Близките в неведение, каква е съдбата на бойците от "Азовстал"?

Правителството просто им казва, че са живи
Обновена: 30 май 2022 12:35 | 30 май 2022 11:36, Нели Христова
264
Близките в неведение, каква е съдбата на бойците от "Азовстал"?
Снимка: БГНЕС

Преди две седмици стотици украински бойци прекратиха защитата на стоманодобивния завод "Азовстал". Сега някои от техните близки казват, че имат съвсем малко или никаква информация за местонахождението им.

"Не съм се свързала със съпруга си и не съм получавала информация за него напоследък", споделя Анна Ивлева, съпругата на Антон, морски пехотинец, който беше тежко ранен по време на обсадата на Русия на завода в Мариупол.

Изминал е повече от месец, откакто тя е говорила с него.

"Последният път, когато говорихме беше на 13 април. След това неговите братя по оръжие ми пращаха съобщения, че е още жив", казва Ивлева пред CNN.

Въпреки че украинските правителствени служители поддържат връзка, тя "няма информация" къде са бойци на "Азовстал" и при какви условия са държани те. И все пак тя се надява, че съпругът й е все още жив, дори и в плен.

"Всички ние – семействата, съпругите и майките на морските пехотинци, се подкрепяме, винаги сме във връзка помежду си 24/7“, каза тя. "Винаги обменяме всякакви налични новини. Ние сме като семейство."

След продължителна обсада, украинският пристанищен град Мариупол падна под пълен руски контрол по-рано този месец с предаването на "Азовстал" - последният бастион на украинската отбрана на града.

Не е ясно колко украински войници са в ареста на Русия, но руските военни твърдят, че над 2000 украински военнослужещи са се предали именно там.

Руската държавна пропаганда описва защитниците на "Азовстал" като "нацисти", пораждайки сериозни опасения относно начина, по който те могат да бъдат третирани в плен.

Друга жена на име Яна - чието гадже е морски пехотинец, който е бил в "Азовстал" - говори пред CNN при условие за анонимност, позовавайки се на опасения за сигурността.

"Не съм чувала нищо за него", казва тя. "Последният път, когато се свързахме, беше на 11 май."

Украинското правителство не е предоставило никаква информация къде може да е нейният приятел, добавя тя.

"Майката на гаджето ми се свърза с Международния комитет на Червения кръст, не мога да си спомня кога точно", разказва тя. "Само й казаха, че е жив, това е."

МКЧК участва в регистрирането на бойци, напускащи завода "Азовстал" от 17 май - отчасти за да помогне на военнопленниците да поддържат връзка със семействата си. Организацията работи в Украйна от 2014 г., когато започна войната в украинския регион Донбас.

Друга съпруга на защитник на Азовстал, Татяна, каза, че съпругът й е успял да й се обади от неизвестен номер след предаването и й съобщил, че някои от другарите му са задържани в град в контролираната от сепаратистите област Донецк.

"Гласът му беше спокоен и уверен", казва тя. "Той каза, че условията, при които са държани, са наред и че е възможно в бъдеще да им бъде позволено да получат някои пакети."

Татяна твърди, че е говорила със съпруга си около десет минути и че съпругът й е казал, че ще опита да се обади отново. Но оттогава тя също не е чула нищо.

"Това е, няма повече обаждания или новини", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предадаха се не са прекратили защитата...Предадаха се
109
3
 
13
 
! Отговори
Хасан Генов преди 2 години
Ще ги бесят, не бързайте да търсите информация. Грешка беше, че веднага не сложиха оръжие на земята и да развеят бяло знаме, а повярваха на един комик. Ще има трибунал, в момента се търси съпричастност с извършени от нацистите престъпления. Слава кокаине!
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им свърши попивката след 15-20 а за някои и повече години ще се приберат...
107
3
 
14
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Разстрела им е малко! Взеха да се пречупват нацистите, скоро Киев ще падне! Клатят се фашагите, скоро Полша, ще ги последва!
106
3
 
16
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
След "евакуацита" се оказа че хохол-армията е съставена предимно от готвачи и шофьори.Ще има трибунал в Мариупол.За тия с татуировките,не хранете големи надежди.
105
1
 
9
 
! Отговори
Не разбирам много преди 2 години
Аз слушам истории, как някои от близките са на почивка в Гърция. Едва ли ги вълнува много.
104
2
 
5
 
! Отговори
12345 преди 2 години
Близките в неведение, каква е съдбата на бойците от "Азовстал"?Как къде, отишли са за рециклиране!
103
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...прекратиха защитата на Азовстал...хахахаха.Предадоха се бе Нело.И сега са пленници.И като такива са им събрали телефоните и таблетите.Хич не ми е жал за тях.Забравихте ли клипа със съблечените голи момчета пред изкопаните от самите тях гробове.А как ги прострелваха в краката и коремите.Украинските съдисти ще си получат заслуженото.
102
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Да повторим пак: НКВД е учило ЕсЕс как се правят концлагери. Руските "герои" и "освободители" от "фашизма" (наричан нарочно така от руската пропаганда, за да не се прави аналогия с национал-социализма, защото звучи (и Е) като Социализъм/Комунизъм), са си сътрудничили с хитлеристите, за да съзадават места за убийства и мъчения.
101
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На брифинга на руското посолствто миналия четвъртък посланик Митрофанова го каза ясно. Първо руските войници ще установят поименно кой от заловените е редовен войник на ВСУ и кой е член на батальона AZOV. Редовните се освобождават, вторите отиват на съд. Това изисква време.
100
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близките на предалите се войници не трябва да хранят големи надежди, че ще ги видят отново. РусНАЦИте са учили хитлеристите как се правят концлагери. Това е достатъчно да знаете за какво става дума.
99
2
 
8
 
! Отговори
yoga707 преди 2 години
... отговарям на майките им: намират се в град в Луганската република с име Нов Нюрнберг и ще застанат пред Трибунал. Някои може да преминат в един по-добър свят, други ще излежават дълги присъди като строители. Във всички случаи няма да бъдат в хотели на първа линия край чистото Черно море.
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай сега,нали до вчера оня зеленясалият наркоман ни продъни ушите,че *Героите на Украйна* били *евакуирани*а пък сега какво се случвало с тях?
97
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как?!?!?!? Нали Зеленски каза, че са ги "евакуирали"? Не са ли си по домовете вече? Пак ли блядска пропаганда!! КАКВО ПО ДЯВ0ЛИТЕ СТАВА! Кажете ми, че непобедимата украинска армия вече е близо до Москва! Путлеристите се опитват да ни мачкат психически!
96
1
 
11
 
! Отговори
БС преди 2 години
Може и влака за Сибир да са взели ?
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тези не се тревожете, Путин ще сепогрижи. А ние кво прайм с еврото???
94
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри хора, спрете убиеца путин! Отрежете му петите и го пуснете да си ходи!
93
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойците от Азов ще бъдат разменени с руски военнопленници. Нищо друго няма да стане...
92
2
 
5
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 2 години
Иван Минчов Вазов печели титлата "БАЩАТА НА БЪЛГАРСКАТА ПОЕЗИЯ" ..,а брат му Владимир Минчов Вазов печели ОДРИН! ЦЕЛИЯТ СВЯТ ОЩЕ НЕДОУМЯВА КАК СМЕ ИЗТРЕЩЯЛИ ОДРИН!
91
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин крие новите оръжия. Има " машина времени " . Ще връща Русия в XV век !