Русия рискува развитие на сценария "Фукушима-1" с АЕЦ "Запорожие"

Централата трябва да се захранва постоянно, за да може да охлажда ядреното гориво
19 авг 2022 11:00, Йоана Цонева
134
Русия рискува развитие на сценария "Фукушима-1" с АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Обявеното от руските окупатори спиране на АЕЦ "Запорожие" може да предизвика авария, подобна на тази в японската АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г., предупредиха експерти от Държавната инспекция за ядрено реагиране на Украйна (ДИЯРУ), предаде украинското издание "Дзеркало тижня".

Загубата на всички източници на енергия може да доведе до повреда на системите за охлаждане, повреда на активната зона на реактора и изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. Това е точно сценарият, който последва аварията във Фукушима, но там причината бе поради природни бедствия.

Непрекъснатото електрозахранване на централата е необходимо за задоволяване на собствените ѝ нужди - охлаждане на ядреното гориво в активните зони на реакторите и на отработеното гориво в басейните за отработено гориво, поддръжка на системите за контрол и управление. Тези условия се осигуряват или от работещите захранващи устройства, или от външно захранване.

Ако се наложи всички устройства да се изключат, трябва да се осигури стабилно външно захранване. Въпреки това обстрелът е повредил три от четирите линии, свързващи АЕЦ с украинската енергийна система. Ако четвъртата линия бъде повредена, централата няма да може да получава електроенергия за своите нужди.

Още по темата
Краткосрочните нужди на АЕЦ могат да бъдат задоволени от дизелови генератори, но за дългосрочната им експлоатация ще е необходимо повече. Експертите предполагат, че руските военни в завода може да възпрепятстват доставките на гориво.

"След като всички източници на захранване бъдат изгубени, ядреното гориво ще започне да се топи, което може да доведе до изхвърляне на радиоактивни вещества. АЕЦ "Запорожие" разполага с шест енергийни блока и сухо хранилище за отработено ядрено гориво. Така че развитието на аварията няма да се ограничи до регионалните проблеми на Украйна, а може да има трансгранични последици", предупреждават експертите.

В зависимост от метеорологичните условия радиоактивният облак може да се пренесе през Европа или в Русия и Беларус и да доведе до радиоактивно замърсяване на големи територии. Освен това замърсената вода от язовира Каховка може да попадне в Днепър и Черно море.

Москва, чиито войски редовно обстрелват територията на централата, отказва да създаде демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ. За да се избегне предизвикано от човека бедствие, Гутериш предложи създаването на подходяща зона.

Инициативата вече е подкрепена от Украйна, САЩ и ЕС.
 


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
Руски ма.родери преди 1 месец
Руснаците обстрелват украинските електро проводи, като искат да откраднат целия ток за русиа!
112
2
 
9
 
! Отговори
зАз преди 1 месец
"""Москва, чиито войски редовно обстрелват територията на централата... """""" ------- Вие сте л.ди, бе, абсолютно изперкали тоталитарни марионетки!!! Всички, Абсолютно всички знаят, че уКрите обстрелват АЕЦ "Запорожие", но вие продължавате да тиражирате Лъжата, че "руснаците сами се обстрелват"!!!! Имам чувството, че съм се върнал назад във времето на държавният Офиациоз "Работническо дело"
111
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Владо "Нещо не мога да разбера... Или аз съм глупав или се опитват да ни правят на ***." Първо истерията беше с Точка-У русия стреляла по своите, След това бяха Байрактарите, Следваше Буча, След това ХИМАРС, сега е Запорожката АЕЦ опитват се да изкарат РФ "по-църни от девола" Та въпросът за ЗАЕЦ е защо СЕГА а не предишните 4 месеца от както през Март Рашките завзеха централата.
110
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Йоана ти *** ли си? Руснаците пазят централата не я обстрелват. Извади си главата от пясъка и погледни нещата от правилната страна. След установяване на контрол над централата три групи диверсанти украинци са се опитали да влязат на територията, но това не го коментирате, защото така ти нареждат от американското посолство.
109
8
 
3
 
! Отговори
108 преди 1 месец
Точно затова всичко трябва да се закрие, прекалено опасно е, после *** обяснявай кой какво бил основал и кого научил. Ама не бил този, грузинец, пък оня бил ервей. Пълна каша. Естествено че могат сами да се обстрелват. Нарича се фалшив флаг. Разберете го нямате право да нахлувате в суверенна държава и да къртите плочките и стълбищните клетки на хората които са ги плащали, ако ще каквото ще да става вътре. Вие сте прости мародери.
108
3
 
11
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
Дзеркало Тижня написали нещо.... И всички скачат! Украйна, както и България нямат почти нищо технологично в енергетиката, което да е тяхна собственост! На всичко, на абсолютно всичко са ги учили руснаците - руски са машините, руска е релейната логика, руски са реакторите, руска е документацията, обслужването, резервните части. Държали са им ръчичките на българи или украинци докато се научат на елементарни диспечерски задачи. Ако някой разбира най-много от този АЕЦ - това са руснаците!
107
1
 
15
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
Нещо не мога да разбера... Или аз съм глупав или се опитват да ни правят на ***. Нали руските войски държат контрола над АЕЦ-а... Как тогава сами себе си се обстрелват?! Украински глупости. Руснаците прехващат и отразяват украинските ракетни удари с ПВО. За съжаление много хора вярват на всичко, което им се казва,дори и да няма абсолютно никаква логика
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 108Мозък, кога Русия се е разпадала? Малко инфо? Ако бъркаш Съюз на Съветските Социалистически Републики с Руска федерация, това е друго нещо! СССР не е управлявано от руснак, ако не знаеш! Основно от един грузинец и двама УКРАИНЦИ!! Полша, Литва, Ларвия и Естония са нападнати под управлението на грузинеца. Унгария ,Чехия и Афганистан при украинците. Македония, Нагорни Карабах, Юж.Осетия, Лвов, Приднестровие, Задкарпатие, Крим, Донбас са все"бомби"заложени от тези тримата+Ленин!
105
2
 
9
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Мисирката Й. Ц. пак ни залива със своята словестна диария !? Ние не сме индианци бе, продажна кукло ! Само такива като тебе бандеровците от Украйна могат да купят за сто гривни !!
104
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен "Последни злобни напъни на рашистанските драскачи в коментарите. "ама Украйна не пускала ООН" (но и АЕЦ-а и Оленивка са в окупирани от рашистан територии)" Централата е толкова близо до Украинските войски че практически с всички оръжия по-големи от минохвъргачка постройките се обстрелват. Това означава че ако Украйна не иска да пусне инспектори просто всеки ден ще отстрелва централата с по един снаряд дори и да е с листовки(инспекция може да започне 24ч след прекратяване на огъня)
103
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да се разпадне Русия втори път ще предизвикат втори Чернобил. Но нали това е най-зелената и екологично чиста енергия, че и евтина, дишайте дълбоко. И нямайте деца.
102
2
 
6
 
! Отговори
Фалшива новина преди 1 месец
Няма край.. циркът е за много пари, вкл и джурналята!
101
2
 
13
 
! Отговори
Мушмул преди 1 месец
Комшията има кладенец у двора. Аз нямам кладенец , вземам вода за поливане от неговият кладенец, ама иска да му плащам. Мисля да го нападна , с кво право ще ми иска пари , а ? Цялата работа е че за зелената енергия няма енергия. Зелената енергия е режим на тока. За да не ги избесим трябва враг, кой друг ако не русия.
100
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рублофилите ше се наaкат от зор!
99
8
 
35
 
! Отговори
рН преди 1 месец
Русия или оКраина??? Защото целият свят знае кой обстрелва АЕЦ Запорожие, но укрите имат мълчаливото съгласие на Щатите и необяснимата подкрепа на ЕС, въпреки, че при евентуална катастрофа на АЕЦа имено Европа ще го "отнесе"! Запада е изперкал тотално в своята русофобия!!!!!!
98
5
 
6
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Аре взривявайте я и да минаваме в новата ера :)
97
4
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Да живее България!
96
25
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Мразя Русия и преди този конфликт!Какво са ни дали те?Вие мозък имате ли?
95
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не спирането на АЕЦ Запорожие от руските окупатори може а доведе до взривяване на централата от разни украински елементи ирадиация като след Чернобил. Така, че много умно си действат руските окупатори.
94
6
 
6
 
! Отговори
До Ха ха хаааааа преди 1 месец
На Рашките не знам но твоя със сигурност