Отнеха украинското гражданство на Медведчук, приближен на Путин

Киев обвинява Медведчук в държавна измяна в полза на Русия
11 яну 2023 08:10, Елка Василева
81
Отнеха украинското гражданство на Медведчук, приближен на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е отнел украинското гражданство на богатия бизнесмен Виктор Медведчук, който е приближен на руския президент Владимир Путин. Киев обвинява Медведчук в държавна измяна в полза на Русия.

"На базата на предварително подготвени документи от службите за сигурност и Националната миграционна служба и в съответствие с Конституцията на нашата страна, реших да отнема гражданството на четирима души, сред които и Медведчук  и трима други политици", каза Зеленски.

Още по темата
Шейсет  и осем годишният Медведчук беше предаден на Русия по време на  размяна на пленници и затворници между Киев и Москва в края на септември 2022 г., след като прекара над пет месеца в украински арест.

Бивш депутат, роден в Сибир, Медведчук бе смятан за човека на Владимир Путин в Украйна, където защитаваше неговите интереси в продължение на 20 години, след като двамата се запознаха в началото на 21 век.

След руската инвазия в Украйна богаташът избяга от домашния арест, в който бе поставен и се укриваше, но беше арестуван от украинските специални сили на 12 април. Облечен във военна униформа, с белезници и разрошен, богаташът, който едно време беше един от най-влиятелните хора в Украйна, изглеждаше неузнаваем по време на ареста, кадри от който бяха разпространени от украинските служби.

Медведчук е обект на американски санкции заради ролята му в анексията на Крим през 2014 г. Той е обект и на британски санкции.

Освен Медведчук засегнати от решението на Зеленски са и Тарас Козак, Ренат Кузмин и Андри Деркташ - трима украински политици, заподозрени във връзки с Русия.

"Ако депутатите на народа избират да не служат на украинския народ, а на убийците, които дойдоха в Украйна, тогава ние ще предприемем съответните действия", каза Зеленски в среднощното си всекидневно обръщение към украинския народ.

В изявлението си освен това Зеленски каза, че Украйна се нуждае от още оръжия от съществено значение, защото Русия събира сили за друга ескалация, предаде Ройтерс.

"Свободният свят има всичко необходимо, за да се спре руската агресия и да се нанесе историческо поражение на терористичната държава", каза Зеленски.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
6
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Отговорям- тек е пълно с украинци, 1 милион украинци издържаме- и не говоря за жени и деца само! Пълно е с мъже от Украйна!!!
58
4
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Ко стана с Киев, а с Берлин? Къде отидоха на майната си вашите СеСеСеРета, вашият шиб'ан СИВ, непабедимия Варшавский Дагавор, сателитите,.. И когато си отговориш, ще сФанеш накъде върви любимая ко'чина.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64. И това само на холивудски филми иначе на сън. Ха ха ха
56
4
 
7
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
Западът не хапе, а троши вратове на червените гноми: веднъж СеСеСеРе, дваж - Рассия, триж - булга'ристанските русо-роби.
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най хубавото е че се видя пълната безпомощтност на "великия запад", който знае да лае, но хич не може да хапе.
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вярвахме само на британската пропаганда, досига Украйна да и стигнала до Владивосток (-;
53
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че има карти и снимки та се вижда къде укрите се предават и бягат! Вярвам само на очите си!
52
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей Ба дънофилите колко са ки мобилизирали!Колкото повеме Украйна губи кела и градове, толкона повече ке увеличава пропагандата!
51
5
 
11
 
! Отговори
УкроВойн преди 1 година
Укрите умират в бой срещу Ботоксния Вампир и неговата шайка, а горките Рашки новобранци, затворници и друга гни'лоч - для идеите на сбърканяците в Кремъл.
50
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм вярвал колко гейшове има в тая БГ. Изобщо има ли мъже тук.
49
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито едно Укри не е омрело за родината си. Първо: омрелите са за ЕС и САЩ интереси. Второ: такава родина няма Украйна, това е област в Русия.
48
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада не се намесва защото страх лозе пази. Много шум и никакво покритие това е вашия любим запад. Силни на думи и никакви на дела. Но парите вървят а *** Укри мрът. Това е запада за който няма нищо мило освен париииии.
47
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички в БГ които по природа се водят мъжки пол но по ЕС норми не е сигурно точно къв пол са и со до 32г., не знаят какво е военна служба и що е това оръжие. С една дума - лигльовци с бради на муже и епилирани тела на жени.
46
4
 
21
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Ти се моли, че Запада не се е ннамесил. Ще ви натирят боршовите зад'ници в Сибир да режете дръвца и дишате советский въздух. Ще ви се отелят църв'улите.
45
16
 
0
 
! Отговори
дали е ходил преди 1 година
Войник?
44
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада е много силен военно но на фронта ХОЛИВУД.....
43
4
 
22
 
! Отговори
Голямо мачкане преди 1 година
Стигнахте ли до Лисабон и Берлин? Превзехте ли Киев за 3 дни, Одеса - за 4 и цяла Украйна - за седмица? Де гиди нещастни кроманьони.
42
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3017. Кво военно положение бе? С 400 хилядна армия русия мачка Украйна, НАТО, ЕС и САЩ. А след украйна има само джендераси с много опит с фжойстика на Кънтърстрайк.
41
5
 
25
 
! Отговори
3017 преди 1 година
Ако вашата ска'пана Рассия се движи с това военно темпо, чакайте я в България през годината на моя Ник - 3017. Приятно чакане пред теле-визорите и повече пуканки.
40
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние русофилите не е нужно да ходим никъде. Русия ще дойде тук. Вие русофобите и западофили с нестандартната секс урентация трябва да бягате.