Погребаха малката Лиза, майка й неутешима: Пазете ни от този тиранин

Момиченцето бе убито при руски обстрел във Виница
Обновена: 17 юли 2022 21:54 | 17 юли 2022 21:39, Нели Христова
146
Погребаха малката Лиза, майка й неутешима: Пазете ни от този тиранин
Снимка: БГНЕС

Опечалени в Централна Украйна погребаха четиригодишно момиченце, което беше убито от руски ракетен удар в град Виница миналата седмица. Това се случва на фона на информацията на официални лица и анализатори предупредиха, че оперативната пауза на Москва от последните дни е приключила, сигнализирайки, че се дават нови смъртни случаи и още повече болка.

Още по темата

За убийството на Лиза Дмитриева, която имаше синдром на Даун и загина в количката си след час при логопед, се разчу по целия свят. Историята й се превърна в трогателен символ на тежката цена, която цивилните плащат заради инвазията на Русия.

Носейки корона от бели цветя, Лиза беше погребана днес. Православният свещеник избухна в сълзи и каза на плачещите роднини, че "злото не може да победи", цитират от The Guardian.

 

Бабата на Лиза, Лариса Дмитриева, галеше детето, докато то лежеше в отворен ковчег пълен с плюшени мечета в Преображенската катедрала във Виница от 18-ти век. "Виж, моето цвете! Вижте колко много хора дойдоха при теб", каза Лариса.

Бащата на Лиза, Артьом Дмитриев, стоеше мълчалив, а по лицето му се стичаха сълзи.

Погребението се състоя, когато се появиха кадри на тежко ранената майка на момичето, Ирина, явно обезумяла и говореща пред местен телевизионен канал, след като дойде в съзнание.

Лежейки в болнично легло, с видеоклип на дъщеря си, който върви на телефона й, тя каза на репортерите: "Светът не го интересува. Виждат какво се случва, но не ни защитават. Колко пъти сме молили да затворят небето? А светът само гледа как се убива Украйна. Нашите деца биват убивани, нашите войници и нашите хора."

"Пазете ни от този тиранин", каза тя, имайки предвид Владимир Путин, "защото след нас той ще отиде по-далеч и ще унищожи всичко".

Други двадесет и двама души бяха убити при атаката, а един човек все още е в неизвестност.

Докато погребението на Лиза течеше, руските ракети продължиха да обстрелват украински градове на фона на предупреждения, че подновена офанзива на Москва може да бъде насочена към региона около североизточен Харков – откъдето руските войски частично се бяха изтеглили – както и източната област Донецк, която се разглежда като основен фокус на Кремъл.

По време на посещение на фронтовата линия този уикенд руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на войските "да засилят допълнително действията на частите във всички оперативни зони".

 

Украинският президент Володимир Зеленски призова народа си да не се поддава на опитите на Русия да ги плаши с предупреждения за предстоящи ужасяващи ракетни атаки, които според него са насочени към разделяне на украинското общество.

"Ясно е, че никакви руски ракети или артилерия няма да могат да нарушат нашето единство или да ни отклонят от пътя ни към демократична, независима Украйна", каза той в нощното си видео обръщение към нацията в събота. "И също така е ясно, че украинското единство не може да бъде разбито от лъжи или сплашване, фалшификати или конспиративни теории."

Украински официални лица съобщиха за увеличаване на руските въздушни полети, включително ракети, изстреляни от стратегически бомбардировачи над Каспийско море.

"Това не са само ракетни удари от въздух и вода", каза Вадим Скибицки, говорител на украинското военно разузнаване. "Виждаме обстрел по цялата линия на съприкосновение, по цялата фронтова линия. Активно се използват тактическа авиация и ударни хеликоптери. Ясно е, че в момента тече подготовка за следващия етап от офанзивата."

Украинската армия каза, че Русия изглежда прегрупира части за офанзива към Славянск - символично важен град, контролиран от Украйна в източния регион на Донецк.

Британското министерство на отбраната заяви в неделя, че Русия засилва отбранителните си позиции в окупираните от нея райони в Южна Украйна след натиск от страна на украинските сили и обещания от страна на украинските лидери да изтласка Русия.

Украйна казва, че най-малко 40 души са били убити при руски обстрел на градски райони през последните три дни, докато войната, започната от Путин на 24 февруари, се засилва.

Ракетите удариха североизточния град Чухуев в Харковска област в петък вечерта, убивайки трима души, включително 70-годишна жена и ранявайки други трима, каза областният управител Олег Синегубов.

"Трима души загубиха живота си – защо? За какво? Защото Путин полудя?" каза Раиса Шаповал, 83, обезумяла жителка, седнала в руините на дома си.

На юг повече от 50 руски ракети "Град" удариха град Никопол на река Днепър, убивайки двама души, които бяха намерени в развалините, каза губернаторът Валентин Резниченко.

В неделя още руски ракети удариха промишлени съоръжения в стратегическия южен град Николаев, ключов корабостроителен център в устието на река Южен Буг. Нямаше незабавно информация за пострадали.

Николаев е изправен пред редовни руски ракетни удари през последните седмици, докато Москва се опитва да смекчи украинската отбрана, с цел да отреже цялото черноморско крайбрежие на Украйна чак до румънската граница.

В началото на кампанията украинските сили отблъснаха руските опити да превземат Николаев.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков каза, че руските ракети са унищожили депо за противокорабни ракети Harpoon, доставени на Украйна от съюзниците на НАТО, твърдение, което не може да бъде независимо потвърдено.

Министерството на отбраната също така съобщи, че неговият самолет е свалил украински хеликоптер МИ-17 близо до източния град Славянск и самолет СУ-25 в района на Харков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Популизъм преди 1 година
Това е защото отразявате убитите деца само в Украйна, а убитите в Донбас? Те не са ли деца, не са ли хора? Аааааа те са ***, защото не са на страната на т.н.демокрация и несъществуващите и измислени ценности!
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На блатната с.***,коментираща и оправдаваща *** чудовища,не им е неудобно да се опитат малко да смирят тона ,даже,когато става дума за убийство на дете.Гнусно.Мога само да им пожелая да им се връща от сърце.На зло куче-зъл прът!
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо позволявате писане само с главни букви, тези мислители нещо по умни ли са от другите коментиращи.
95
0
 
3
 
! Отговори
до електронния преди 1 година
манипулатор на коментариите от ДНЕС бг ! Божията ръка ще те достигне, където и да се скриеш, страхливецо !
94
0
 
3
 
! Отговори
до електронния преди 1 година
манипулатор на коментариите от ДНЕС бг ! Божията ръка ще те достигне, където и да се скриеш, страхливецо !
93
0
 
3
 
! Отговори
до електронния преди 1 година
манипулатор на коментариите от ДНЕС бг ! Божията ръка ще те достигне, където и да се скриеш, страхливецо !
92
0
 
3
 
! Отговори
до електронния преди 1 година
манипулатор на коментариите от ДНЕС бг ! Божията ръка ще те достигне, където и да се скриеш, страхливецо !
91
2
 
6
 
! Отговори
До 111 И 112 преди 1 година
ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ЕДНИ НЕ ОПРАВДАВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ДРУГИ !!!
90
5
 
5
 
! Отговори
До ТРОЛ 115 преди 1 година
ПОЖЕЛАВАМ ТИ ДА ИЗПИТАШ СТОКРАТНО БОЛКАТА НА РОДИТЕЛИТЕ НА ТОВА ДЕТЕ, ЗА ДА СЕ ПРЕРОДИШ В ЧОВЕК В СЛЕДВАЩИЯ СИ ЖИВОТ !!!
89
1
 
1
 
! Отговори
До 108 Анонимен преди 1 година
Нещастни 108, явно животът те е озлобил, вместо да почерпиш от живота си мъдрост, си затънал в злоба. Твоите демони бързо ще ти изпият енергията. БОГ ДА ТИ ПРОСТИ !
88
3
 
2
 
! Отговори
До 112 Анонимен преди 1 година
ЕВРОПЕЙСКИТЕ БЕЗГРЪБНАЧНИ ПОЛИТИЦИ НЕ СПРЯХА ХИТЛЕР НАВРЕМЕ !!! ПСИХОПАТИТЕ НЕ РАЗБИРАТ ОТ ДИПЛОМАЦИЯ, САМО ОТ ТОЯГА !!! КУЧЕТО СКАЧА КОГАТО УПЛАШЕН ПОБЕГНЕШ !!! КУЧЕТО БЯГА КОГАТО РАЗМАХАШ ТОЯГА !!!
87
5
 
3
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 1 година
САМО ПСИХОПАТИ МОЖЕ ДА ОПРАВДАВАТ МАСОВОТО ИЗБИВАНЕ С РАКЕТИ НА МИРНО НАСЕЛЕНИЕ !!! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАКИВА В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ СЕ СРЕЩАТ !!!
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и сега ще се стигне до Хирошима и Нагасаки. Не спирате да драскайте неща, които директно водят към по мащабна война. Вижте си писанията
85
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но за изпарение деца в Хирошима, от които даже нищо не остана за погребение защо не пишете?! А за изгорените с HanaлM деца във Виетнам, Лаос Камбоджа, също!!!
84
20
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дари оръжие на Украйна - спаси Живот на украинско дете!
83
6
 
21
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Боже, прости им! Те не знаят какво правят. Голям грях има този, който оправдава смъртта на дете
82
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От коментарите си правя заключение че повечето наши съceлянu одобряват случилото се! Тоест, така му се пада на детето, щом е решило да се роди като украинче!
81
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко деца умряха в Донбас от 2014, пропагандисти долни????
80
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За момиченцето, което загина в Нова Каховка от украински обстрел, къде е статията? А за децата, които загинаха в Донецк при последните бомбардировки?
79
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинското лице на Русия. Това е резултата от "мъдростта" на този народ.