Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц

Това е поради агресията срещу свободна и независима Украйна
26 яну 2023 08:40, Елка Василева
185
Русия не е поканена на честването годишнина от освобождаването на Аушвиц
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" от Червената армия заради руската агресия срещу Украйна, съобщи музеят в Аушвиц, цитиран от Франс прес.

Поради агресията срещу свободна и независима Украйна представители на Русия не бяха поканени да участват в тазгодишното честване на годишнината от освобождаването на Аушвиц, заяви пред АФП говорителят на музея Пьотр Савицки.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, като неин представител е произнасял реч на основната церемония.

Според директора на музея Пьотр Чивински е било очевидно, че той не би могъл да "подпише писмо с покана до руския посланик" в контекста на конфликта.

„Надявам се това да се промени в бъдеще, но ни предстои да извървим дълъг път /.../. На Русия ще й трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят", заяви той, цитиран от агенция ПАП.

В деня на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари музеят нарече руското нападение "варварски акт". "Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители, да се надяваме - Международният наказателен съд", заявиха в Туитър от музея.

Изграден в окупирана Полша, "Аушвиц-Биркенау" е символ на геноцида, извършен от нацистка Германия, над шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в лагера между 1940 и 1945 г., и над 100 000 души, които не са евреи.

Лагерът, в който загиват също около 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
16
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Аушвица е Западен фашистки лагер. Ни са учудвайти от изявлението на управата на музея. А полякити кат съюзници на Шекелгрубер (Хитлер) и първи страхливци помагат за лагера.
93
18
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
До Анонимен 86. Здравейте. Руснаците бяха в пакта Рибентроп-***,а не АМЕРИКА. АМЕРИКА избави Света от Хитлер. За вас,представител на един все още неразграден комунистчески режим в Балканска страна е много трудно да асимилира какво е АМЕРИКА. Тя е демокрация,движеща Света към по-добро бъдеще. Има и грешки в младата и история(робството,двете атомни бомби над Япония,войната във Виетнам). Но тези грешки са в миналото.
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще поканят укропи да водят шествието с портрети на бандера
91
0
 
17
 
! Отговори
Антибандерист преди 1 година
Това е класически евро-атлантически цинизъм. Тези които сега подкрепят фашистите на Бандера не допускат тези които избавиха Европа от фашистите на Хитлер.
90
1
 
8
 
! Отговори
До фена на луков преди 1 година
Тагарев също е генерал ама е национален предател. И?
89
0
 
10
 
! Отговори
7 преди 1 година
Да не ходи на това двуличие!Честват Холокоста , а създадоха днес една нацистка Украйна!?Никакво доверие на Запада-само бой!
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не възхвалявай фашисти генерал моето момче
87
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите какво мислят ли по въпроса? Ами ето го отговора - ОТКАЗВАТ да предоставят оръжие срещу Русия. ОТКАЗВАТ да убиват освободителите си,
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 81. А знаеш ли, че преди това Полша сключва споразумение с Хитлер за подялба на Чехия или не искаш да знаеш?
85
1
 
19
 
! Отговори
абе преди 1 година
стига с тая свободна и независима украйна бе, стига с тая измислена държава, цялата земя там е руска територия от памтивека, а племето укри което е там са най-голямата мафия на европа!
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да празнуваш освобождение без почит към освободителя как му казвате на това. Мисля имаше една дума неблагодарност...
83
0
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Е, те го освободиха. Евреите какво мислят по въпроса?
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ 80. Ако руснаците са надминали Хитлер, кого според теб са надминали американците?
81
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ход е процес на подмяна на историята. Не е важно какво се е случило, важно е как се представя.
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Клаха народа си както турчин не го е клал" - думи на българския писател Антон Сташимиров, който сега също не се учи в училище. Става дума за фашисткия терор в нашата страна, при който са избити хиляди хора, срд които много интелектуалци. което също не се учи в училище сега.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците са виновни за Холокоста наравно с немците. И преди е имало погроми стещу евтеи. Напишете "погром в Лвов 1941"и гледайте какво всъщност са. Разбира се, има и антифашисти.
78
0
 
4
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Девиза горе кефи;)))
77
19
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Как да канят Русия,като руснаците надминаха Хитлер. Изолацията ще расте. Руските селяни нямат място в един бъдещ Свят. Между другото руснаците винаги са били по-жестоки от фашистите в цялата си история и кум свои и към чужди.
76
1
 
16
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Не случайно Чърчил наричал Полша "хиената нс Европа". Все зад гърба на по-силните и чака да отхапе нещо... Ще си строшат зъбите о камък, обаче.
75
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизмът и в България се рестартира. Младите хора, вкл, с висше образование, въобще на знаят имената за българските антифашисти. Ето сега през януари е роден Гео Милев - геният на българската култура. Как беше отбелязано? Заради поемата си "Септември" става личен враг на цар Борис Трети и е убит без съд и присъда. Трупът пу е разпонат случайно в МАСОВ ГРОБ край София (по стъкленото око). Къде се говори, че в центъра на селата са били излагани на показ отрязани глави?????