"Леопард"-ите тръгват към Украйна, как могат да помогнат във войната срещу Русия

Какво прави тези машини толкова изключителни?
25 яну 2023 21:00, Елка Василева
674
"Леопард"-ите тръгват към Украйна, как могат да помогнат във войната срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

След два месеца молби Украйна може скоро да получи от произведените в Германия бойни танкове "Леопард 2". Ето с какво те превъзхождат други бойни машини и как могат да повлияят на битката срещу Русия, пише ДПА.

След като понесе доста публични критики заради бавното взимане на решения, Германия сега се готви да изпрати на Украйна от модерните си основни бойни танкове "Леопард 2" и да одобри заявки от съюзнически страни да изпратят на Украйна от бойните машини германско производство, които са на въоръжение в техните армии.

Още по темата
Както изглежда, изведнъж към Украйна ще тръгне голям поток от мощни западни танкове. Съобщава се, че САЩ обмислят да доставят от собствените си танкове "Ейбрамс", а Великобритания обеща 14 танка "Чалънджър".

Ето пет ключови въпроса за "леопардите":

Въпрос: С какви танкове вече разполага Украйна и защо "леопардите" ги превъзхождат?

Отговор: Украйна има стотици бойни машини на пехотата и бойни танкове от съветско време. Списъкът включва танкове Т-72 и Т-80, както и неголям брой от по-модерните руски танкове Т-90, пленени по време на войната.

Но основните бойни танкове на Запада и по-конкретно "Леопард" ще повишат драстично способността на Украйна да предприеме настъпление срещу Русия. Западните танкове като цяло превъзхождат по-старите произведени в Русия танкове и много експерти смятат "Леопард" за най-добрия боен танк в света.

Американският генерал от запаса Бен Ходжис, който командваше силите на САЩ в Европа, каза в ефира на американското Национално обществено радио, че Украйна може да използва "леопардите" и други модерни танкове, за да нанесе удар по окупираните от Русия територии от Донбас до Крим или да състави тежко въоръжена формация, за да пробие позициите на руснаците по направлението Мариупол.

Въпрос: Може ли Германия да достави танкове "Леопард" на Украйна навреме за очакваното пролетно настъпление на Русия, което поражда страхове?

Отговор: Не е ясно. През Студената война Западна Германия имаше в един момент над 2100 танка "Леопард 2" в наличност, но разпродаде, дари или унищожи много от тези машини след обединението, когато съкрати въоръжените си сили. По данни от миналата година Бундесверът все още разполага с 312 танка "Леопард 2", но е доставил всички единици от по-стария модел "Леопард 2А4" на други европейски страни.

Според материал на сп. "Шпигел" Германия ще достави на Украйна първо най-новия си модел "Леопард 2 А6ес" (Leopard 2 A6s) от запасите на Бундесвера. Други танкове могат да дойдат от складовете на военнопромишления комплекс, но ще им бъде необходим ремонт. А и много от тези танкове вече бяха обещани на източноевропейските съюзници, за да заменят танковете от съветско време, които те доставиха на Украйна.

Въпрос: Има ли други основни бойни танкове, които са от значение за Украйна?

Отговор: Великобритания вече обяви планове да изпрати британски танкове "Чалънджър 2" на Киев и според съобщения в медиите САЩ сега обмислят да доставят танкове "Ем1 Ейбрамс".

Управлението на няколко различни танкови системи, всяка от които изисква сложна поддръжка и резервни части, може да създаде трудности за Украйна. Ако на Украйна бъдат доставени един тип западни танкове, например "Леопард", това ще улесни поддръжката на бронираните машини.

Някои западни тежки оръжия може дори да трябва да се транспортират извън Украйна за ремонт. Оръжейният производител "Краус-Мафей Вегман" и германското министерство на отбраната например отвориха авторемонтна работилница в Словакия край украинската граница, където да бъдат поправяни системи като самоходната гаубица "Панцерхаубице 2000" и да бъдат подменяни износени части.

Въпрос: Колко танка "Леопард" има в наличност?

Отговор: Над 3500 танка "Леопард 2" са били произведени досега от германския производител "Краус-Мафей Вегман", но повечето от тези танкове се използват активно от въоръжените сили на различни държави.

От 14-те европейски държави, които имат такива танкове, само Финландия и Полша засега публично са заявили желание да доставят на Украйна.

Въпрос: Как гледат на това германските избиратели?

Отговор: Социологическите проучвания показват, че евентуалната доставка на танкове "Леопард 2" на Украйна поражда полемика сред германското общество. Допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че 46 на сто от анкетираните подкрепят изпращането на танкове, а 43 на сто са против. Най-силна е опозицията в бившата Източна Германия, където 32 процента от хората са "за", а 59 "против".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
култово заглавие , отговора е еднозначен , ....като изгорят
458
2
 
2
 
! Отговори
абе преди 1 година
кога ще докарате тая скрап на руснаците бе, догодина ли? те вече се изпренадяха!
457
2
 
2
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
До АнонименКъв полигон :):) еднА ГОДИНА СЛЕД НАЧАЛОТо ДАДОХА СТОТИНА ТАНКА ?Да руснаците изпитах всичките пропагандни оръжие полза НУЛА Нито армата нито с400 нито СУ57 нито хиперчвукови ракети нищо не става от тия нищо стрелят с ИРАНСКИ РАКЕТИ от миналия век
456
1
 
2
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
До ЩирлицАма те са отдавна там *** и не един и двама и жертви има така се прави а не като вас на дивана с ракията и се правите на руснаци хахаха .Милиони десетки милиони помощи от България аз лично давам ежемесечно !Знаеш ли колко пари събраха русофилите в помощ на Русия - 0 ,колко доброволци - 0 , Русофили емигрирали в русия - 0 !! хахахахахах
455
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Нашите платени наемници кога ще потеглят за Украйна?
454
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как могат да помогнат? Най-вероятно никак. Ясно е ченикой не иска тази война да приключи. Стана полигон за военна техника. А украинците така си и загиват, за чужди интереси.
453
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До х-м Гледаме го Зеленски . Еврейн ! Какво може де се очаква ?
452
3
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
колкото пинчер може да спре питбул . Като питбула се задави с пинчера .
451
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нищо не помагат на окрайната тези няколко танка, а помагат на западното лицемерие, че след падението на окрайна да кажат "ние направихме всичко възможно, но..".
450
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Нова суровина за претопяване в руските заводи.
449
3
 
9
 
! Отговори
маилс преди 1 година
Бах мааму и скраба ,абе колко време ви трябва да дократе старото желязо до реалните боини деиствия ???.Аиде изчака ми се чакалото вече от лаладжии ,ще пратим Леопарди ,ще пратим Амбраси и всяква друга надута пропагандна скраб ,кемафите знаят че всичко това е железен ковчег с нарисувана мишена -но нали аз не съм в него ....Аиде бе смешници че съм заложил пари ,колко бързо ще бягат екипажите от тия гробници
448
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За "Леопард-1" може да забравите като някаква сила и опасност през 21-век.... Остават 14 броя "Леопард-2". Е, това ли ще бутне Русия?!
447
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма да използва танкове срещу танкове -- няма логика.
446
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази редакция е свърталище на национални предатели, вие говорете -- ние действаме.
445
3
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Като се има предвид че от началото са загубили 6500 бр. то простата математика е че ще им стигнат къде за 10-15 дни. Тоест НИКАК!
444
4
 
14
 
! Отговори
komitata преди 1 година
направо към вторични суровини
443
3
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
До 458Тая задача първокласниците я решаваха още при доставката на HIMARS...После видяхме какво стана само с тридесетина такива ракетни установки. Въпросът не е дали Украйна може да спечели с 300 танка...Не мисля, че може. Въпросът е какво ще коства на Русия да ги преодолее.
442
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Математическа задача от 1-ви клас: Германците произвели 3500 танка общо, за всички държави от ЕС и НАТО. Руснаците разполагат с 4000 танка сега в готовност. На украинците им пратили някакви 30 танка. И сега се пита в задачата: Колко танка им трябват на украинците, за да обърнат войната ???
441
10
 
4
 
! Отговори
МОГАТ преди 1 година
Като умерено трепат руснаци и внимават да не ядосат военните, които да отстранят ***..я и да издумкат мостовете на Днепър и тунелите и ж.п. гарите, където сменят колелата на влаковете, а и ще очистят Зеля и останалото укро-ръководство безпроблемно.
440
11
 
29
 
! Отговори
Калашников преди 1 година
Колкото .. пантерите " помогнаха на Хитлер , толкова и прехвалените ,,леопарди " ще помогнат на урките ! Слава На РУСИЯ !