Страхът и ужасът сковаха Пшеводув - селцето, в което ракета уби двама

Жителите му са толкова малко, че всички познават жертвите
17 ное 2022 07:13, Нели Христова
167
Страхът и ужасът сковаха Пшеводув - селцето, в което ракета уби двама
Снимка: БГНЕС

Във вторник следобед, за първи и единствен път, откакто се премести в Пшеводув, малко полско гранично село, отец Богдан Важни отслужи литургия в празна църква.

Само час по-рано руска ракета излетя от украинска територия, уби двама от неговите енориаши и разби илюзията, че географията и международното право ще защитят селяните.

"Физическата граница тук ни разделя и психически от войната в Украйна. Винаги сме се чувствали така", казва Уазни в деня след падането на ракетата. "Никога не сме усетили опасността тук."

Сега обаче страхът, ужасът и внезапният рояк от полиция и военни задържаха вярващите у дома, докато новините за личната им трагедия започнаха да се разпространяват по света, преобразувайки се в геополитическа криза.

Кошмарът, за който Киев и неговите съюзници предупреждаваха от месеци, се превърна в реалност: войната в Украйна беше прехвърлила границите на страната и измести това сънливо селце, само на четири мили от границата, в центъра на международното внимание.

"Говорили сме за това и преди, но никога не се е чувствало като сериозна заплаха", казва Жюстин Мазурек, която е родена в селото преди 71 години, пред The Guardian. "Разбира се, знаех, че войната продължава, но никога не съм чувала никакви експлозии."

Ден по-късно тя казва, че все още не може да повярва, че двама мъже, които е познавала добре, са били убити от ракета. "Хората се страхуват, но все още не са имали достатъчно време да говорят помежду си, да го обработят."

В рамките на часове президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Полша заявиха, че смятат, че ракетата, макар и руска, е била изстреляна от Украйна при самоотбрана. Това намали страха от ескалация, но не направи нищо, за да облекчи болката в Пшеводув.

Селото е толкова малко, че всеки познава жертвите. Има регистрирано население от 900 души, но само 600 действително живеят тук – подобно на части от Източна Полша, селото е загубило много от своите млади хора заради миграцията.

"Работеха през цялото време, а сегавече не са тук", казва Мазурек, след като присъства на литургията, на която Уазни се молеше за мъртвите – бащи и набожни църковници, които бяха убити, докато работеха в център за сортиране на зърно.

Единият беше женен за жена, която работеше в училището, така че за една нощ директорката Ева Байра премина от надзора на обучението на 71 ученици към организирането на психологическа подкрепа за травматизирана общност.

"Ние в Пшеводув успяхме да се успокоим след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, въпреки факта, че живеем в съседство с войната", споделя Байра. "Емоциите бяха утихнали и успяхме да се справим. Но вчерашното събитие отново ги събуди."

Училището, където в главната зала виси плакат с надпис "Безопасност преди всичко", вече бе затворено в деня, когато удари ракетата, но на следващия ден отново остана празно, а родителите бяха твърде уплашени, за да изпратят децата си в класните стаи - само на няколкостотин метра от мястото на експлозията. "Беше твърде свежо. Това е много трудно преживяване за тях", казва Байра.

Тя вече е започнала да свързва деца и техните родители с психолози и експерти по травми, дошли от по-големите градове наблизо. "Психологическата помощ започна днес", обяснява тя, описвайки онлайн среща за свързване на хората с първа, основна подкрепа.

Байра очаква възстановяването да бъде трудно за общност, която сега живее с реалността, че войната е преминала границата веднъж и може да го направи отново. "Опитваме се, доколкото е възможно, да поддържаме живота нормален – чувствата на децата са най-важното нещо."

Тя също беше домакин на журналисти през нощта - част от огромния поток към града, където селските пътища гъмжаха от военни и полицейски коли. Полицията беше отцепила голяма част от земята около ракетната площадка, докато следователите се мъчеха да разберат какво се е случило.

Ракетата се приземи малко преди 16:00 ч. местно време във вторник, когато светлината отслабваше от небето. До сряда сутринта отдалеченото село стана световноизвестно, гъмжащо от журналисти и полиция.

"За съжаление, поради тази трагична причина, всички ще си спомнят Пжеводов. Бихме предпочели селото ни да беше останало неизвестно, а двамата мъже да бяха живи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"руска ракета излетя от украинска територия"... И как става това, а ***? Не е руска, а е от времето на СССР - 404 не може да произвежда ракети, така че каквото е останало, това ползват! Ама неострите атлантогейски ценности ги рупате с колците, нали?
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички реваха член 5 на НАТО да се задейства срещу Русия, сега разбраха че ракетата е Украйнска. питам какво стана с ЧЛЕНА. Нито Русия нито Украйна са в НАТО.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато по време на войната в Югославия краварска ракета адна в България не ревахте и вихте така,както за ракетата паднала в едно полско селце,случайно,при това самите кравари признават,че ракетата е украйнска.Няма по продажно племе от укрофилите и краварофилите.Продължавайте да виете укропитеци!
92
1
 
8
 
! Отговори
Да го питат преди 1 година
Да питат Комика-евреин защо искаше да вкара нато във войната като стреля по Полша.
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички Путинофили в Карлуково и на 4ти километър !
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълските психопати в лудницата и в затвора !
89
2
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Реално, вие сериозно ли? Поляк, водка, събота, църква! Гаранция за липса на проблеми!Само който не е бил в Полша може да повярва на подобна глупост относно полското село. Хора в Полша бирата 9% се продава по-добре от топъл хляб.
88
2
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
В Донбас осем години ги стреляха, бомбиха, убиваха, но нито дума, никой не знаеше за това. И сега продължават украинците да бомбят мирното население, но пак нищо... а за една ракета, пак от украинци пусната щото толкова си могат, четвърти ден се пише...
87
6
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 година
Някой беше казал че първото нещо което загива при война е истината... *** я търси сега... Двама души ги няма... Ако путин не беше почнал войната, това нямаше да е така - в крайна сметка вината е негова. Независимо кой конкретно е изстрелял тази ракета.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективен Яко ги храним, затова. На мен любимка ми е Eпka Bacuлeва, с прякор Гoвeд0т0. Te ми лепват бан за 24 часа, но ако ми се занимава и имам време ги правя луди през VPN или TOR. Само прочети статията, ако имаш нерви - само лъжи и постановки. Тази статия е преведена от The Guardian и колелетата долни крият източника в средата на пасквила.
85
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Я,вече и имената на авторите на статии се цензурират.....ха-ха.
84
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Тая *** , голяма лъжла е !!! По БТВ дадоха директен репортаж с водещ от телевизията и нито един селянин не каза.че се страхува. Напротив,много са спокойни селяните,като са разбрали,че не руска а приятелска украинска ракета е убила съселяните им.
83
1
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
И това ли е новата опорка - Руска ракета истреляна от Украинска територия ?
82
2
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Пян_Гъ 93 Ракетата в Горна Баня не е избухвала.Отнесла е покрива , да. Но не е умишлено. Така е и в с. Пжеводов.Но там ракетата избухва и убива двама мъже . Има разлика.
81
2
 
6
 
! Отговори
Alex преди 1 година
До къщата в Горна баня имаше една Волга ГАЗ-24 сиво - синя. Явно това е била легитимната цел на американския HARM :) Тук е тракторът.
80
0
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
само два? Слушвам и мисля, че случва битка под Танненберг. Нека поляци се готвят за возврат территории на Германия и Россия
79
1
 
9
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 1 година
По немската телевизия казаа, че не са убити,а са умрели...
78
0
 
8
 
! Отговори
Жалка медийка преди 1 година
До рандомДнеса не им е лесна ,чакат инструкции от Козяк кво да пишат ..
77
0
 
21
 
! Отговори
рандом преди 1 година
Ало, днесбг, вчера сами публикувахте статия, че ракетата се оказа украинска, прикачвайки Twitter пост към нея... А Днес качвате статия с одебелен фонт "руска ракета излетя от украинска територия".Всичко наред ли е ? Нещо много занемарена работа ? Или искате да държите държавен статут
76
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Тъкмо така ,да им по охлади мераците А Дуда какво ,за полското НАТОвско ПВО ,не се ли е похвалил