Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц

Това е поради агресията срещу свободна и независима Украйна
26 яну 2023 08:40, Елка Василева
185
Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" от Червената армия заради руската агресия срещу Украйна, съобщи музеят в Аушвиц, цитиран от Франс прес.

Поради агресията срещу свободна и независима Украйна представители на Русия не бяха поканени да участват в тазгодишното честване на годишнината от освобождаването на Аушвиц, заяви пред АФП говорителят на музея Пьотр Савицки.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, като неин представител е произнасял реч на основната церемония.

Според директора на музея Пьотр Чивински е било очевидно, че той не би могъл да "подпише писмо с покана до руския посланик" в контекста на конфликта.

„Надявам се това да се промени в бъдеще, но ни предстои да извървим дълъг път /.../. На Русия ще й трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят", заяви той, цитиран от агенция ПАП.

В деня на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари музеят нарече руското нападение "варварски акт". "Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители, да се надяваме - Международният наказателен съд", заявиха в Туитър от музея.

Изграден в окупирана Полша, "Аушвиц-Биркенау" е символ на геноцида, извършен от нацистка Германия, над шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в лагера между 1940 и 1945 г., и над 100 000 души, които не са евреи.

Лагерът, в който загиват също около 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
5
 
10
 
! Отговори
Нама страшно! преди 1 година
Имат достатъчно танкове да дойдат непоканени!
113
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Илюстриращата ви снимка е много "невинна". В самия Освиенцим могат да се видят снимки на неговите "обитатели", от деня, когато съвстските войски го освобпждават. Снимки на абсолютно голи живи "скелети". В сградите, където са "живели" концлагеристите, сега има огромно количество детски обувчици, чанти, обувки ... вещи, останли неизползвани. Зашото нопример златните зъби на унитите са използвани, както и КОЖАТА им.... Лошо е, че у нас не се създава памет за лицето на фашизма.
112
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин вероломно нападна Украйна,хубавото е украинците ги спряха,щеше да продължи към Румъния,Молдова и т.н.т.
111
2
 
16
 
! Отговори
Време е преди 1 година
да се си простим и да се прегърнем - в Аушвиц да поканим роднини на Хитлер, а на Шипка - приятеля Тайпи.
110
4
 
20
 
! Отговори
до малко история преди 1 година
Писна ми от арогантни и нагли илитерати. Първият концлагер е създаден и дълго използван от много демократичните англичани по врем на Агло - Бурската война т.е. в периода 1899 - 1902. Незаконно са окупирали чужди територии заради диамантените находища и за затваряли в тези лагери бунтуващите се местни жители.Всичко подобно след това е използване на чужд "демократичен" опит вкл. също така много демократичния Гуантанамо, използван на територията на Куба от "демократите" американци.
109
24
 
8
 
! Отговори
.... преди 1 година
Червената чума която държа в клещите си цяла европа и изиби всичката интелигенция осовободител била за кого ?
108
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи много тъпо. Все едно да празнуваш рожден ден, ама да не поканиш рожденика... Ама вече нищо не ме учудва.
107
3
 
15
 
! Отговори
Истинска История преди 1 година
Първите концлагери са създадени от Англичаните - 1900 година в Англо-Бурската война, сегашна територия на Южна Африка...
106
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аушвиц-Биркенау" e освободен от смелите Евролейци и техните близки съюзници от САЩ. Ся друг е въпроса че смелите Европейски войски са предвождани от Адолф Хитлер... Нооооо това е много малка подробност. Въпроса сега е да се смени още малко историята... а след това ще се преподава в Англосакската империя (включва целия ЕС) че Хитлер е бил демократ защитаващ евреите от наглите комунисти от СССР и в частност Русия... Хайл Биден Хаил Урсула
105
3
 
27
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Хахаха Е,като не сте поканили този,който е причината за празнуването,какво точно празнувате!?Смешници!Ако не бяха руснаците,нямаше да ви има,дедите ви щяха да са минали от там!
104
26
 
9
 
! Отговори
Малко история преди 1 година
Първите концлагери са основани с декрет на Ленин! Ония още се кланят на мумията във фризера! Сталин е достоен негов ученик! Според проучване по поръчка на руската Дума /1992г/, жертви на сталинизма са над 42 милиона??? А и Хитлер дълго време се е учил от Сталин! Разликата сега е, че германците се срамуват от Хитлер, докато в Русия се гордеят със Сталин/ и Путин/!
103
1
 
23
 
! Отговори
ЗАПАДНИ ИСТОРИИ преди 1 година
Реално всички големи войни, кръвопролития, изтезания и "експерименти" с хора в Европа са били измислени, организирани и провеждани от т. нар. ЗАПАДНА "прогресивна" Европа. Нищо против никого, аз харесвам запада, но ФАКТИТЕ са си ФАКТИ. Харесвам и Изтока, също... И мога да кажа, че "ДЕМОНИЗАЦИЯТА" на една цяла нация не е нищо друго освен... оставям отговора открит. Но този филм сме го гледали вече през 1939...
102
13
 
1
 
! Отговори
Ами то и България преди 1 година
не покани посланика на Русия на трети март. Кво толкова са направили?!
101
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво ще честват след като не са освобождава ли нищо. А окрайна никога не е била свободна и независима. Още 1991 е краварски роб.
100
21
 
0
 
! Отговори
хюго капет преди 1 година
Много ясно, че няма да ги канят. Може да се прочете в съседната публикация, как рушнята строят нови лагери на смъртта. Остава и да ги поканят като освободители. Рушки фашисти
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щот май искат пак да го отворят :)
98
2
 
18
 
! Отговори
Тапавзвв преди 1 година
Малко им е било на Полша! Най неблагодарната поклоническа нация заедно с нас!
97
0
 
15
 
! Отговори
Да поканят преди 1 година
германци - те са от добрите - дават танкове.
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атолнаните бомби били отминали грешки. Ах какъв си сладуран.
95
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига си писал небивалици. Руснаците у нас никого не са съдили и убивали. Българите сами сме си свършили тази работа. Може би да да уходим на господаря по същия начин както сега угаждаме на новия господар. Но не е луд тоя дето яде баницата нали знаеш.