Отнеха украинското гражданство на Медведчук, приближен на Путин

Киев обвинява Медведчук в държавна измяна в полза на Русия
11 яну 2023 08:10, Елка Василева
81
Отнеха украинското гражданство на Медведчук, приближен на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е отнел украинското гражданство на богатия бизнесмен Виктор Медведчук, който е приближен на руския президент Владимир Путин. Киев обвинява Медведчук в държавна измяна в полза на Русия.

"На базата на предварително подготвени документи от службите за сигурност и Националната миграционна служба и в съответствие с Конституцията на нашата страна, реших да отнема гражданството на четирима души, сред които и Медведчук  и трима други политици", каза Зеленски.

Още по темата
Шейсет  и осем годишният Медведчук беше предаден на Русия по време на  размяна на пленници и затворници между Киев и Москва в края на септември 2022 г., след като прекара над пет месеца в украински арест.

Бивш депутат, роден в Сибир, Медведчук бе смятан за човека на Владимир Путин в Украйна, където защитаваше неговите интереси в продължение на 20 години, след като двамата се запознаха в началото на 21 век.

След руската инвазия в Украйна богаташът избяга от домашния арест, в който бе поставен и се укриваше, но беше арестуван от украинските специални сили на 12 април. Облечен във военна униформа, с белезници и разрошен, богаташът, който едно време беше един от най-влиятелните хора в Украйна, изглеждаше неузнаваем по време на ареста, кадри от който бяха разпространени от украинските служби.

Медведчук е обект на американски санкции заради ролята му в анексията на Крим през 2014 г. Той е обект и на британски санкции.

Освен Медведчук засегнати от решението на Зеленски са и Тарас Козак, Ренат Кузмин и Андри Деркташ - трима украински политици, заподозрени във връзки с Русия.

"Ако депутатите на народа избират да не служат на украинския народ, а на убийците, които дойдоха в Украйна, тогава ние ще предприемем съответните действия", каза Зеленски в среднощното си всекидневно обръщение към украинския народ.

В изявлението си освен това Зеленски каза, че Украйна се нуждае от още оръжия от съществено значение, защото Русия събира сили за друга ескалация, предаде Ройтерс.

"Свободният свят има всичко необходимо, за да се спре руската агресия и да се нанесе историческо поражение на терористичната държава", каза Зеленски.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Ето това е истинска "демокрация", която целият "демократичен"свят подкрепя с милиарди и оръжия. А тази първа "демокрация" забрани партии, медии, преследва църквата, отнема гражданство на опозиционери. Браво!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каза Зеленски и падна на колене пред западните идеооти да моли за помощ. На гол гааз чифте пищови. Пълен загубеняк.
17
3
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
има шизофрения. Друго обяснение нямам вече за глупостите дето бълва ежедневно. В какво беше обвинен Медведчук, когато го задържаха и даже го бяха облекли в някаква униформа, като панаирджийска мечка го показваха по всички медии вързан за един стол.... а после го дадоха на руснаците. А сега бил национален предател. Националните предатели не ги освобождават от затвора.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правилно хора които работят за Русия срещу собствената си родина трябва да им се отнема гражданството.
15
0
 
4
 
! Отговори
да, преди 1 година
Напълно безполезен
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На базата на предварително подготвени документи . . . Всичко е ясно! Но по нататък ми харесва следното - след като депутатите не служат на народа . . . и кръц! Това трябва и в България . . . кръц, каквото и да е то!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни параноици, воайори и всякакви други увредени.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски мобилизира и деца на 16 г.Самите украинци са публикували мобилизационната заповедХитлерюгенд
11
2
 
14
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Пак ли този на снимката? Как го понасят тези фотографи?
10
2
 
25
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
По лъжите ще ги познаете. Това не е информационна война а тотално изкривяване на действителността. След като Соледар беше превзет, а Бахмут е пътник, да пишете че руската артилерийска мощ е спаднала със 75% и че руснаците не могат да се мерят с украинците на бойното поле, е просто нелепо. Също нито дума за тоталната диктатура в която Украйна започва да се превръща и лекото залитане на Зеленски към един съветски предшественик..
9
3
 
12
 
! Отговори
Медвед с чук: преди 1 година
Дреме ми на бурканчето с медец! И без това покрайна вече я няма :)
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се отнема гражданство на депутати? По тая логика гешев да отнеме гражданство на кирчо и кокорчи
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради военновременни икономии, евреите вече няма да носят еврейски шапчици отгоре на темето, а ще носят изрезки от стари сутиени. Заповед на Зеленски.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле, колко лошо гледа тоя човек ... много злоба е събрал, явно дебелите пачки не могат съвсем да го разтоварят от стреса натрупан от слугуването на задокеанския кукловод ...
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер са най-добре обучената и най-модерно въоръжена армия в света. Това го признава не кой да е, а самите американци.
4
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до "След Соледар идва ред на Бахмут, от там пътят към Киев е открит."--- НАТО ще се погрижи. Полша загрява до тъча!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите се разбягаха като поляци в Соледар. Руснаците ги разбиха. Музикантите от Вагнер доказаха, че се представят отлично в градски бой тип "Сталинград". След Соледар идва ред на Бахмут, а оттам пътят към Киев е открит.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро: отнеха украинското гражданство на Зеленски.
1
1
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
След Соледар идва ред на Бахмут, от там пътят към Киев е открит.