11 години след Фукушима: Япония се завръща към ядрената енергетика

Страната се бори за осигуряване на стабилни енергийни доставки
26 авг 2022 05:50, Йоана Цонева
8
11 години след Фукушима: Япония се завръща към ядрената енергетика
Снимка: БГНЕС

Япония обмисля изграждането на ядрени реактори от следващо поколение и рестартирането на спрените централи в рамките на значителна промяна в политиката си, 11 години след тройната авария в атомната електроцентрала "Фукушима-1", която разклати зависимостта на страната от атомната енергия.

Министър-председателят Фумио Кишида заяви, че е възложил на правителствена комисия да проучи как "ядрените реактори от следващо поколение, оборудвани с нови механизми за безопасност", могат да бъдат използвани, за да помогнат на Япония да постигне целта си за въглеродна неутралност до 2050 г. Очаква се неговият съвет за "зелена трансформация" да докладва до края на годината, каза той в сряда, цитиран от в. "Гардиън".

Промяната на посоката, която може да включва удължаване на срока на експлоатация на съществуващите реактори, подчертават борбата на Япония за осигуряване на стабилни енергийни доставки в резултат на войната в Украйна и нарастващите разходи за енергия.

След катастрофата през март 2011 г., когато мощно цунами разруши резервното електрозахранване на АЕЦ "Фукушима-1" и доведе до разтопяване на три от шестте реактора, последователните правителства бяха принудени да намалят зависимостта на Япония от ядрената енергетика.

Оттогава повечето японски атомни електроцентрали не работят, а правителството заяви, че няма да строи нови реактори или да заменя остарелите, опасявайки се от обществена реакция.

Ако бъдат осъществени, плановете на Кишида ще означават драматичен обрат в тази позиция.

"Нахлуването на Русия в Украйна значително промени световния енергиен пейзаж... Япония трябва да има предвид потенциалните кризисни сценарии", каза той на среща за енергийната политика тази седмица.

"За да преодолеем предстояща криза, причинена от срив в електроснабдяването, трябва да предприемем максимални стъпки за мобилизиране на всички възможни политики през следващите години и да се подготвим за всякакви извънредни ситуации."

Министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура заяви, че е "изключително важно да се осигурят всички възможности за преустройство на стабилни енергийни доставки за нашата страна. От тази гледна точка ще разгледаме и всички възможности по отношение на ядрената енергия".

Кишида призна, че правителството ще трябва да спечели подкрепата на обществеността, която се обяви против ядрената енергия след аварията във Фукушима. Длъжностните лица смятат, че избирателите са станали по-благосклонни към ядрената енергия поради нарастващите разходи за гориво и след енергийната криза в Токио по време на неотдавнашната гореща вълна. Страната е силно зависима от вноса на изкопаеми горива.

"Това е първата стъпка към нормализиране на японската енергийна политика", казва Джун Арима, професор по проекта във Висшето училище по публични политики към Токийския университет.

В момента работят седем реактора, а други три са изключени за редовни проверки на безопасността. Десетки други все още преминават през процес на прелицензиране съгласно по-строгите стандарти за безопасност, въведени след бедствието през 2011 г., за което някои експерти обвиняват "ядреното село" на операторите, политиците и регулаторите.

Още по темата
По-голямата роля на ядрената енергетика в енергийния микс на Япония може да доведе до рестартирането на още седем реактора след следващото лято, включително два в най-голямата атомна електроцентрала в света "Кашивазаки-Карива". Рестартирането на централата ще бъде особено спорно, тъй като тя се управлява от Tokyo Electric Power, същата компания, която експлоатира и "Фукушима-1".

Бедствието през 2011 г. доведе до изхвърляне на огромни количества радиация в атмосферата и принуди десетки хиляди хора да напуснат домовете си. Някои райони в близост до централата все още са забранени за посещение, а други едва наскоро бяха отворени за жителите.

Правителството ще обмисли и удължаване на живота на съществуващите реактори над законовия лимит, като при изчисляването на времето за експлоатация на реакторите се изключи периодът, през който те са останали спрени - в някои случаи няколко години.

По принцип централите могат да работят до 40 години, но могат да продължат да произвеждат електроенергия още 20 години, ако преминат през модернизация на безопасността и преминат през проверки, извършвани от регулаторните органи.

Япония си е поставила за цел през 2030 г. производството на ядрена енергия да съставлява 20-22 %

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пълен японец може да построи АЕЦ на брега на океана с цунамита и да сложи дизелгенераторите в мазето. САЩ затова ги победиха и ги взривиха с ядрени оръжия. Тъппият японец слуша началника и се моли за здравето на императора, който го е вкарал във война и изтребление.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перките и панелите бяха добри, докато Япония, САЩ и Германия ги продаваха. Сега ги продава Китай и вече не са добри.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите десни комунисти слушат повелята на вождовете от Запада и Изтока. Народната партия казала да затварят, те затварят. Мартинчо Димитров е безсрамно дрънкало. Загубите от такива като него, роби на чужди интереси, са за стотици милиарди.
4
0
 
3
 
! Отговори
Големите преди 1 година
Си обръщат палачинка както им е изгодно, а нашата филия, намазана с мас все надоло с намазаното пада. Що тъй бе, джанъм.Сега кой ще ни възстанови А-еца в пълния му капацитет. Ще отговорят ли предателите, които подписаха, за да угодят някому.
3
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Фукушима гръмна заради алчността на собствениците и некадърността на японските инженери. Това са причините. Нито земетресението, нито цунамито разрушиха или лошо повредиха реакторите (или охладителните системи).
2
0
 
4
 
! Отговори
WErty преди 1 година
Дано този път не заложат на първобитните изпълнения на GE....
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрената енергетика не е за пренебрегване. Лошото е, че Япония пренебрегва "Росатом", а руснаците са първенци в мирните ядрени технологии.