Украинските сили са пробили руската отбрана на юг

Зеленски: Не може да победиш народ, който знае за какво воюва
4 окт 2022 09:05, Елка Василева
223
Украинските сили са пробили руската отбрана на юг
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са пробили руската отбрана в южната част на страната. Те разширяват бързата си офанзива на изток, като завладяват повече територии в райони, анексирани от Москва, и заплашват линиите за доставки към руските войски.

Още по темата
Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър, североизточно от Херсон, контролиран от Москва, съобщи руската армия и посочи, че има силен отбранителен огън, предаде БНР.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви във вечерното си изявление, че "в няколко региона има нови освободени селища". Той каза, че боевете продължават, но не даде подробности.

"Продължават ожесточените бойни действия на много участъци от фронта. Но перспективата за тях остава очевидна - все повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия ще понася все повече загуби, все повече ще се увеличава разбирането за това, че Русия е направила грешка, като е тръгнала на война против Украйна. Невъзможно е да победиш народ, който запазва единството си и знае за какво воюва", заяви Зеленски.

Съветникът на ръководителя на офиса на държавния глава Олексий Арестович също коментира положението в Луганска област. По думите му  до пълното освобождение на градовете Северодонецк и Лисичанск остава още много и определи ситуацията в района като сложна.

През уикенда украинските сили превзеха ключовия град Лиман на изток, разположен близо до Луганск. Руските военни бяха превърнали града в логистична база. Според докладите украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кременная и Сватово в Луганск.

Представители на Луганската и Донецката народна република съобщиха в Телеграм, че руската армия контролира град Кременная, който се готви да окаже отпор на украинските военни. Според тях ситуацията в града в момента е спокойна и няма обстрели.

На юг ръководителят на проруската администрация на Херсонска област Владимир Салдо каза, че украинските сили са пробили близо до Дудчани и вече контролират няколко населени места в региона.

Украинската офанзива продължава на фона на предприетите в Москва процедурни стъпки за анексиране на четири украински региона. Днес се очаква документите за присъединяване на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията, след като вчера бяха гласувани единодушно от Държавната дума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи какви са добри путинистите... Първо ти събарят блока, ти оставаш на улицата... Убиват ти всички близки и роднини и изнасилват всичко което се движи... И после носят вода и храна на който евентуално все още не е умрял от издевателства и куршуми... Ами то това само болшевишки болен мозък може да го роди.
135
2
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Боби: Разкажи сега на другарите тук какво стана на кораба москва според ТАСС ? Какво пуши моряка ? "Лъки страйк" или "марихуана" ? Хохохохохо
134
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: на livemap си се вижда много добре какво правят руснаците. Стрелят просто с артилерията и уцелват каквото им падне. Това може и да е работело по време на ВСВ, но сега надали. От време на време някоя ракета уцелва някой храд панелки предимно и прави терор. Това прави русия терор ! Виж на картата сам !
133
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че украинската армия е само от наркомани, че ако не бяха надрусани, просто не ми се мисли какво ставаше с "красная армия"... Сигурно вече фронтът щеше да е някъде в далечен сибир до Аляска...
132
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега сина на Песков какъв бил специален... Ама това, че е лежал по затвори в Англия нещо не пишат... Поредният хулиган син на комунисти в Русия.
131
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: Четем ,четем, но за разлика от теб който четеш само руски блогъри аз чета и двете страни и мога да сметна едно и едно :) Освен това знам много добре кой е агресор и кой се защитава. Ти дали разбра кой е агресора ?
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красная армия не избомби водопровода на Киев, защото смяташе, че ще превземе града за 3 дена и после тази вода мислеха да я ползват... Отделно на други места разваляха умишлено водопроводите оттегляйки се, за да може украинците да умрат от жажда, но украинците оправяха водопровода за 1 ден...
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Химарсите ако не се лъжа са с 1 метър ...
128
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не посочвате в инфото, че кремъл е вдигнал консумацията на памперси.
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те от ВСУ казаха, че трудно биха бомбардирали граждански обекти даже в окупираният Крим, защото това е украинска територия и там живеят украински граждани. Бомбардират само военни обекти. В това е разликата между двете армии. Червените изверги трепят наред цивилни, отделно преди това изнасилват мъже, жени, деца.
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красная армия става само за парад на красний площад!
125
10
 
5
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ДА НАПРЕДНАЛИ СА ХАХОЛИТЕ 13/15 КИЛОМЕТРА ПОКРАЙ ДНЕПЪР - ВИЕ ТАКА СТЕ ГО НАПИСАЛИ ВСЕ ЕДНО СА СТИГНАЛИ ДО УРАЛ.
124
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби 125: Милиардите са към 20 все още. За справка през ВСВ ... САЩ използваха над 180 милиарда доалра за да разрушат фашагите. Все още сме на 10% от това... Като изключим руското ЯО видяхме всичката и технология и мощ. За съжаление в Украйна все още не сме видели Ф-35, НАТО танкове, ракети с обхват 300-500км, добро ПВО едва от няколко дни НАСАМС, тежки НАТО бойни дронове и т.н. :)
123
3
 
9
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Бобиговориш за фашисти, но фашистите се промениха и разбраха света в който живеят, затова тези хора сега са двигателя и управляват европа, но комунистите не успяха да се променят и затова целия свят е срещу тях към които принадлежиш и ти
122
1
 
12
 
! Отговори
путинска мобилизация преди 1 година
На Песков синчето мобилизираха ли го или се отърва?
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби пише от Грузия... Избягал е от мобилизацията...
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По официални руски данни, техните крилати ракети имат точност до 25 м... Т. е. голяма е вероятността да не уцелят... Пак по официални данни щатските крилати ракети са с точност до 5 м... Т. е. голяма е вероятността да уцелят... Това е разликата между "сделано в СССР" и "Made in USA"
119
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби, бегом марш на мобилизация! Много знаеш нещо...
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
товарис4и въпрос на време е първите украински пилоти преминали обучение на ф-ки и апачита да пристигнат и да почнат да жънат рашистите из украинските полета, тогава пощада за кремълската шайка няма да има
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука има 2 трола, дето реват за мобилизация...