Сеул и Токио ще работят за подобряване на отношенията си

Според тях тристранното стратегическо сътрудничество със САЩ също е важно
10 май 2022 11:50, Йоана Цонева
6
Сеул и Токио ще работят за подобряване на отношенията си
Снимка: БГНЕС

В понеделник японският външен министър Йошимаса Хаяши и неговият бъдещ южнокорейски колега Пак Джин се съгласиха, че е необходимо страните им да размразят студените си отношения, породени от десетилетни военни проблеми.

Що се отнася до регионалните въпроси, министрите потвърдиха значението на засилването на тристранното сътрудничество с участието на САЩ за справяне с ядрените и ракетните заплахи от страна на Северна Корея по време на срещата си в Сеул в навечерието на встъпването в длъжност на новоизбрания южнокорейски президент Юн Сук Йол, съобщава японското външно министерство.

Хаяши и Пак "споделиха мнението, че двустранното и тристранното стратегическо сътрудничество, включващо и Съединените щати, е необходимо повече от всякога в настоящата международна ситуация, в която основаният на правила международен ред е застрашен, и че те не пестят време за подобряване на японско-южнокорейските отношения", се казва в изявление на министерството, предаде японският ежедневник "Майничи Шимбун".

По време на срещата, продължила около два часа, те се съгласиха, че двете страни "не трябва да стоят безучастни и да оставят отношенията между Япония и Южна Корея да се влошават още повече", се казва в съобщението.

Още по темата
Хаяши остро осъди Русия за агресията ѝ в Украйна, като заяви, че тя разклаща основите на международния ред и засяга не само Европа, но и Азия, според министерството.

Хаяши ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Юн като специален пратеник на министър-председателя Фумио Кишида и ще връчи на Юн писмо от премиера, когато по-късно се срещне с новия президент.

Преди да отпътува за Южна Корея, Хаяши заяви пред репортери, че ще използва двудневното пътуване като "важна възможност за тясно общуване" с новата администрация, за да върне двустранните връзки на "здрава основа".

Посещението му е първото на японски външен министър в Южна Корея от юни 2018 г. насам.

По-рано в понеделник Кишида заяви: "Трудните въпроси между двете страни остават, но те не могат да бъдат оставени такива, каквито са".

Токио твърди, че въпросите от времето на войната са решени и че Сеул трябва да следва споразуменията, насочени към разрешаване на споровете, като например споразумението от 2015 г., което урежда въпроса за "жените за утеха", набавени за военните публични домове на Япония по време на войната.

Според Фукуширо Нукага, бивш министър на финансите, на церемонията по откриването ще присъстват и осем членове на междупартийна група от японски законодатели, които се занимават с насърчаване на законодателния обмен между двете съседни държави.

Нукага, депутат от Либерално-демократическата партия, който оглавява групата, заяви пред репортери в Токио, че ще разговаря с Юн в сряда.

Очакванията за подобряване на връзките между Токио и Сеул нараснаха, след като Юн спечели убедително президентските избори през март. Основният кандидат на консервативната опозиция призова за "ориентиран към бъдещето" подход към двустранните отношения по време на кампанията.

Отношенията се обтегнаха по време на сегашната администрация на президента Мун Дже Ин заради проблеми, породени от колониалното управление на Япония на Корейския полуостров през 1910-1945 г.

Споровете между двете страни включват и въпроса за исканията на южнокорейски ищци за обезщетение за това, което според тях е било принудителен труд по време на войната.

Освен това двете страни са в пререкания по отношение на островчетата в Японско море, контролирани от Сеул и претендирани от Токио, известни като Такешима в Япония и Докдо в Южна Корея, както и по отношение на въведения през юли 2019 г. по-строг контрол от страна на Япония върху износа на полупроводникови материали за Южна Корея.

Откриването идва и в момент, когато Съединените щати се стремят да засилят тристранното си сътрудничество в областта на сигурността с Япония и Южна Корея след подновяването на севернокорейската ракетна и ядрена заплаха, както и нахлуването на Русия в Украйна.

Миналия месец встъпващият в длъжност южнокорейски външен министър оглави делегация в Съединените щати, изпратена от Юн за политически консултации. Добре информиран по въпросите на САЩ, той, както и Хаяши, е учил в Харвардския университет. Парк също е учил в Токийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не може да обедини Сеул и Токио, освен общият враг - Пекин.
4
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кой е по силен Самсунг или Сони на айфони :)))
3
2
 
1
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 1 година
комплексирани панелистанци!!!!
2
2
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
това хора ли са... тотален смях, лепнали са си тия парцали и се питат дали хората ги смятата за пр.о.сти...
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се прави.Мислите ли,че Корея не е страдала от Япония.Само тук на Балканиге в една държава наречена т.,.ки ке..ф нещата са други.