят и обграждат Украйна по границата и. След Одеса са на румънската, полската граница, спират доставките на оръжие и Украйна ще капитулира. Украинските сили ще останат в Източна Украйна, обградени и без доставки. ООН имаше поводи да влезе с хуманитарна мисия за защита на бежанците и да осигури тила и да спаси Украйна от блокада. Падне ли Одеса, руснаците ще се появят веднага на полската граница
79
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карабль "Вызраждане" - гордостта на Капейкин. Пиян изрожденец късал знаме, то грымнало - айдеее! Вызраждане в синее небо и красные шарики!
78
11
 
8
 
! Отговори
Тъй ами преди 2 години
Сички руски корабли под запор! Некой пиен руснак шси фърли окурока на барела и - айдеее! - фрък Чьорное море! и асобенна выпросният корабль!
77
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Риск за България няма щот сме в НАТО инсче да Путин иска по голяма граница в Черно Море за да може да се защитава това е
76
5
 
6
 
! Отговори
Николай марков: преди 2 години
"Някой спомни ли си за Пърл Харбър? Не, нали. А трябваше! Каквото се случи след това, предстои да се повтори. В природата си има закони, които западния свят не познава. Всичко се повтаря и ще продължи да се повтаря докато не научим правилата на природните закони, а не на нашите човешки измислени глупости, наречени от самите нас закони. Човекът е твърде малък, за да създава закони и е гост на тази планета, не собственик. Ако не го разбира, ще му се наложи да разбере по трудния начин."
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитрите руснаци си скриха флагмана на дъното на морето. Да видим сега как НАТО ще може да го плени!
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Външното министерство на ДНР с коментар за българските моряци! Скандални разкрития! Качено е на видео в Тубата.
73
4
 
18
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Ха, ДОБРЮТРО!!! ЧЕРНО МОРЕ - ВЪТРЕШНО РУСКО ЕЗЕРО Е МЕЧТА ОТ ВРЕМЕТО НА ЕК. ВЕЛИКА!!!!РАБОТИ СЕ ПО ВЪПРОСА С ВСИЧКИ СИЛИ!
72
6
 
15
 
! Отговори
Хахо преди 2 години
Риск за българия ????Нерде ямбол нерде стамбул? Голям лъжец ! Няма никакъв проблем за търговията на българия по черно море.Докато босфора не е в руски ръце А той никога няма да е защото е нато територия.Междудругото това беше целта на русия през 1878 при тъй нареченото ни освобождение
71
5
 
18
 
! Отговори
Шаламанов комунист преди 2 години
завършил в Москва, където ходят само подбрани хора като "експерта" Тодор Тагарев, кандидата за вицепрезидент на герп Пламен Манушев и други видни евроатлантици - бивши галеници на БКП с фуражки.
70
3
 
9
 
! Отговори
До Помня 80 преди 2 години
нещо като сегашната ситуация, в която кабелните снопове за коли за по 50 и повече хиляди евро се асемблират в най-бедните региони на Украйна и България, за да се намали себестойността им ли?или как Територията с Ограничен Суверенитет "Република България" си внася киселите краставички и бъркалките за кафе от страни като Виетнам?
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тоя не българин соломонов лие шаламан албанец лие предател
68
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 сребърника за г-н Шаламанов. Да не забрави да се обеси после
67
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свикнали са корабите да се мотаят по моретата и понеже е атомна държава никой не ги закача . Става пияния укр. вижда кораб и Бум ! Отде да го знае че масква5
66
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чантаджия си ти господин "Експерт"!