Украинските сили са пробили руската отбрана на юг

Зеленски: Не може да победиш народ, който знае за какво воюва
4 окт 2022 09:05, Елка Василева
223
Украинските сили са пробили руската отбрана на юг
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са пробили руската отбрана в южната част на страната. Те разширяват бързата си офанзива на изток, като завладяват повече територии в райони, анексирани от Москва, и заплашват линиите за доставки към руските войски.

Още по темата
Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър, североизточно от Херсон, контролиран от Москва, съобщи руската армия и посочи, че има силен отбранителен огън, предаде БНР.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви във вечерното си изявление, че "в няколко региона има нови освободени селища". Той каза, че боевете продължават, но не даде подробности.

"Продължават ожесточените бойни действия на много участъци от фронта. Но перспективата за тях остава очевидна - все повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия ще понася все повече загуби, все повече ще се увеличава разбирането за това, че Русия е направила грешка, като е тръгнала на война против Украйна. Невъзможно е да победиш народ, който запазва единството си и знае за какво воюва", заяви Зеленски.

Съветникът на ръководителя на офиса на държавния глава Олексий Арестович също коментира положението в Луганска област. По думите му  до пълното освобождение на градовете Северодонецк и Лисичанск остава още много и определи ситуацията в района като сложна.

През уикенда украинските сили превзеха ключовия град Лиман на изток, разположен близо до Луганск. Руските военни бяха превърнали града в логистична база. Според докладите украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кременная и Сватово в Луганск.

Представители на Луганската и Донецката народна република съобщиха в Телеграм, че руската армия контролира град Кременная, който се готви да окаже отпор на украинските военни. Според тях ситуацията в града в момента е спокойна и няма обстрели.

На юг ръководителят на проруската администрация на Херсонска област Владимир Салдо каза, че украинските сили са пробили близо до Дудчани и вече контролират няколко населени места в региона.

Украинската офанзива продължава на фона на предприетите в Москва процедурни стъпки за анексиране на четири украински региона. Днес се очаква документите за присъединяване на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията, след като вчера бяха гласувани единодушно от Държавната дума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До запознат 121: Ами защото трябва малко да се замислиш ... русия е окупирала територия ... там войските и имат нужда от ТОК и ВОДА също, дрогарю :) Украйна цели само важни неща и в крайна сметка това е нейно население :)
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Боби трябва да му се даде един ръждясал АК и да бъде пратен на предни позиции
114
3
 
12
 
! Отговори
Досега преди 1 година
...загиналите руснаци са над 60 хиляди! Хайде да добавим и ранените, и сбърканите от тази война, и какво ще излезе, че на Могучая половината от войската с която нахлуха, е дала фира! И това все пак, не са били мобилизираните от кол и въже войска, която събира сега Путин! И тея 300 хиляди ще се изправят срещу добре въоръжени, вече с боен опит украинци! Развръзката е предрешена! Ще бъде жалко за почернените майки, които ще платят за безумието на Кремъл!
113
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните за цивилните жертви сред украинците са потресаващи и само доказват зверствата, които путинската измeт върши.
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До запознат 118: Достатъчно е да напишеш в гугъл следното: "украйна разрушени сгради" после цъкни на снмики (images) Да , руската артилерия НЕ е точна или поне НЕ колкото трябва за да бие по военни вместо цивилни. Затова и губи войната защото НЕ убива военните ! Виж как се хвалеха руснаците за сбит химарс качен на втория етаж на някква панелка. Пълни глупости. Да не ти пускам снимката от сбитите 44 химарса :) Тези неща ги четем от руските блогъри дрогарю :)
111
2
 
9
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
Да се моли руснята на бог Ленин, да нямат САЩски самолети и немски танкове, щото тридневната война за превземане на Масква ще се превърне в реалност.
110
1
 
9
 
! Отговори
Боби ходом марш! преди 1 година
Кога Боби ще бъде мобилизиран и пратен в окопите в Украйна?
109
7
 
1
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Какво чакат, че още не са почнали да бомбят електропроводи, комуникационна инфраструктура, водопроводи и т.н. както си е нормално при една истинска война?!
108
1
 
9
 
! Отговори
Цев преди 1 година
Цеви се сменят на съветските картечници, защото като загрее цевта и куршумите (трасиращите) се вижда как падат на 20-30 метра. (От личен опит :) )
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: Артилерията се вижда до какво води. Украинските панелки са разрушение, маса цивилни избити, но в крайна сметка военната карта показва,че след 28-ми русия губи територия, освен това и трябват нови 300К новобраннци защото е дала само "5000" жертви ? Няма никакъв смисъл да имаш много артилерия която да не уцелва военните. Виж с 20 химарса с точност до 1 метър и добро разузнаване как се обръща хода на войната. А Украйна няма long range ракети, Ф-35 самолети, НАТО танкове ....
106
7
 
0
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До анонимен 107,То като по телевизията казаха, че руската артилерия освен по панелки с баби, вследствие на 100-те метра отклонение, стреля и по болници, училища и т.н. Казаха също, че руснаците бомбардират АЕЦ "Запорожие", независимо от факта, че последните контролират и охраняват изцялосъщата тази централа! Аз, също като теб, предполагам, че всичко това, което казват по телевизията, е вярно! Чудно ми е обаче защо руснаците не бомбардират гражданската инфраструктура на Украйна...
105
4
 
16
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
И каква стана тя? Безаналоговите руски самолети не смеят да летят, за да не бъдат свалени. Безаналоговите руски танкове се взривяват и хвърчат куполи. Безаналоговите руски залпови ракетни системи имат точност от километър. И целият този цирк отстъпва от армия, въоръжена със същите антики - с изключение на малко западнапомощ. А ако насреща са модерните западни танкове и самолети?
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: Хмммм искаш да кажеш,че дори и България е "някаква" зона на русия и може да прави каквото си иска ? Аз пък мисля,че никаква зона не е и трябва да ги бием фашагите така както ги бихме през ПСВ ! Даже Вазов им и стихотворение което възхвалява това :)
103
1
 
12
 
! Отговори
Империалистъ преди 1 година
Щом и руските съветски медии започнаха да пишат, че великата овенна осирация е в ход, значи работата за руснята е бозук.
102
1
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Все такива добри новини да пристигат! Очакваме безумието на Джуджето да се изсипва с пълна сила! Добре е , че руснаците не знаят за какво са там!
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби: НЕ ! Пак не си разбрал основното от ВСВ ! Целия свят се изправи срещу фашизма: Германия, Италия, Япония ,че дори и България и естествено победи :)
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби 99: Лъжеш отново боби. Украинците са загубили офиц. малко над 10 хиляди военни и не знайно колко цивилни. Да може и да има над 100К цивилни защото артилерията ви е толкова добра ,че цели само панелки. А загубите на русия са малко над 60 хиляди. Така,че да и Украйна губи военни но съотношението е 1 към 6. Най-лесното доказателство е това,че на русия и трябват нови 300К военни. Смятай сам дали загубите им са само 5000 както твърдят :) Имаш логика ползвай я ! Ххехехехеххе
99
2
 
11
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Боби,имаме опита на ВСВ. Към края на войната германските военни казват : и при кадриране до 80% се справяме, въпросът е в качеството на новите попълнения! Москва губи редовна армия, с редовната армия отстъпва и дава големи загуби. Какви ще бъдат попълненията? Украйна? Украйна няма избор, ще мобилизира всичко щом трябва. Но тук играе и факторът мотивиране. Те се бият за земята си.
98
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарим ви украинци, че ни освобождавате от северно-монголците!
97
1
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 1 година
забравил си България да споменеш