Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради

Тежки боеве се водят около два града в Донбас
Обновена: 17 окт 2022 08:32 | 17 окт 2022 08:25, Елка Василева
322
Експлозии в Киев, дронове камикадзе са ударили жилищни сгради
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко експлозии се чуха тази сутрин в украинската столица, точно една седмица след руските удари по Киев, съобщиха журналисти на Франс прес.

Три последователни експлозии се чуха около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч. Сирените за въздушна тревога се включиха малко преди първата експлозия.

Още по темата

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на място вече има спасителни екипи.

Експлозиите са станали в централния Шевченски район на украинската столица. Шевченковски район е оживена част на Киев с много университети, студентски кафенета и ресторанти. Той пострада от няколко експлозии и миналия понеделник, когато Русия нареди извършването на най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове, в отговор на взрив на мост, свързващ Русия с полуостров Крим.

Андрий Ермак – началник на президентската канцелария, каза, че днешните атаки са били извършени с т. нар. дронове самоубийци.

„Руснаците си мислят, че това ще им помогне, но подобни действия представляват просто техните конвулсии“, написа Ермак в „Телеграм“.

Миналия понеделник руски бомбардировки с мащаб, какъвто не беше регистриран от месеци, удариха Киев и други градове в Украйна, отнемайки живота на поне 19 души, а ранените бяха 105. На следващия ден Русия, която напоследък търпи многобройни военни неуспехи, продължи бомбардировките, но с по-малък мащаб, и порази намиращи се далеч от фронта енергийни съоръжения в Западна Украйна.

Ударите бяха нанесени в отговор на експлозия, която разруши частично руския мост в Крим, който е от голямо стратегическо значение, посочва АФП, цитирана от БТА.

Миналия петък руският президент Владимир Путин изрази задоволство от тази масирани удари и каза, че нови подобни бомбардировки по украински градове „за момента“ не са необходими.

Тежки боеве се водят около градовете Соледар и Бахмут, в Донбас, съобщи междувременно президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, съобщи Ройтерс.

"Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Там се водят много тежки битки".

Град Бахмут е следващата цел на руските въоръжени сили в бавното им настъпление през района на Донецк, след като превзеха ключовите индустриални градове Лисичанск и Северодонец през юни и юли. Соледар се намира точно на север от Бахмут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
3
 
! Отговори
До до до моща.... преди 1 година
Ми що плашиш тогава и се кефиш?
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До моща на Русия166 По добре е да знаем, но да не доказваме, че е възможно да се получи такава вълна от 100 мегатонна термоядрена бомба, защото ще е последното нещо, което ще се докаже от човечеството на тази Земя!
139
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя Москва като прати ядрени ракети към Франция и Макрон въобще няма да говори, а ще има реципрочен удар.
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам, гледам, защо така не виждам информацията от сайта на министерството на външните работи на Украйна в Туитър, че още през 988 г. веднага като създал държавата с център Киев, княз Владимир поискал държават да влезе в европейския съюз. Тексът е на английски. Разчиата на кухоглавите западняци и поколенията, радени след 1985 г, ползващи само английски и картинките, които им излизат първо на екрана.
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече започвам да разбирам тези, които възхваляват фашисткият режим в Украйна. Те са жалки нещастни човечета които са преминали през няколко стадия на развитие през своя живот и в злобата, страха и омразата си към Русия са станали и фашисти. Засега прикриват своята фашистка идентичност, само зад русофобията си и затова с такава надежда и лелеяна мечта очакват фашистка Украйна да победи за да започне победоносният ход на новия фюрер, наркомана със зелените парцалки.
136
3
 
4
 
! Отговори
До моща на Русия преди 1 година
От къде знаеш, че вълната от Посейдон ще е 500 метра???
135
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тридневната "операция" продължава вече осми месец... И все се превземат украински градове и все победите на "самая могучая" са огромни... И все на едно място стоят... Е понякога правят и "тактическо отстъпление" и големи контраотстъпления...
134
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилството има тежката задача поставена от безумците в Кремъл да оправдават и защитават кървавите руски убийци.
133
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон каза , че не желае 3та световна война и , че единствената държава в ЕС с ядрени бомби Франция няма да ги използва срещу Русия В отговор САЩ и НПО-тата извадиха умните и красивите от Афганистан и Ирак по улиците на Франция и Германия вчера
132
3
 
1
 
! Отговори
А Путин преди 1 година
ще избяга при Ким Чен...
131
4
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Ами те Руснаците ако тръгнат да трепят и цивилни - какво ще остане живо в Окрайнините?Защото вчера - 750 убити укр. бойци /барабар с документите им/. А всеки ден по толкова документирани /и предполагам погребани вечев масов гроб/ - математиката е наука, лесна и логична, за разлика от пропагандата, която няма спирка
130
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 146 Да, знам за какво са предназначени несъществуващите Кинжал и Циркон, единствено за руски фукни.
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички злобари. Никой не се радва на убийствата, жалко е да сте толкова плитки. Жалко е че въобще се наложи да започне тази военна операция, но още веднъж, никой не се радва.
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На режима в Киев нищо друго не му остава освен да играе вабанк. Тази контраофанзива вече е отнела живота на над 25 хиляди украински войника, а общо досега те са над 120 хиляди и Зеленски заедно с военно престъпниците от Киевската хунта или ще трябва да дава отговор пред народа за загубените човешки животи и територии, или пред военен трибунал за престъпления срещу човечеството, или да бягат в САЩ,Израел,Англия, Австралия, Нова Зеландия или Канада. Това са им вариантите, т.е. Украйна губи войната.
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Augusto PinochetВ кой клас учиш? Като гледам как пишеш няма най-вероятно още си в началното училище.
126
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам да се пише за най-голямата до момента атака на украинците към Херсон. Според много източници, руснаците напарво са разковали от бой украинците. Гледах интервю с един американски наемник, който каза, че от тяхната група 400 човека, само той още един са оцелели.
125
7
 
7
 
! Отговори
Моща на Русия преди 1 година
Торпедото Посейдон се движи под водата и при взривяване създава ядрено цунами с височина 500 метра.На 2 октомври атомната подводница с Посейдон е напуснала базата за евентуални ядрени опити.На 6 октомври президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ако Русия използва ядрено оръжие, тогава ядреният Армагедон ще бъде неизбежен.Според руско научно списание, на равнинен терен, 500 м.цунами може да премине 500 километра навътре, тоест да достигне Вашингтон.САЩ нямат оръжия, сравними с Посейдон,
124
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетите струват пари... А и вече според разузнавателни данни Русия е изхарчила 40% от своите ракети. Като в най-успешните им акции едва 40% от ракетите уцелват целта. А в най-неуспешните им акции едва 10% от ракетите уцелват целта. Някои "високоточни" руски ракети поразяваха цели в... Русия... Просто си лети и пада в Русия и то в градска част и после хората крещят "Украйна ни напада!"...
123
10
 
6
 
! Отговори
Руска агония преди 1 година
По повод безогледните руски бомбандировки по жилищни квартали паркове и градинки в Украйна. Змията най-много хапе преди да умре.
122
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран не е давал дронове на Москва. Следователно дроновете ударили Киев не са управлявани от руската армия. Отново ставаме свидетели на поредната правокация на ми3ерните украински фашисти, които разрушават собствените си градове и села за да прехвърлят вината върху Русия,която те наричат агресор,а себе си жертви.Когато фашиста е преследван за да получи справедливото си наказание и въZмеZдие той се представя като жертва и симпатизиращите му прикрити фашисти му помагат като се солидаризират с него.