Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?

Ще последва ли примера на Грозни?
23 май 2022 22:00, Александър Попов
311
Каква ще бъде съдбата на разрушения град Мариупол?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

След превземането на Мариупол от руските войски в разрушения пристанищен град липсите са повсеместни. Руските окупатори обаче имат големи планове и дори вече подготвят паметници за „освобождаването“ на града.

От товарен микробус доброволци и войници раздават картофи и плодове. Групичка хора, включително деца, са се наредили и жадно чакат да получат пресни хранителни продукти. Кадрите са заснети и показани от руската държавна агенция Риа Новости, а посланието е ясно: руските войски се грижат за тези от жителите на Мариупол, които са останали в града, пише "Дойче Веле".

"Благодарим, че отново има вода. Надяваме се скоро да имаме също и ток и газ, както и мир", казва местна жителка.

Навсякъде в Мариупол се разчиства – поне така твърдят руските медии. В града празнуват победата над последните украински войници, които миналата седмица се предадоха. Кадрите от до голяма степен разрушения град внушават, че нормалността се завръща.

Кметът е напуснал града

По украинската телевизия кметът Вадим Бойченко опровергава това: „Канализацията е повредена, а в града все още живеят около стотина хиляди души. Лекари твърдят, че има опасност от инфекциозни болести като холера и дизентерия. За същото предупредиха и от ООН."

Бойченко обаче отдавна е напуснал града, а властта се упражнява от други. В началото на април неговите функции бяха иззети от бившия местен депутат Константин Ивашченко, който е бил член на проруската партия „Опозиционна платформа за живота". Главната прокуратура на Украйна го подозира в държавна измяна.

Идат руските паметници

Новите властимащи подготвят поставянето на паметници, включително се работи върху алея със засадени ели – в памет на загиналите за „освобождението" на града, както руската страна нарича окупацията. Русия дойде, за да остане, заяви в началото на май лидерът на сепаратистите Денис Пушилин. Сега започвало разминирането на пристанището, възстановяването на разрушените жилища, а Мариупол щял да стане курортно селище.

Украинският военен експерт Олег Жданов обаче искрено се съмнява в това: „Щом ще възстановяват града, значи трябва да осигурят средства от руския бюджет. Въпросът е кой ще управлява тези финансови потоци. Кадиров, разбира се. Това всъщност е почит към Кадиров за това, че неговите бойци участват във войната срещу Украйна."

Примерът Грозни

Според данни на британското разузнаване чеченските части в Мариупол са били ръководени от братовчед на чеченския лидер Кадиров. Самият Кадиров заяви, че при възстановяването ще бъде използван опитът, натрупан след втората война в Чечения.

Тогава столицата Грозни беше почти напълно разрушена от руските войски. А това не е особено добър знак за Мариупол, твърди Жданов. Защото и до днес в Грозни е възстановен само центърът, докато останалите части на града продължават да са в руини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Чешат се *** и путинистите, защото опорките им издишат. могучаята УЖ щеше да се разходи в Украйна, да свали законното правителство и да открадне половин Украйна за 5 дни. Да, ама не, могучаята затъна като петел в кълчища, вече 3 месеца расия е в политическа изолация, русначетата загиват заради болните амбиции на един диктатор-масов убиец, а украинската армия е на границита на расия... А, единствения "освободен" град в Украйна е подарен на кадиров и мюмюнските му орди.
192
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас партньори са ни кюрдите - ИДИЛ, талибаните - Ал Кайда, евреите/фашягите - Украйна и Израел... Добавяме грузинци, албанци и литовци, които са известни с търговията с наркотици из Европа и Сомалийските пирати в Червено Море... Каквато и да е съдбата на Мариупол, ние сме в съюз с най-долната *** на света...
191
26
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 години фашистка Русия финансира сепаратистите в Донбас, които използваха цивилните там, като.... жив щит срещу украинската армия,(3 000 цивилни жертви и 10 000 ликвидирани проруски бандити) която се опитваше да си върне контрола в Донецк и Луганск. Кремълският пcиxoпат спря 11 опита на ООН да изпрати миротворци и нарочно изчакваше момента след Олимпиадата в Китай за да нападне вероломно Украйна... Това са фактите русофилчета...
190
26
 
9
 
! Отговори
Азовците преди 1 година
вече дават и тайни - именно американски и англииски инструктори са им казвали да исползва жителите на МАРИОПОЛ КАТО ЖИВ ЩИТ ! Казали им , че могът да убиват когото си искът от цивилните ако не им харесват и да не говорим за жените . Имало случай когато са държали голи жени до 8 дни без храна но са ги обратвали след което те умирали !! знае само за една че е останала жива и някой от коман-те я искарал от мазето и е дал пари за да купи дрехи като временно и дал военна куртка!
189
20
 
14
 
! Отговори
. преди 1 година
"Руските окупатори" , зеучите като северномакедонски дисниландци , да ви го налнем у утрепаната страничка надупена ...
188
10
 
11
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Ще въскръсне като Грозни....
187
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая Украйна, войната на юг започва. Израел вчера бомбардира летището в Дамаск защото Иран започват да вкарват оръжия в Сирия. Асад иска да разкара кюрдите от Алепо, а евреите се чудят как да спасят Ал-Кайда.
186
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** не се чешете дето не ви сърби . Сталинград беше изтрит от лицето на земятя идете го вижте сега !!!
185
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, ако Мариупол попадне в ръцете на руснаците да го "разкрасяват", значи няма да се осъществят плановете с възстановяването му да се заеме един от най-известните световни архитекти от Лондон, който беше обещал да го превърне едва ли не, в украинския Дубай! В Туитър публикуваха проектите на този архитект и това беше нещо уникално. Ама руснаците ако го завладеят, ще построят едни соц. панелки и едни бакалии да си пласират рублите и това е!
184
10
 
15
 
! Отговори
някой си преди 1 година
днесюесей и днес сте жалки!Само с лъжи и плюене по руснаците не се прави професионална журналистика!Александър ти в Мариупол ли си,къде са твоите снимки и видеоматериали/НЕ нали .шефовете така казаха/Мариупол не е разрушен ,има все пак щети но те са лесно поправими/Плюс това 2000 здрави момчета ще работят нон-стоп/азовските нацисти
183
7
 
13
 
! Отговори
Жителите преди 1 година
НА ТОЗИ ГРАД НЯМАХА ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ !!!!Защото са биле район на Донецк ! . Много от пенсионерите не са получавали пенсии ПОЧТИ 8 години въпреки депутатските питанета не само В РАДА но и в ООН разказва депутат от РАДА които е вече убит за това интервю (а опзицията им е разстеляна но НИТО ЕДНО ЗАПАДНО И ОЩЕ ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ СМИ НЕ ПИШЕ ЗА ТОВА.Знае се , че на Христо Гроздев са дадени факти но той се отказва да ги публикува (щяли и него да ра-ст-ре лят ) а вие говорите за гласност !!!
182
8
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Хората са щастливи,че никога повече в живота си няма да видят украински бойци в този град.Щом вече няма украинци, значи могат да водят нормален щастлив живот.В този ред на мисли си спомних как преди 20 години помолих една американка да сравни Прага с Киев, защото тя като турист току що бе пристигнала в Прага от Киев и беше възхитена от ПрагаРазховаряхме накратко и тя каза че идва от Киев и я попитах какви е мнението й за двете столици.Каза ми че разликата е огромна и ги сравни като деня и нощта
181
7
 
20
 
! Отговори
Нина преди 1 година
Около сас френска жуоналиска 8 год.е събирала видио факти за зверствата на АЗОВЦИТЕ в Мариопол !Няколко пъти я прекъсват за да Я питат за сетен път не се ли бърка , че именно АЗОВЦИТЕ ИМЕННО СА ЗВЕРСТВАЛИ В МАРИОПОЛ но винаги отговаря , че не се бърка и даже разказа как за няколко минути са разграбели тъговскияентъра на центъра на града и полицията бездейства ! Много от краденото вече е зад границата и това е факт от граничните пунктове ! Има изнасяне на 280 млн долара само от един човек
180
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходете из България ще видите, че без война много села и малки градчета изглеждат така.
179
8
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Небензя съоющи - западните сми са съгласни , че ГУЧА е обстрелян от ВСУ- Значи украинците са лъгали не само Фое дер Пяин но всички хора по света ! А френски журналист призна , че в присъствие на западните СМИ ВСУ стреля по жилищни блокове а са обвинили руснаците !!!!!!!!!!! И КО СТАНА ТЯ ??? ЗАПАД РАЗБРА ЧЕ КОН БОБ НЕ ЯДЕ !
178
2
 
3
 
! Отговори
ристин0 свирки пра преди 1 година
виш ли до пасольството, както преди?
177
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Мислите ли, че ако Русия им предлагаше по-добър живот, то украинците щяха да се бият?" - Кои украинци визираш? А: Онези от редовната армия, които още 2014г. отказваха да се бият срещу собствения си народ и започнаха да преминават на страната на ДНР и ЛНР? Б: Нео-нацистите, които от 3 месеца се крият зад жени и деца? В: Наскоро мобилизираните, заминали насила, дето се предават при първа удобна възможност? Г: Затворниците, на които бе раздадено оръжие? :}
176
7
 
6
 
! Отговори
Образец преди 1 година
Руските фрадове са така в центъра е горе долу нормално и всичко одтанало е все едно след война, така че това ще да е
175
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили, вие вярвате ли наистина, че някой, който не може да оправи и сложи в ред собствената си страна, която тъне в мизерия, ще направи проспериращо и притегателно място на чужда територия?! Понякога се чудя, вие в коя паралелна реалност живеете! Видях кадри от Крим (доста преди тази война) и страшно ми заприлича на черноморски курорт от времето на социализма и си помислих: Това е много руски пейзаж, много депресивен!
174
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват първо паметниците!, че то каква руска територия ще е без паметниците на героите освободители?! Някой да не си помисли, че руснаците са окупатори??? Нееее, руснаците САМО освобождават! Затова първо бързат да маркират новата руска придобивка с паметници!