Зеленски поиска $55 млрд. за критична инфраструктура на Украйна

Призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си
13 окт 2022 10:49, Елка Василева
102
Зеленски поиска $55 млрд. за критична инфраструктура на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си за страната му и заяви, че тя се нуждае от още средства за възстановяване на училища и домове, разрушени от руските бомбардировки, предаде Ройтерс.

Още по темата
Той направи видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон и поиска близо 55 милиарда долара. От тях 38 милиарда са необходими за покриването на бюджетния дефицит за следващата година, а 17 милиарда – за да започне възстановяването на критична инфраструктура.

"Колкото по-голяма подкрепа получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война. А постигането на по-голяма стабилност възможно най-скоро ще гарантира, че тази жестока война няма да се разпространи и в други държави“, каза украинският държавен глава.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и американската министърка на финансите Джанет Йелън подчертаха решимостта на международната общност да продължи да подкрепя Украйна.

Георгиева заяви, че външната финансова помощ, от която Украйна ще се нуждае през следващата година, възлиза на между 3 и 4 милиарда долара месечно. Тези средства ще позволят на страната да поддържа икономиката си в състоянието, в което се е намирала преди началото на руската инвазия.

Георгиева допълни, че през тази година международните партньори са поели ангажимент да отпуснат на Киев 35 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми. Тези пари ще покрият финансовите нужди на Украйна за тази година, но за следващата ще трябват още много средства.

Йелън от своя страна посочи, че през идните седмици САЩ ще отпуснат още 4,5 милиарда долара безвъзмездна помощ на Киев, с което финансовата подкрепа, оказана от Вашингтон от началото на войната, ще достигне 13 милиарда долара.

Георгиева допълни, че МВФ планира да започне работа с украинските властите за създаването на нов "Украински икономически форум", който по предложение на Зеленски ще обменя информация за страната, ще проверява финансовите ѝ нужди и ще координира политики за макроикономическото ѝ развитие.

Миналата седмица МВФ одобри нови 1,3 милиарда долара чрез нов механизъм за спешно финансиране, свързано с продоволствения шок в Украйна. Новите средства са в допълнение към одобреното през март спешно финансиране в размер на 1,4 млрд. долара. МВФ отпусна на Киев и 2,2 млрд. долара чрез административна сметка, обясни Георгиева.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Ах преди 1 година
До кога тоя кирлив наркоман ще реве за пари???До кога Европа ще налива пари в тая помийна яма наречена ***???Как тоя наркоман стана милиардер?Войната може да снърши за седмица,две,достатъчно е ЕС да спре да дава оръжие,пари и боеприпаси и всичко ще спре много бързо.Заради тоя клоун гинат млади момчета от двете страни.Жалко е ,че тоя долен *** го слушат.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината ще ги окрадат, ако не и повече - те затова са там. Наркомани и пияници.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей заради това *** си пати цяла Европа, вкл украинския народ
85
0
 
10
 
! Отговори
Дедо ванго преди 1 година
Тоя е пътник вече
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пич ще напьлни по голям шкаф и от бацо бе - спрете да му давате
83
0
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Много е скромен баце толкова исхарчи за магистрали
82
1
 
10
 
! Отговори
Понеже преди 1 година
няма кой да ги връща, няма и да му ги дадат
81
1
 
5
 
! Отговори
Км преди 1 година
Това е малко.Трябва да се дават на Зеленски всеки месец по 8 милиарда долара до окончателната победа над Русия.
80
0
 
8
 
! Отговори
ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ? преди 1 година
От запад го смъмриха зеленото нещо да не хапе ръката която дава парите за войната - и скоро да сте чули че военните помощи от САЩ са малко ?
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой здраво печели. Но това не са народите на Европа. Войната е най-голямата криза, най-голямата възможност за печалби на мизантропския финансов и корпоративен глобален капитал.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски: "Продължаваме промяната!"
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега или веднага, и въз основа на какви заплахи?
76
0
 
17
 
! Отговори
НАЕМНА ТЕРОРИСТКА преди 1 година
Украйна се превърна в терорист наемник - това е!
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги поиска тия пари от от дядо си Байдън
74
0
 
8
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Да пуснат един полет без санкциите, съдия изпълнител да му занесе сумата за репарации след като вече е загубил войната.
73
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо ЕС да дава грешни пари на тая марионетка и да инкасира огромни загуби от скъпи енергоносители,въглеводороди и нарушените им доставки,по добре да оттегли своята подкрепа и измисленото образувание Украйна да бъде поделено от Русия,Полша и Унгария!Залогът да разрушиш Русия като използваш това нещо(покрайнината)става все по скъп и недостижим!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "И още колко..." поне си сложи лайк. Това е важно. Няма смисъл да пишеш ако не слагаш лайкове. Трролове те винаги си слагат лайкове дори по няколко наведнъж.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да му дадат първо Австрия след това Чехословакия, рурската област в Германия както и Полша и да бърза към Сталинград. Само, че нещо операция барбароса II забуксува още в началото. Сега е време запада т.е. нато лицемерно да обяви пак странната война на Украйна без да прави нищо ако иска пак да е на страната на победителите и да чертае върху салфетка след войната. Тоя път обаче чичо Джо няма да е така съглашателен както едно време
70
0
 
8
 
! Отговори
Дребномир Зеленски преди 1 година
Дай долари иначе ще е лоша реклама за бизнеса на Нато!
69
0
 
16
 
! Отговори
НямаМир Зеленски преди 1 година
Дай пари иначе ще свърши войната!