Лукашеко: Да спрем войната в Украйна, по-нататък се намира бездната на ядрената война

Президентът на Беларус хвърли вината на Запада
21 юли 2022 22:35, Нели Христова
114
Лукашеко: Да спрем войната в Украйна, по-нататък се намира бездната на ядрената война
Снимка: БГНЕС

Западът, Украйна и Русия трябва да се споразумеят за прекратяване на конфликта в Украйна, за да се избегне "бездната на ядрената война", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в ексклузивно интервю за АФП.

"Трябва да спрем, да постигнем споразумение, да сложим край на тази бъркотия, операция и война в Украйна".

"Да спрем и тогава ще измислим как да продължим да живеем... Няма нужда да продължаваме. По-нататък се намира бездната на ядрената война. Няма нужда да се стига дотам", посочи Лукашенко.

Според него Западът е виновен за началото на военния конфликт и е "разпалил тази война" в Украйна.

"Вие разпалихте тази война. Вие разпалихте войната и я продължавате", заяви Лукашенко.

"Ние видяхме причините за тази война", добави той. "Ако Русия не ви беше изпреварила, членовете на НАТО щяхте да се организирате и да нанесете удар срещу нея".

Беларус послужи като плацдарм за намесата на Русия в Украйна, но Лукашенко досега избягваше да бъде страна в конфликта. Анализаторите твърдят, че той добре осъзнава факта, че повечето беларуси не подкрепят изпращането на войски в Украйна.

67-годишният лидер, който управлява Беларус от близо три десетилетия, настоява, че властите в Киев могат да прекратят войната, ако подновят преговорите с Москва и приемат нейните искания.

"Всичко зависи от Украйна", каза той. "Точно сега тази война може да бъде прекратена при по-приемливи условия за Украйна".

Лидерът на Беларус призова властите в Киев да "седнат на масата за преговори и да се съгласят, че никога няма да заплашват Русия".

В средата на април преговорите между Русия и Украйна до голяма степен бяха преустановени.

Лукашенко заяви, че Украйна трябва да приеме загубата на окупираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна.

"Това вече не се обсъжда", каза той. "Това можеше да се обсъжда през февруари или март."

В интервюто си Александър Лукашенко призна, че управлява авторитарна държава, но заяви, че в изолираната му страна няма политически затворници.

"Да, нашата система на власт е по-строга. Дори не изключвам думата "авторитарна"", каза той.

Лукашенко отхвърли "приказките за стотици" лишени от свобода хора.

"Тези хора се обявиха срещу държавата. Не срещу властите - срещу държавата и собствената си нация", каза той, визирайки онези, които са участвали в протестите срещу спорното му преизбиране за президент през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
до 88 преди 1 година
Ha предните избори Сорос не можа да го победи и да постави и там някой "Зеленски" на дамски токчета. Затова и не можа да пробута новите ценности в Беларус. Но на следващите, ще развърже още повече кесията и ще назначи в Беларус жена, африканка, лезбийка, която се е родила от мъжки пол. Само почакайте!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е Чингиз хан.
80
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 1 година
До АнонименНяма работници за нищо. Клкото и да се върнат безработица няма да има. Може да има евентуално по сериозно отношение към работата.
79
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Беларус е 1000% руска колония. Тука Копейкин и Болен искат да ни правят Беларус 2. Беларус е с по-малък БВП от България :)))))))))))))))))))))))))))))
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко е нелегитимен страхлив диктатор и ще виси на площада от някой стълб съвсем скоро ,само почакайте
77
4
 
8
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Страх ли усещам, че нещо от Русия замириса на заден въздух в съпровод на пръцконтии от Беларусь.... Lol Никаква война няма да спре, докато Украйна не си върне териториите и рашистите се приберат на своя Блатная територия, за да се радват на лунните пейзажи и "Марсиански хроники". В противе случай тази излишна държава с некачествен матрял ще бъде затрита от НАТО немедлено.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казахме ти да спреш войната още на 24 февриари. Ти не спря войната. Сега има специална операция за демилитаризация на складовете на рашистите и дебурятизация на Русия в Украйна.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е война, а специална операция за изгонване на руските нацисти от Украйна.
74
2
 
6
 
! Отговори
Руски копой преди 1 година
Каквото ти нареди Путин - това лаеш!
73
1
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Гледайте на ютюп видеа за белоруските краварници, как им се кара и юрка. Феодал.
72
3
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
До ИванБез НАТО сега щеше да приказваш руски и да се казваш Ванюша.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя ли почна да плаши с ядрено оръжие? По-скоро се усети че Путин ще го направи жертвен козел използваки ядрено оръжие от територията Беларус за да избегне непосредственото руско участие в употребата на ОМП. Такава тактика на Путин би създала объркване в НАТО за това кой носи отговорност за употребата на ядреното оръжие Русия или Беларус. Путин е гений на такива подлости, защото той не е човек който може да носи отговорност за действията си.
70
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Никой няма да натисне ядреното копче. Това означава самоубийство за цялата планета. Чел съм, че няколко вида ще оцелеят, но ние хората несме сред тях. Така че без паника.това си е театър за да ни оберат по бенциностанциите и магазините без да недоволстваме много много.
69
2
 
9
 
! Отговори
Белчиков преди 1 година
В Бълагрия безработица няма, има много незаети работни места и няма кой да работи, а картофения фюрер е толкова велик клoyн, че боко тиквата не може а му стъпи и на малкия пръст. Междувпрочем Беларус е спонсорирана от Русия с големи заеми за да бъде държана лесно в зависимост.
68
2
 
10
 
! Отговори
Белчиков преди 1 година
Ха-ха и картофения фюрер има фенове тук. Обясняват какъв висок стандарт на живот има при него.
67
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат, не искат, ще чуят какво им пее камбаната от Москва. Все-пак 30 години са твърде много за да напомняш, че има и друг начин за уреждане на нещата. Който разбрал, добре. Който не, е за негова лична сметка. Мечката мед с друг не дели, сама си го взема и сама яде. Затова е Мечка, а вие си дъвчете мантрите за демокрация от евроатлантическа солидарност.
66
9
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Грешка, не грешка, така стана с тази война.Руснаците не обичат да ги обкръжават - някак са срамежливи, от Втората световна война, та си обичат да са без врагове до границите.Обаче - имат природни залежи и това дразни Запада.Това е положението. Западът има и своя вина. Редно беше да не се разширяват военно на Изток.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тези хора се обявиха срещу държавата. Не срещу властите - срещу държавата и собствената си нация"_____________Напротив - обявили са се точно срещу властта! А една авторитарна държава се характеризира с това, че ВЛАСТИТЕ (диктаторите ) се отъждествяват с държавата и нацията, това е лостът за манипулация на диктатора, с която той държи народа в подчинение, внушавайки, че щом си против властта, значи си против нацията и страната си! Лукашенко= Путин 2
64
4
 
10
 
! Отговори
Конфуций преди 1 година
И най-лошият мир е по-добър от най-хубавия военен конфликт.
63
5
 
9
 
! Отговори
колхозника преди 1 година
Късно е либе за китка. И двамцата ви чака яко любов, но вие си го знаете. *** могат да устискат до време, но ти Бацька ще заминеш първи. И го знаеш.