Стотици украинци, приети във Великобритания, са бездомни

На 660 домакинства местните власти е трябвало да осигурят подслон
17 юни 2022 11:50, Елка Василева
55
Стотици украинци, приети във Великобритания, са бездомни
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици украинци, приети в Англия след началото на руската инвазия в Украйна, са останали без дом или са заплашени да останат без дом, сочат нови данни, предаде ДПА.

Семейства, на които беше разрешено да дойдат в страната, за да се присъединят към намиращи се вече там роднини или като част от програма за приютяване, наречена "Домове за Украйна", са се сблъскали със затруднения и с проблеми при настаняването.

Още по темата
В периода до 3 юни на общо 660 украински домакинства е трябвало да бъде осигурен подслон от местните власти по данни на Правителствената агенция за повишаване на стандартите на живот, за жилищното строителство и местното самоуправление. Това означа, че тези домакинства са били оценени като бездомни или с риск да останат без дом. Около 180 от тях едночленни, а останалите 480 са домакинства с непълнолетни лица.

Тези данни не показват истинския мащаб на броя на бездомните хора в Англия, тъй като повече от една четвърт (26 процента) от местните власти не са отговорили на проучването, проведено в тази насока, което не е било задължително.

"Повече от 77 200 украинци са пристигнали във Великобритания след инвазията на Путин и всички пристигнали имат достъп до обезщетения и обществени услуги, както и до правото да работят и учат от деня на тяхното пристигане", заяви говорител на правителството.

"Преобладаващото мнозинство от хора се установяват добре, но в малка част от случаите, когато взаимоотношенията със семейството или с хората, приели да ги подслонят, се обтегнат или приключат, общинските съвети са длъжни да гарантират, че семействата няма да останат без подслон". "Общинските съвети също така имат достъп до услуга за намиране на нови хора, които да поемат грижите по програмата "Домове за Украйна".

След началото на руската инвазия в Украйна Великобритания създаде две програми, които позволяват на бежанци да пътуват до Острова, припомни ДПА.

Схемата "Домове за Украйна" позволява на украински граждани и членовете на техните семейства да отидат във Великобритания, ако имат осигурен така наречен спонсор, който да се погрижи за тяхното приютяване.

Данните, които бяха публикувани вчера, показват, че 90 домакинства, които са били одобрени по програмата, са получили сега статут на бездомни или застрашени от оставане без дом, защото споразумението за тяхното подслоняване се е провалило. За други 55 домакинства се е оказало, че при пристигането жилищата, в които е трябвало да бъдат настанени, вече не са били на разположение или пък са били неподходящи за настаняване.

Според втората програма за настаняване на бежанци от Украйна, наречена  "Семейства от Украйна", която позволява на кандидатите да се присъединят към свои роднини на Острова или да удължат престоя си в Обединеното Кралство, 175 домакинства в Англия са били категоризирани като бездомни, тъй уговорките за тяхното подслоняване са се провалили. А още 280 домакинства също са били категоризирани като бездомни, защото при пристигането мястото, на което е трябвало да бъдат настанени, не е било на разположение или пък е било неподходящо. Регистрирани са и 55 домакинства, при които причината да бъдат категоризирани като бездомни или застрашени от оставане без дом е "друга" или "неизвестна", без да се пояснява конкретно каква.

От общо 660-те домакинства, които спадат към оценените като бездомни, малко повече от половината (345) са били регистрирани като временно настанени към момента на изготвяне на данните. Това включва хотели, хостели, имоти на жилищни асоциации, които предлагат нощувка и закуска и други видове настаняване, използвани от местните власти за изпълнение на законовите им задължения към бездомните.

Според данните 20 домакинства са избегнали да бъдат оценени като бездомни, защото са намерили друг доброволец по програмата за настаняване.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
14
 
5
 
! Отговори
Алеко преди 1 година
Чета ви злобните коментари тука и ви се чудя,колко по злобни можете да станете.. това укри,индоевропейски, кравари и т. н. Наш *** найкрасив и умен, щото тука, който е минал, все гое.. л... и друго другарче да ви питам.... като взападните държави е толкова зле, що чиняттам децата и унуките ви?
47
6
 
35
 
! Отговори
Лили преди 1 година
Нали Борис въоражава неофашистите ! Там и в САЩ и Брюксел да отидат , спаха 12 години докато Азовци безчинстваха ,сега нека стоят будни и бездомни , пожелаха си такава съдба!
46
3
 
47
 
! Отговори
жилища преди 1 година
В Западна Европа да имаш собствено жилище, е лукс. Най-богатите са лесни. Всички по-надолу са под наем, който поради високите цени е непосилен. Скоро прочетох и статия с приблизителното заглавие - Ужасяващото състояние на липсата на стоматологична помощ във Великобритания. На дете на 14 години напр.. са извадени 10 зъба, родителите нямат пари да го лекуват. Самотен баща няма 500 паунда за вадене на зъб... Прехвалената империя????
45
2
 
34
 
! Отговори
ми да са дошли тука преди 1 година
щеше да са в хотелите на издръжка на свръх умните българи!
44
1
 
42
 
! Отговори
До Валери преди 1 година
Братството е докато се продават оръжия,т.е. приходи.Грижата за бежанците са разходи.
43
0
 
30
 
! Отговори
Валери преди 1 година
Какво стана с братството им...ха ха ха
42
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквания и действителност драстично се разминават.Срам за англичаните,ако са ги оставили да спят в метрото.Там е опасно.
41
14
 
5
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Гироям слава!
40
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСИГУРЯВАМ КВАРТИРИ НА УКРАИНЦИ МЕТЪР НА ДВА.
39
2
 
28
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Мостове има за всички :)))
38
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах смех а те мислеха че в НАТО ще цъфнат. Ще се върнат посрамени и накакани в Русия и ще си седнт на тртките.
37
1
 
57
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Англосаксонската система не е социална система. В основата винаги е била да се насаждат братоубийствени войни и да се подклаждат до край. Затова на Англия не и трябват бежанци от Украйна, а и трябват украинци, които да се бият срещу Русия.
36
1
 
36
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Много странно. Пък мен не ме пускат даже да вляза в страната... Станаха новите индоевропейци.
35
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не ги настаняват в луксозни хотели в кралството може и в замъци.
34
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина може да е много щедър, но също може да бъде много жесток, урките явно не го знаят това нещо :)) Едно е гостоприемство като нашето, друго е да се възползваш като *** :)
33
0
 
31
 
! Отговори
Vlady преди 1 година
Да стегнат изоставените бивши китоловни бази в Южна Джорджия и да ги настанят там.
32
3
 
36
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
"каква е тази трогателна снимка - хохоли реват на фона на пакистанци, които им се смеят?"......... Хаха верно ве - сега я загледах снимката хахахаха.... Ей това е коментара на деня - благодаря ти пиччч - разсмя ме
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не ги настаняват в луксозни хотели в кралството може и в замъци.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква е тази трогателна снимка - хохоли реват на фона на пакистанци, които им се смеят?
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма грешка в долния коментар броя на приетите бежанци е равен на нашия а Великобритания е много по голяма и по мощна сила