Стотици украинци, приети във Великобритания, са бездомни

На 660 домакинства местните власти е трябвало да осигурят подслон
17 юни 2022 11:50, Елка Василева
55
Стотици украинци, приети във Великобритания, са бездомни
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици украинци, приети в Англия след началото на руската инвазия в Украйна, са останали без дом или са заплашени да останат без дом, сочат нови данни, предаде ДПА.

Семейства, на които беше разрешено да дойдат в страната, за да се присъединят към намиращи се вече там роднини или като част от програма за приютяване, наречена "Домове за Украйна", са се сблъскали със затруднения и с проблеми при настаняването.

Още по темата
В периода до 3 юни на общо 660 украински домакинства е трябвало да бъде осигурен подслон от местните власти по данни на Правителствената агенция за повишаване на стандартите на живот, за жилищното строителство и местното самоуправление. Това означа, че тези домакинства са били оценени като бездомни или с риск да останат без дом. Около 180 от тях едночленни, а останалите 480 са домакинства с непълнолетни лица.

Тези данни не показват истинския мащаб на броя на бездомните хора в Англия, тъй като повече от една четвърт (26 процента) от местните власти не са отговорили на проучването, проведено в тази насока, което не е било задължително.

"Повече от 77 200 украинци са пристигнали във Великобритания след инвазията на Путин и всички пристигнали имат достъп до обезщетения и обществени услуги, както и до правото да работят и учат от деня на тяхното пристигане", заяви говорител на правителството.

"Преобладаващото мнозинство от хора се установяват добре, но в малка част от случаите, когато взаимоотношенията със семейството или с хората, приели да ги подслонят, се обтегнат или приключат, общинските съвети са длъжни да гарантират, че семействата няма да останат без подслон". "Общинските съвети също така имат достъп до услуга за намиране на нови хора, които да поемат грижите по програмата "Домове за Украйна".

След началото на руската инвазия в Украйна Великобритания създаде две програми, които позволяват на бежанци да пътуват до Острова, припомни ДПА.

Схемата "Домове за Украйна" позволява на украински граждани и членовете на техните семейства да отидат във Великобритания, ако имат осигурен така наречен спонсор, който да се погрижи за тяхното приютяване.

Данните, които бяха публикувани вчера, показват, че 90 домакинства, които са били одобрени по програмата, са получили сега статут на бездомни или застрашени от оставане без дом, защото споразумението за тяхното подслоняване се е провалило. За други 55 домакинства се е оказало, че при пристигането жилищата, в които е трябвало да бъдат настанени, вече не са били на разположение или пък са били неподходящи за настаняване.

Според втората програма за настаняване на бежанци от Украйна, наречена  "Семейства от Украйна", която позволява на кандидатите да се присъединят към свои роднини на Острова или да удължат престоя си в Обединеното Кралство, 175 домакинства в Англия са били категоризирани като бездомни, тъй уговорките за тяхното подслоняване са се провалили. А още 280 домакинства също са били категоризирани като бездомни, защото при пристигането мястото, на което е трябвало да бъдат настанени, не е било на разположение или пък е било неподходящо. Регистрирани са и 55 домакинства, при които причината да бъдат категоризирани като бездомни или застрашени от оставане без дом е "друга" или "неизвестна", без да се пояснява конкретно каква.

От общо 660-те домакинства, които спадат към оценените като бездомни, малко повече от половината (345) са били регистрирани като временно настанени към момента на изготвяне на данните. Това включва хотели, хостели, имоти на жилищни асоциации, които предлагат нощувка и закуска и други видове настаняване, използвани от местните власти за изпълнение на законовите им задължения към бездомните.

Според данните 20 домакинства са избегнали да бъдат оценени като бездомни, защото са намерили друг доброволец по програмата за настаняване.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
40
 
! Отговори
ЗАЩО преди 1 година
Защо не ги вхарахте в Бъкингамския дворец направо !?!? хахахахаххахаха
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велика Британия е приела десет пъти повече бежанци отколкото Бг но е и десет пъти по голяма по население. Фифти фифти. Но по всички други показатели GB e много по мощна от BG. Трябва да приеме повече бежанци.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеее , и от Англия пререваха от украинските бежанци , явно по-уважава ни са другите , арабските и африканските бежанци , както е и в Бг , по-уважавани от ЕС и сащ са албанците и македонците , от българите , е няма рима но е вярно !
25
1
 
60
 
! Отговори
Бачи Кико преди 1 година
Имаше преди седмица две коментар за апартамент в Бургас даден под наем на укри. Та автора твърдеше, че негова позната пуснала укри под наем. Два месеца нито наем, нито платени сметки.Отишла с дъщеря си да ги гони,а те се заключили,след 20мин дошли трима укри с джип и с бутане изгонили хазяйката.Тя заплашила че ще се върне с полиция и на другия ден укрите офейкали, ама изпотрошили апартамента. Повече кво да напиша?! Слагайте си укр.флаг на фейсбука и дарявайте по една заплата.
24
1
 
32
 
! Отговори
Нахални преди 1 година
Е те какво искат да им подаряват къщи...
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"целенасочено пишеха статии как украинки разбиват британски семейства. Сега беженците са на улицата, а местните хора ги мразят. Какво очаквате?" - а тя целенасочено взе мъжа на англичанката с детето :D. Такъв е живота, украинец закла украинец в Ню Йорк щото говорел руски, четирима нокаутираха австриец на булевард в Австрия, четирима заколиха поляк, опитал се да ги спре от блудстване с момиче всичко от последния месец, а сигурно има и още много, но не ровичкам. Не бъди по-укра от укрите. ;)
22
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате у нас! Ще получите всичко безплатно, няма нужда да работите ако не желаете, ще живеете много по-добре от многобройните трудещи се бедняци у нас
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руските *** плюят газ по украйна. Аве нали бяхте "братски" народ?" - Бяхме, преди да изтрият историята на Велика България от учебниците, преди да разбият мемориала на Хан Кубрат в Мала Перешчепина и преди да забранят българския език в българските училища в Украйна, а направиха същото и с унгарците. Сега, все още сме, народи живяли заедно десетки векове но гледаме как единия брат превъзпитава другия. И ние не вършим нищо лошо. Никой не е на бойното поле... Можехме, да ги разтървем, ама ПП...
20
11
 
11
 
! Отговори
В Англия преди 1 година
целенасочено пишеха статии как украинки разбиват британски семейства. Сега беженците са на улицата, а местните хора (англичани) ги мразят. Какво очаквате?
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англо-саксонски номера !Защо англичаните най-моГУ мразят руснаците ? Защото Русия била , единствената независима държава в света , и те не можели да се намесват когато имат еНТЕРЕС !
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен , Авторът на " Без дом" е Хектор Мало
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анджелина Джоли няма ли да си осинове едно украинско семейство да им стане баба на децата?
16
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима англичаните не са ги настанили в ЛУКСОЗНИ ХОТЕЛИ?!
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е колегата с коментар #2 - айде всички със знаменцата си хващайте по едно семейство и си ги водете дома. *** не чакайте да работят или да ви помагат с нещо, длъжни сте им.
14
0
 
37
 
! Отговори
Стотици украинци, преди 1 година
приети във Великобритания, са бездомни. Само в Пловдив има около 3000 бездомника и не се намира решение на проблема от години, но добре, че в цяла Великобритания има "стотици" бездомни украинци.
13
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските *** плюят газ по украйна. Аве нали бяхте "братски" народ?
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дойдат тук! Ще ги настаним без пари в Радисън на пълен храноден. И джобни дори ще им дадем!
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ги настани в хотели. Като свршиха парите за хотели в станции ги настанихме. Ние не оставили на улицата. УК нали уж са богата страна?
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
англичаните ги гласели за безплатни берачи на продукцията им - хем щели да им намерят работа, хем щели да и плащат престоя в англия, а у нас юбре курорте
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така нали беха братя?