Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари

Кулеба: Преди това Русия да е изправена пред трибунал за военни престъпления
Обновена: 26 дек 2022 22:37 | 26 дек 2022 21:58, Анисия Иванова
270
Украйна се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари
Снимка: БГНЕС

Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари, като евентуален посредник ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Асошиейтед прес.

Той обаче подчерта, че Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления.

По-рано днес Кулеба призова Русия да бъде лишена от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и изобщо бъде изключена от световната организация.

В интервюто си за АП украинският външен министър заяви, че Киев би искал въпросната среща на върха да се проведе до края на февруари. "ООН би могла да предостави най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото не става въпрос за услуга на определена държава. Тук наистина става дума за привличане на всички", уточни Кулеба.

Украинският външен министър коментира и евентуалната роля на Гутериш. "Той се е доказал като ефикасен посредник, ефективен преговарящ и най-важното - като принципен и честен човек. Така че ще приветстваме неговото активно участие", обясни Кулеба.

Той обаче отново омаловажи изказванията на руските власти, че имат готовност за преговори.

"Те редовно казват, че са готови за преговори, което не е вярно, защото всичко, което правят на бойното поле, доказва тъкмо обратното", отбеляза Кулеба.

Ръководителят на украинската дипломация заяви, че е "напълно доволен'' от резултатите от посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ и разкри, че американското правителство е разработило специален план, който дава възможност ракетната батарея "Пейтриът" да бъде готова за експлоатация от украинските сили за по-малко от шест месеца. Обикновено подготовката отнема до една година.

Кулеба каза още, че Украйна ще направи всичко възможно, за да спечели войната през следващата година, но добави, че дипломацията винаги играе важна роля.

"Всяка война завършва по дипломатически път. Всяка война приключва в резултат на действията, предприети както на бойното поле, така и на масата за преговори", обясни той.

Вчера президентът Владимир Путин заяви по руската държавна телевизия, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната, но че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Въпреки това руските сили продължават да атакуват Украйна, което е знак, че мирът не е неизбежен, отбелязва АП.  

По-рано днес Украйна призова страните от ООН да лишат Русия от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност и изобщо да я изключат от световната организация.

Кулеба заяви в интервюто си за АП, че Киев отдавна се подготвя за тази стъпка.

Украинското външно министерство твърди, че след разпадането на СССР Русия никога не е преминавала през законова  процедура за придобиване на членство и заемане на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност на ООН. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
3
 
! Отговори
джо преди 1 година
Ех, големи тарикати се пръкнаха тия укри.... Само има едно съществено условие. Забъркаха се в афера с грешната държава и сега трябва някой"тарикат" да опере пешкира. Чудя се, кок ли ще да е....??? Та колибата е двеста процента в кюпа остава да видим другите... Работите се размирисаха...
197
0
 
4
 
! Отговори
Равносмета преди 1 година
Шамил Басаев отдавна е закопан и намразен от народа си, Саакашвили е в грузински затвор - същото чака Зеления и кликата му! Съмнява ли се някой? Всеки загинал заради тях е безсмислена щета и загуба за Украйна!
196
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Хе хе ,все без кръчмара я правите тая сметка бе , то и затова все крива излиза и все бой ядете
195
0
 
4
 
! Отговори
Км преди 1 година
Няма да ти се отвори парашута Колиба-блокирал е!
194
0
 
5
 
! Отговори
джо преди 1 година
Постоянното дрогиране е пагубно за укрите, Тия вече не знаят къде са и за какво иде реч....
193
4
 
1
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До АнонименДругата е по смешна. Необятна страна - *** , населена с алкохолици. Управлявана от джудже на високи токчета.С армия от клоуни и шубета, командвана от неадекватници.
192
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче страшна държава президент клоун, кмет боксьор и менте дипломат
191
3
 
2
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
Жал ми е за ***.Ядат дървото в Украйна , икономиката им е на нула, но още си вярват , че са велика сила .Скоро ще дойде дългото отрезвяване. Барабар с репарациите.А Балканските войни от края на миналия век сравнение с разпада на Мужикистан ще ни се торят детска свада.
190
3
 
8
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Жал ми е за украинците. С хора като Зеленски и Кулеба, а и цялата дружинка край тях нищо добро не ги чака. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донецк и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне.
189
3
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Г'лупости ръси Кулеба. Сигурно е задължително за хората на Зеленски. С такава заявка е ясно, че среща за мир няма да има. Догодина по това време може и да се случи, но какво ще е останало от Украйна дотогава никак не е сигурно.
188
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи хем искате мирна среща, хем ги искате пред трибунал.....:))) Как да стане работата тогава :)))
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО. dnes.ru
186
1
 
10
 
! Отговори
Братя Карамазови преди 1 година
Ще се организира-ако,и когато Русия реши.
185
1
 
12
 
! Отговори
Бисер преди 1 година
Украйна иска да организира "мирна среща" т.е. среща на която да се договаря мира, но същото време декларира че "... Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления..." хем няма да допусне на срещата този с който воюва,хем ще договаря мир ...хм, е с кого тогава ще го договаря, да се чудиш нормалните ли са луди или лудите нормални??
184
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетте правила за правоверния атлантик: Поставяй винаги интересите на САЩ на първо място, а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото НПО-тата и медиите ти кажат и като папагал повтаряй каквото те учат.
183
2
 
15
 
! Отговори
тя преди 1 година
Защо са толкова противни всички украинци по върховете ?
182
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Мисля че този трябва да е сред първите обесени догодина. Рядък чеpвей дори за украинец ;)
181
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия всички са наркомани!!!
180
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз по-*** статия на бях чел!!!!
179
2
 
9
 
! Отговори
До 196 преди 1 година
Ей, оли....... Пенсионерите са внесли много повече средства под формата на осигуровки (недоброволни) отколкото ще получат през малкия си остатък от живот. Такива шибаниДебили като теб си мислят, че държавата вади пари от нищото и ги дарява великодушно на ревящия народ. Ти родители нямаш ли беБоклук долен.