ООН: Близо 5,2 милиона украинци са избягали от войната

Жените и децата са 90 % от избягалите в чужбина
24 апр 2022 20:00, Красимир Ангелов
44
ООН: Близо 5,2 милиона украинци са избягали от войната
Снимка: БГНЕС

Броят на украинците, които са избягали от страната след нахлуването на Русия преди два месеца, наближава 5,2 милиона души, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Общият брой от 5 186 744 души е с 23 058 повече от данните от събота, съобщи ВКБООН.

Досега през април страната са напуснали повече от 1 151 000 украинци, докато само през март те са били 3,4 милиона.

Последните данни идват в момент, когато украинците отбелязват неделята на православния Великден.

"За народа на Украйна и за тези, които са принудени да напуснат страната, това ще бъде още един ден на страх, мъка, загуба и раздяла с близките, тъй като войната продължава да бушува безмилостно", написа в Twitter върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

"Нека силата и смелостта бъдат с тях“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Жените и децата са 90 % от избягалите в чужбина, а мъжете на възраст от 18 до 60 години, които подлежат на мобилизация, не могат да напуснат страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво ? Требва ли да ревна за фашистите ?
37
8
 
7
 
! Отговори
2014 преди 2 години
имаше преврат, пуч, незаконно превземане на Киев и Украйна от супернационалисти , бандеровци, фашисти и нацисти.......................те направиха етническа чистка над руснаците, забраниха не само руския език,но и българския език!!!!
36
12
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Да,даже ги срещам по софийските улици,яхна.ли джипове с мм.утр.енски номера.
35
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байденофилите са си активирали двете мозъчни клетки и се опитват да оправдаят глупостта, която съотвориха техните марионетки в синьо-жълто.
34
20
 
14
 
! Отговори
хм! преди 2 години
Сравнете с войната в Ирак, Сирия, Либия, Афганистан с тази в Украина, всъщност това дори не е война?! Украина до момента дори не е ОБЯВИЛА Война на Русия!!!!! 5,2 милиона бежанци..., всъщност от какво бягат тези укро "бежанци" от "войната" или от Украина?
33
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бългагите сме с братята руснаци. Дори сами ще им предадем всички ,които правят фелацио на запада.
32
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ТРЯБВА да ликвидира натовците в Азовстал до Сряда!
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКИ българи подкрепят Русия в борбата и с НАТО!
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се махат ВСИЧКИ в Атлантика!
29
7
 
9
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Още има около 35 млн. които ще търсят ясла без да работят. Окрайна ще си стане отново руска област с 5 млн население. Русия ще възстанови всичко. Тук бензина ще е лимитиран на 10 лв. На укрите ще им вдигнат помощта от 40 на 80 лв заради инфлацията. Кеффф
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен28 ....Югославия ,Ирак ,Либия ,Сирия ,Сомалия ...безумен агресор ....надрусан ,оцъклен ....
27
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки бeзyмен агресор за мен е враг на човечеството и няма никакво значение дали ми брат или роднина, а още по-малко чужденец, като руснаците... Да нападне суверенна държава и да разрушава градовете и убива населението, което в голямата си част е рускоезично.. това е чиста проба фашизъм...
26
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който подкрепя агресора Русия в тази война е съучастник и трябва да бъде преследван от закона! Само предатели русофили могат да паднат, толкова ниско... Да гледаш ежедневно, как се убиват беззащитни хора и разрушават градове заради болните амбиции на един изперкал дъртак в Кремъл и да го подкрепяш... това го могат само "хора" без чест и съвест.
25
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В празните кpaтуни на русофилите и идола им пcиxoпат в Кремъл има само войни и оръжия... Нищо съзидателно и позитивно свързано с благоденствието на обществото не ги интересува или вълнува... Дай им само да убиват или ограничават свободата на хората..
24
7
 
11
 
! Отговори
Прозрение преди 2 години
Някой все още вярва ли на медиите? Целта им е само и единствено да отвличат вниманието на стадото, за да не забелязва важното... Жалко за тези, които още не го проумели.
23
2
 
0
 
! Отговори
Бобо преди 2 години
Кто не ска́чет, тот моска́ль
22
25
 
18
 
! Отговори
Георги Панайотов преди 2 години
Как си очакват аз да застана на страната на Украйна и да обърна гръб на Русия, която ни е хранила цял живот. Моят дядо беше професор по живопис в Художествената академия в София. Възпитаник на Академията на изкуствата на СССР, ученик на великия руски художник Борис Кустодиев. Носител 3 пъти на орден "Георги Димитров", на орден "Карл Маркс". Хиляди изложби в Русия и е Европа. Почетен гражданин на СССР. Почетен член на Руската академия на науките. И до днес в Москва ме поздравяват, че съм му внук
21
8
 
20
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Защо няма иракски и йеменски знамена бе протести нещо ,в Пакистан краварите извършиха преврат и вкараха гангстери в правителството беше нещо 130 от всички160 сегашни управляващи са следвени за корупция ,ко каза киро корумприята била средство на Путин за контрол ,май пак имаме класически случай за американска пропагандна проекция !Не на краварите това им е бил инструментът винаги !Кирчо като краварска марионетка трябва да знае най-добре все пак :)
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак съм аз, номер 18 Не искам да правя чак социологическо проучване, но няма смисъл да ми цъкате минусчета! Просто искам да знам колко от вас помнят Горбачов? Тогава излъчваха още ефирна руска телевизия, преди да бяха свалили Тодор Живков. И я гледах с удоволствие, защотп беше много по интересна: "Клуб знатоков" помните ли? Излъчваха много рок и метъл, цели концерти на западни групи, докато по нашата телевизия най-много Лили Иванова и Васил Найденов.Не че имам нещо против де.
19
4
 
11
 
! Отговори
1-н преди 2 години
по една пушка и обратно- да се бият за родината си срешу агресора, а не да лежат на олинклузив