Ердоган настоя Путин едностранно да прекрати огъня в Украйна

По-рано патриарх Кирил призова за примирие по Коледа
5 яну 2023 12:43, Нели Христова
60
Ердоган настоя Путин едностранно да прекрати огъня в Украйна
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си колега Владимир Путин да обяви "едностранно" прекратяване на огъня в Украйна, предаде АФП.

"Президентът Ердоган заяви, че призивите за мир и преговори трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и визия за справедливо решение", цитира неговата канцелария думите на Ердоган, казани на Путин в телефонен разговор.

Ердоган трябва да проведе и отделен разговор с украинския президент Володимир Зеленски по-късно днес.

Турският лидер използва добрите си отношения както с Москва, така и с Киев, за да се опита да посредничи за прекратяване на войната. Турция беше домакин на два ранни кръга на мирни преговори и помогна за сключването на подкрепяно от ООН споразумение, с което се възстановиха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също така неколкократно се опитваше да доведе Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Призивът на Ердоган за "едностранно" прекратяване на огъня последва предложението по-рано днес на руския духовен водач патриарх Кирил за примирие по време на православната Коледа тази седмица.

В разговора са били обсъдени и отношенията между Турция и Русия, особено в областта на енергетиката, както и на регионални въпроси и сирийската криза.

"Президентът Ердоган подчерта, че е настъпил моментът за предприемане на конкретни стъпки срещу терористите от PKK/PYD/YPG (забранената в Турция Кюрдска работническа партия) от граничните райони на Турция, особено от сирийските Тел Рифат и Манбидж, и заяви, че режимът трябва да бъде конструктивен и да приложи някои стъпки в политическия процес за постигане на конкретни резултати в Сирия", съобщиха от офиса на турския лидер.

Турският лидер припомни положителните резултати от инициативите за насърчаване на диалога, които се изразяват в споразумението за "зърнен коридор", широкомащабната размяна на затворници и формирането на зона за сигурност около Запорожската атомна електроцентрала.

Ердоган каза на Путин, че се стреми към конкретни стъпки за формиране на пътна карта за създаването на газов хъб в Турция, предаде от своя страна Анадолската агенция. Във връзка с това турският държавен глава е обърнал внимание на усилията за развитие на енергийната инфраструктура на Турция.

По сирийския въпрос Ердоган заяви, че за да се постигнат конкретни резултати в Сирия, режимът на Башар Асад трябва да заеме конструктивна позиция и да осъществи редица стъпки в политическия процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния минус от мен не иска да ми се хване , защото едва ли Ердоган това е поискал от Путин.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 Не иска, ама путин му се подчини. Обяви точно такова примирие, което Ердоган поиска.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той да спре да изтребва кюрдите, акъл от него никой не иска. Ако има пари, да.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея си иглаят на доброто и лошото ченге
20
3
 
2
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
прави добри пари от тази война в Украйна. Едва ли има голям интерес от спирането и. Но пък не пречи докато си говори за едностранно прекратяване да спазари руски инвестиции в газопроводи, терминали и т.н. в Турция. За инвестиции в имоти, повече руски туристи и други неща. Въобще руснаците да препират бизнеса си през Турция и да продават като не-руски.
19
4
 
4
 
! Отговори
Явно нещо преди 1 година
са се пазарили за бомбенето на сирийски кюрди от турците, за сметка на бомбене на Украйна от руснаците.
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' ако Киев приеме новите териториални реалности '' ............................. значи руснака идва в къщата ти, завзема половината имот, изнасилва жена ти и ти казва - мир само ако приемеш новите реалности. Гласувайте за Копейкин, той ще ви спаси !
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик......Май от много пиене не си разбрал, че от 4 месеца Турция спря да доставя безполезните Байрактари на Украйна. Голяма антиреклама си направиха малко преди да спре да ги доставя руското ПВО започна да ги сваля като круши. През последните няколко месеца да си чул нещо за Байрактар изчезнаха като и се появиха.
16
5
 
11
 
! Отговори
хм преди 1 година
Че руснаците не си направиха добре сметката е ясно на всички. Едно мислеха, друго стана. Ама са ми много странни онези, които пишат, че руската армия била много слаба. Хора, давате ли си сметка, че в момента Русия воюва срещу целия останал свят, на практика. Те самите са сактисани в ъгъла да се справят сами, а на Украйна всички им пращат здраво оръжия. Ако бяха ги оставили да се бият с наличнитъе възможности, нали се сещате, че войната да е свършила преди да е започнала?
15
5
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Ердо така си Говори , Но Почнаха да Прекарват още 2 Газови- Тръби до Истанбул - заедно със * Син-Поток* Стават 5 тръби - по 16 Милиарда Кубика - 80 Милиарда Кубика Газ за Турция, и Руското Зърно и Азотната Тор - Ще Ги Продава Ердо ..........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи наближава време за равносметка за печалбата от войната!
13
8
 
10
 
! Отговори
и още нещо каза преди 1 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада в двойни стандарти по отношение на свободата на медиите.
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори отначало Ердоган да е имал колебания на коя страна да застане, след като видя че Русия се проваля и във военно, и в икономическо, и в политическо отношение, и е много по-слаба от САЩ и съюзниците им, е нормално да се преориентира отново към Запада! Винаги в историята е било така - когато някоя империя започва да се срива, съюзниците й първи се разбягват
11
20
 
24
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Тук една шушуминга насърчава " императора" да избие украинците до крак .Трябва да го осветля че зад Украйна е Великата Америка и гледайте да не я ядосате че ще има олеле мале .Понял ?
10
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да прекрати едностранно! Сър Хаймарс е тръгнал от Амеуика на дипломатическа мисия със своята кохорта!
9
11
 
12
 
! Отговори
Бум преди 1 година
Русия е ударила с ракета по зимният дворец "Алтайр" който е бил използван от ВСУ и наемници за казарма и склад.
8
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин вече шие белия флаг, че не остана ceмки за paзплод!
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е пич
6
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия иска още територии, че и е тясно! Има начин да и се напълни гърлото догоре! Отстъпва им се Юпитер за вечно ползване
5
11
 
19
 
! Отговори
Ердо се отзова преди 1 година
Жужо: Ердо, обади ми се спешно уж, че молиш да спра да ги бия, че не ми останаха живи мужжици?