Предалите се войници от "Азовстал" са в задоволителни условия, не са насилвани

Лидерът на полка "Азов" е успял да се чуе за кратко със съпругата си
25 май 2022 14:12, Нели Христова
48
Предалите се войници от "Азовстал" са в задоволителни условия, не са насилвани
Снимка: БГНЕС

Украинските войници от "Азовстал", които са в руски плен, се намират в "задоволителни" условия. Те не са обект на насилие от страна на окупаторите. Това е заявил командирът на митичния полк Азов полковник Денис Прокопенко "Редис", който се е свързал по телефона със съпругата си, съобщи "Украинская правда", позовавайки се на "Гардиън" и АП.

Катерина Прокопенко е успяла да се чуе със съпруга си за кратко.

"Той каза, че е добре, и ме попита как съм", споделя жената.

Връзката обаче прекъснала, преди командирът на азовци да каже каквото и да е повече, допълва "Украинская правда".

Не е известно дали Прокопенко е могъл да говори свободно. Жената допълва, че има информация от други източници за условията, в които се намират пленените войници. Според нея условията са "задоволителни". Украинските защитници са нахранени, дават им вода и, поне досега, те не са били подлагани на насилие.

Катерина подчертава, че телефонното обаждане на съпруга ѝ е било координирано от украинското и руското правителство с посредничеството на Червения кръст. Прокопенко е казал, че повечето от ранените воини се намират в затвора в окупираната Еленовка, а малка група тежко ранени са в болница в окупирания Новоазовск.

Катерина Прокопенко и съпругата на друг офицер от "Азов", Арсений Федосюк, Юлия, заявиха пред AP, че споразуменията между Украйна и Русия предвиждат подходящо погребение на загиналите бойци и определени условия за военнопленниците, по-специално възможността да се обадят на членовете на семейството си. През последните два дни няколко семейства вече са получили обаждания от военните.

Прокопенко каза, че доколкото тя знае, никой от бойците не е отведен в Русия.

Екатерина Прокопенко основа независима организация в подкрепа на бойците от Азовстал и това не е само Азов, но и морски пехотинци, граничари и полицаи.

„Целта на организацията е да организира ежеседмични разговори със затворници, да разобличава руските фалшификати за нашите момчета, да им осигурява задоволителна ситуация: легло, лекарства, вода и храна и да провежда кампания за бързото им освобождаване“. - каза Катрин.

Според The Guardian най-малко 1000 украински бойци, включително членове на батальон "Азов", бяха преместени на контролирана от Русия територия миналата седмица, след което руски войски превзеха стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

Преди това единствената новина за условията за престой на защитниците на Мариупол дойде от руснаците. Международният комитет на Червения кръст, който следи за условията на задържане на военнопленниците, не коментира ситуацията.

Според наличната информация повечето от ранените бойци на Азов са държани от руснаци в затвор в село Еленовка, докато по-малка група тежко ранени бойци са в болница в град Новоазовск в окупираната част на Донецк регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следваща спирка Грозни..
16
5
 
48
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Естествено че не са насилвани,това да не са украинци,да се гаврят с пленници.Не знам с каква воля руснаците издържат да се държат хуманно с тях.След всички издевателства над руски воиници,след всичката омраза срещу Русия.
15
6
 
22
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Добре е да почнат да ги насилват. И който забременее да го пращат да работи 😅
14
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Споразуменията между Украйна и Русия предвиждат подходящо погребение на загиналите бойци и определени условия за военнопленниците, по-специално възможността да се обадят на членовете на семейството си" ____________________ Разбираме, че Русия ги спазва, а укро-нацистите подлагат военноплениците-руснаци на изтезания. Къде са защитниците на правата на човека? Или руснаците не са хора?
13
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нас българите говоря : "И тоз който посмее във война да ни хвърли нека пръв се приготви да мре. Ще го срещнат спокойно милионите войни оседлани са нашите коне."
12
9
 
72
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Спокойно тавариши! Насилването след операцията! Не, че нещо, но на тези ще им се стъжни живота! Или поне на доказаните убuйцu. Има достатъчно видеоклипове, на които украински войници доразстрелват ранени руснаци, а вчера излезе един, в който петима руснаци изнесоха ранен украинец през 2 км. минно поле, в чувал направен като бохча и клон през него. Неговите го бяха зарязали, завалията! Успяха да го спасят момчето. Но на война е така. Едните пращат професионалисти, другите - всякакви псих0та!
11
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те се обединили с Полша но се сетих за една песен: "Помнят всички атамани помнят полските панове наща армия как ги срази"
10
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като разбрах че нашия съвременник Леонид Брежнев също е украинец освен Никита Хрушчов и двамата с отрицателен имидж какво да говорим за "елита" на тоя народ и тая страна. Зеленски и той същия.
9
14
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистки отре пки, избивали 8 години рускоезично население в Източна Украйна, после криели се 2 месеца като плъхове в канализацията зад жив щит от жени и деца. толкова за Азов.
8
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От страна на укрите обаче има издевателства над руски военнопленници скопяване разпъване на кръст и изгаряне на клада. Моля се това да не е вярно
7
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана с героями на Покраина бе? Нещо няма новини. Иначе продължават да ядат як пердах в Северодонецк и Лисичанск. След Херсон скоро Одеса, Харков и Николаев ще се завърнат в лоното на Майка Русия. Покрайнината е от Днепър на запад. Това са и историческите й граници.
6
7
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от Мариупол са ясни. По-интересно е как са украинците от 115та бригада, които вчера бяха арестувани защото се оплакаха, че нямат оръжия за да се бият и бяха обявени за дезертъори. Забавното е, че в същия този ден Радата приеха закон гласящ, че дезертьорите ще бъдат отстрелвани... И така днес.бг, какво става с дезертьорите от 115та рота? Живи ли са или са поредните застреляни украинци от Киевския васал на Полша?
5
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имал е точно 20 секунди, за да каже, че е добре и добре се грижат за него и да попита отсрещната страна как е. Всичко разбира се не се случва под дулото на оръжието. Всичко е наред.
4
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофобията не се лекува! Поразява ниско интелигентните и е до живот! Зеленски предаде властта на Полша. Четете!!! Следователно битката не е за независимост а е путинофобска!!!
3
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Викаш по-добре е ислямист на Кадиров, отколкото православен християнин.
2
42
 
9
 
! Отговори
Малко руски хумор преди 1 година
Във все още "развлекателния" руски сайт "Пикабу" видях много забавно предложение от пУтриот - "Защо не пратят в тунелите на "Азовстал" онези, които са залагали гадни изненади, да си ги настъпват и да спестят риска за нашите сапьори." Това са руските дег.енерати, на които трябва да лижем подметките според местните им почитатели.
1
9
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е приятно нацистки плъх, койтопреди това осем години е терорел цивилни в Донбас, а после обясняваше как убили 2387129851 руснаци в мариупол, обясняваше че всички украинци дето се предават били национални предатели, а после скимтеше на Папата и Илън Мъск да го спасяват, да го видиш как хленчи и с треперещо гласче се радва че (още) не е бил изнасилен в ареста, в очакване на трибунала.